Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuwe Commuty-carpoolapp laat medewerkers van verschillende bedrijven samen rijden

Nieuwe Commuty-carpoolapp laat medewerkers van verschillende bedrijven samen rijden

  • 15/05/2017

Op maandag 15 mei werd de Commuty-carpoolapp voorgesteld waarmee medewerkers van verschillende bedrijven uit Zaventem, Diegem en Evere een potentiële carpoolpartner kunnen vinden over de grenzen heen. Dit initiatief van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, Commuty en Splyt werd in aanwezigheid van minister van Mobiliteit Ben Weyts voorgesteld bij Deloitte, een van de pioniersbedrijven dat instapte in het project.

De bedrijvenzones van Zaventem en Diegem trekken dagelijks enorm veel werknemers aan. In de gemeente Zaventem werken er meer mensen dan er wonen (1,21 werknemers per inwoners), in de gemeente Machelen ligt dat aantal zelfs het hoogste van heel België. Dagelijks werken er bijna twee keer zoveel mensen als er wonen (1,76). De meesten komen met de wagen, met de dagelijkse files en opstoppingen tot gevolg. “Wij schatten het economisch verlies voor bedrijven in onze provincie op zo’n 200 miljoen euro per jaar. Bedrijven dreigen weg te trekken uit Brussel en de Vlaamse rand omdat de verkeersproblemen de werknemers afschrikken. Investeringen in infrastructuur maar ook slimme maatregelen zoals carpoolen kunnen hierbij helpen”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant.

10 % carpoolen kan files met 40% verminderen

Carpoolen wordt al langer gezien als een oplossing voor de files, ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gelooft sterk in carpooling. “Autodelen en carpoolen zijn aan een sterke opmars bezig in het woon-werkverkeer van de Vlaming. Om Vlaanderen op een vlotte en veilige manier bereikbaar te houden, is een efficiënt verplaatsingsgedrag zoals carpooling meer dan ooit nodig”, zegt Weyts.

Die oplossing komt er met dank aan de expertise van ontwikkelaar Commuty en de samenwerking met Splyt. Dankzij deze vernieuwende app kunnen de medewerkers van de deelnemende bedrijven een carpoolmatch vinden over de bedrijfsgrenzen heen, wat het potentieel voor de gebruikers gevoelig verhoogt. “Door veel aandacht te besteden aan de gebruiksvriendelijkheid van onze apps en er gamification en incentives in te verwerken lokken we werknemers naar een duurzame mobiliteit. Resultaat is dat mensen ownership gaan nemen van hun mobiliteit en er bewuster mee gaan omgaan.”, zegt Wouter Housen, Business Development Director, Commuty.

Deloitte en andere toonaangevende bedrijven zijn pioniers

Naast enkele grote bedrijven uit de regio als 3M, Athlon, Cofinimmo, Eurofiber, G4S, en Johnson&Johnson, stapte ook consultancybureau Deloitte, pas verhuisd naar de luchthaven, mee in het verhaal. “Onze medewerkers hebben het steeds moeilijker om op het werk te geraken, op kantoor alsook bij klanten. We hebben een mobiliteitscampagne uitgewerkt om alternatieve vervoersmiddelen aan te bieden. Carpooling blijkt alvast één van de aantrekkelijke alternatieven. Vandaag zijn 600 van onze medewerkers al aan het carpoolen” aldus Piet Vandendriessche, CEO Deloitte Belgium.

Contactpersoon

Proximus