Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuw wetboek vereenvoudigt vennootschaps-en verenigingsrecht

Nieuw wetboek vereenvoudigt vennootschaps-en verenigingsrecht

  • 26/08/2018

Dit najaar geeft de federale regering haar goedkeuring voor de invoering van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). Er zijn heel wat wijzigingen met als doel het vennootschapsrecht te moderniseren en te vereenvoudigen. “Opgelet, deze verandering heeft invloed op bestaande statuten, aandeelhoudersovereenkomsten, investeringsovereenkomsten enzovoort”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

hamertjeDe wijzigingen in het WVV zullen een impact hebben op bijna iedere onderneming. Daarom is het van groot belang dat zaakvoerders of de bevoegde verantwoordelijken voldoende op de hoogte zijn van de verandering. Het nieuwe wetboek maakt het namelijk noodzakelijk om reeds bestaande statuten, aandeelhoudersovereenkomsten, investeringsovereenkomsten, optieregelingen, corporate governance charters, familiecharters enzovoort opnieuw tegen het licht te houden.

Een ander belangrijk gevolg van de verandering is de beperking van het aantal vennootschappen. Er blijven nog vier vormen over: de Maatschap, de Besloten Vennootschap (BV), de Naamloze Vennootschap (NV) en de Coöperatieve Vennootschap (CV).


Dit heeft met andere woorden heel wat gevolgen voor de bestaande regelgeving. Aandelen kunnen in de BV en de NV nu bijvoorbeeld één stem, geen enkel stemrecht of zelfs een veelvuldig aantal stemmen hebben. In de BV zal er overigens een vrije overdracht van aandelen mogelijk zijn of kan de winst voortaan soepeler verdeeld worden. De winstuitkering is nu ook afhankelijk van de liquiditeit. 

LAB

Om door de bomen het bos te kunnen zien organiseert Voka – KvK Limburg met de KamerAcademie een 3-delige opleidingsreeks om ondernemers vertrouwd te maken met de belangrijkste veranderingen. In het zogenaamde LAB, dat van start gaat op 22 november, krijgen ze meer duiding van experts en worden vaak voorkomende casussen toegelicht.

“Ondanks de vereenvoudiging en modernisering, vraagt dit nieuwe wetboek om extra toelichting”, besluit Johann Leten.

Op donderdag 27 september organiseert Voka – KvK Limburg ook een Voka Update over het wetboek. Die is gratis voor leden. 
 

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo