Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Nieuwe duurzaamheidsrapportagerichtlijn goedgekeurd

Nieuwe duurzaamheidsrapportagerichtlijn goedgekeurd

  • 22/11/2022

Op 10 november werd de nieuwe Europese duurzaamheidsrapportagerichtlijn goedgekeurd: de CSRD of Corporate Sustainability Reporting Directive. Het doel van de richtlijn is het verhogen van de transparantie van milieu-, beleids- en sociale aspecten. Het langverwachte voorstel werd gelanceerd in april 2021 en vormt één van de hoekstenen van de Europese Green Deal en de Sustainable Finance Agenda. De termijnen van ingang liggen tussen 2025 en 2028.

Op 10 november werd de nieuwe Europese duurzaamheidsrapportagerichtlijn binnen het Europees Parlement goedgekeurd. De CSRD, voluit de Corporate Sustainability Reporting Directive, werd aanvaard met 525 stemmen voor, tegenover 60 stemmen tegen en 25 onthoudingen. Het doel van de richtlijn is het verhogen van de transparantie van milieu-, beleids- en sociale aspecten. Het langverwachte voorstel werd gelanceerd in april 2021 en vormt één van de hoekstenen van de Europese Green Deal en de Sustainable Finance Agenda. De termijnen van ingang liggen tussen 2025 en 2028.

De richtlijn is op zich niet helemaal nieuw, maar vormt een herziening van de NFRD, de Non-Financial Reporting Directive, dat slechts voor een beperkt aantal (financiële) instellingen van toepassing was. Niet alleen verdrievoudigt het aantal Europese bedrijven dat onder de nieuwe standaard valt, ook de inhoud wordt stringenter vastgelegd. De standaarden omtrent de manier van rapportering worden momenteel nog verder bepaald en zullen pas tegen juni 2023 finaal bekend worden.

De richtlijn verplicht bedrijven om te rapporteren over:

  • het ecologische beleid (water, energie, afval, etc.)
  • het sociale beleid (opleidingen, inclusiebeleid, etc.)
  • de beleidsstrategie  

Die informatie zal ook ge-audit worden en zal bovendien op een vergelijkbare manier deel uitmaken van de bedrijfscommunicatie, zoals nu al het geval is voor financiële data. De vorming van een nieuwe online platform, het ESAP (European Single Access Platform), moet ook de toegankelijkheid van de rapporten garanderen.

Qua toepassingsgebied vallen de volgende bedrijven onder de richtlijn:

  • Bedrijven die al moesten rapporteren onder de NFRD, moeten rapporteren volgens de nieuwe richtlijn vanaf 1 januari 2025 (op basis van cijfers 2024).
  • Voor bedrijven die aan twee van de drie criteria voldoen (meer dan 250 werknemers en/of vanaf 40 miljoen euro omzet en/of vanaf 20 miljoen euro balanstotaal) geldt dit vanaf 1 januari 2026 (op basis van cijfers 2025).
  • Voor beursgenoteerde kmo’s is de richtlijn een jaar later van toepassing (met een opt-out-mogelijkheid tot 2028).
  • Ook niet-Europese bedrijven met een netto-omzet van meer dan 150 miljoen euro zullen binnen het toepassingsgebied vallen.

Met de nieuwe richtlijn garandeert de Europese Unie de uniformiteit en een gelijk speelveld voor bedrijven.

Meer info vind je hier.

Aan welke rapporteringsverplichtingen moet je als bedrijf precies voldoen? Hoe leef je die het beste na?

Schrijf je in voor dit lab+ en krijg alle handvatten om je efficiënt en effectief klaar te stomen voor de opmaak van je duurzaamheidsrapport. Je krijgt er meteen een netwerk van duurzaamheidsverantwoordelijken bij!

Contactpersoon

Sarah Spenninck

Adviseur duurzaam ondernemen en innovatie

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag