Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Nieuwe grensoverschrijdende samenwerking in Gentse haven helpt bedrijven aan personeel

Nieuwe grensoverschrijdende samenwerking in Gentse haven helpt bedrijven aan personeel

  • 01/02/2023

Om werkgevers in North Sea Port te ondersteunen in de zoektocht naar de juiste profielen, richten verschillende partners aan beide zijden van de grens een organisatie op: 'North Sea Port Talent'. Daartoe werd op dinsdag 31 januari, een intentieverklaring ondertekend in het Nederlandse Den Bosch.

Een Gents-Zeeuwse primeur op de Nederlands-Vlaamse top in Den Bosch: er komt een grensoverschrijdend werk- en opleidingscentrum in het havengebied, genaamd 'North Sea Port Talent'. Met de ondertekening van een intentieverklaring bezegelden Voka|VeGHO, de Stad Gent, VDAB Oost-Vlaanderen, de Nederlandse tegenhanger UWV en North Sea Port alvast het voornemen om nog dit jaar van start te gaan.

Arbeidsmarktbevraging zet zaken in beweging

“We moedigen initiatieven als deze sterk aan”, vertelt Arne Oosthuyse, directeur arbeidsmarkt bij Voka Oost-Vlaanderen. “De arbeidsmarktbevraging die Voka|VeGHO in 2017 opzette, heeft duidelijk een aantal zaken in beweging kunnen brengen. Na de lancering van het havenactieplan is dit een mooie volgende stap om mensen naar onze ambitieuze havenbedrijven toe te leiden. Willen we openstaande vacatures in de haven invullen, dan moeten we samen met alle partijen op zoek naar creatieve oplossingen.”

NSP
© North Sea Port


Vacatures invullen

North Sea Port Talent zal bedrijven in de haven helpen om de juiste profielen aan te trekken. Het centrum luistert bij ondernemers welke problemen ze ondervinden om hun vacatures in te vullen en gaat dan op zoek naar geschikte kandidaten uit Vlaanderen, Nederland en daarbuiten.

Ook voor de opleidingsnoden van de bedrijven in de haven zoekt het centrum een passend antwoord. Het nieuwe centrum moet daarnaast helpen om het havengebied te promoten als aantrekkelijke werkplek, want voor vele potentiële medewerkers is de haven tot op vandaag nog onbekend terrein.

North Sea Port telt 102.000 directe en indirecte jobs. Goed voor 12,6 miljard toegevoegde waarde. De haven is daarmee de nummer drie van alle havens in Europa.

North Sea Port als aantrekkelijke werkplek 

“North Sea Port staat voor 102.000 directe en indirecte jobs. De 550 bedrijven in het havengebied zijn steeds op zoek naar medewerkers om de socio-economische motor in de havenregio draaiende te houden”, aldus CEO van North Sea Port, Daan Schalck. “Met deze grensoverschrijdende samenwerking bouwen we samen verder aan onze Europese tophaven.”

Het nieuwe centrum moet daarnaast helpen om het havengebied te promoten als aantrekkelijke werkplek, want voor vele potentiële medewerkers is de haven tot op vandaag nog onbekend terrein.

NSP 2
© North Sea Port


Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk bij Stad Gent: “Na veel voorbereidend werk staan we klaar om North Sea Port Talent op te richten. Ons havengebied is één economische regio en dus ook één tewerkstellingspool. Omdat daar een landsgrens doorloopt, is het soms complexer dan nodig om mensen aan het werk te helpen. Ik ben dan ook heel fier dat we met partners uit beide landen de handen in elkaar slaan en grensoverschrijdend samenwerken.

“North Sea Port als economische motor voor Oost-Vlaanderen en Zeeland is niet alleen een concentratie van bedrijven, maar meteen ook van werkgelegenheid”, vult Freddy Van Malderen, provinciaal directeur VDAB Oost-Vlaanderen verder aan. “VDAB gaat innoveren om de actuele en toekomstige nood aan geschoold personeel het hoofd te bieden. Dat doen we natuurlijk niet alleen, maar samen met onze sterke partners. #samensterkvoorwerk zien we hier alweer in de praktijk.”

Heb je vragen of opmerkingen over dit persbericht? Laat het ons weten.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Op de hoogte blijven van onze acties rond belangenbehartiging uit onze regio?

Meld je aan of maak een account om dit aan te passen.

Contactpersonen

Arne Oosthuyse

Manager Opleidingen - Manager Arbeidsmarkt & Onderwijs

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Ledenrelaties

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.
Gent Jazz 2024
OV - Festival van Vlaanderen