Skip to main content
  • Nieuws
  • Nieuwe vestiging Flanders Make in Kortrijk

Nieuwe vestiging Flanders Make in Kortrijk

  • 17/05/2018

De Raad van Bestuur van Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie, heeft beslist om de uitbouw van zijn activiteiten in West-Vlaanderen te realiseren op de site Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk, via een erfpacht op de gronden van UGent en Howest.

In oktober vorig jaar bevestigde Vlaams minister-president Geert Bourgeois tijdens een overleg met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen het principiële engagement van de Vlaamse regering om 15 miljoen euro te investeren in nieuwe onderzoeks- en testinfrastructuur in West-Vlaanderen.

“West-Vlaanderen is het hart van de Vlaamse productiesector”, zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make. “Voor Flanders Make is deze nieuwe vestiging in Kortrijk, vlakbij andere kennisinstellingen en productiebedrijven, enorm belangrijk. We creëren hier een sterk ecosysteem van kennisactoren en bedrijven die onze maakindustrie samen zullen versterken. Zo zetten we voluit in op een bloeiende Vlaamse industrie, met bedrijven die wereldwijd mee aan de top blijven staan.”

Productieonderzoek en -innovatie

Flanders Make heeft nu al vestigingen in Lommel, met focus op automobielonderzoek en in Leuven, waar machinebouw centraal staat. Vanuit Kortrijk zullen vooral de maakbedrijven bij hun productieonderzoek en -innovatie ondersteund worden.

“We zijn er sterk van overtuigd dat we op deze manier productie in Vlaanderen kunnen behouden, versterken en zelfs terugbrengen vanuit landen waar de productiekosten lager zijn”, zegt Bert Mons, Algemeen Directeur bij Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

“Het zwaartepunt van de Vlaamse machinebouw- en mechatronica-activiteiten ligt in West-Vlaanderen en net daarom vormt onze provincie een uniek ecosysteem en de perfecte uitvalsbasis voor een nieuwe Flanders Make vestiging. Deze beslissing verheugt ons dan ook enorm en maakt het mogelijk voor onze meer dan 250 West-Vlaamse bedrijven (waaronder een 40-tal vooraanstaande technologieleiders en een brede waaier aan kmo’s) in de sector om in een open innovatieomgeving volop te gaan voor het ontwikkelen en implementeren van de nieuwste productie- en procestechnologieën”, aldus nog Bert Mons.

Over Flanders Make

Flanders Make is het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie in Vlaanderen. Vanuit vestigingen in Lommel en Leuven (en binnenkort Kortrijk) en met de steun van tien onderzoeksinstellingen van de Vlaamse universiteiten, heeft Flanders Make tot doel de product- en procesinnovatie bij de Vlaamse maakbedrijven te versterken zodat die sector beter gewapend is om de uitdagingen van morgen vandaag al aan te kunnen.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag