Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Nieuw: Conjunctuurbarometer op maat van de regio

Nieuw: Conjunctuurbarometer op maat van de regio

  • 16/10/2020

De economie in Mechelen-Kempen gaat het komende half jaar even opveren en vlakt dan af tot een plateau. Geen V-herstel, maar een zogenaamd ‘vierkantswortelherstel’ ( ). Dat blijkt uit de gloednieuwe conjunctuurbarometer van Voka – KvK Mechelen-Kempen. De barometer kan zes maanden vooruitkijken in de tijd. “Een tweede lockdown moeten we absoluut vermijden. Anders wordt dat plateau een waterval. Onze oproep: hou onze bedrijven open. In alle veiligheid. Dit wordt een werk van ons allemaal. We beslissen samen hoe het najaar er gaat uitzien”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder.  

De Voka-Kamer in Mechelen en Kempen heeft vanaf nu een glazen bol. In de vorm van een conjunctuurbarometer. De Nationale Bank heeft al zo’n barometer, maar de Voka-barometer is volledig en alleen opgebouwd met data uit de regio Mechelen en Kempen. 


Vierkantswortelherstel

Als we de economie in Mechelen en Kempen in z’n geheel bekijken, geeft de barometer aan dat we naar een ‘vierkantswortelherstel’ gaan. Geen herstel volgens een V-curve dus, maar wel een korte heropleving en dan een plateau ( ). 

“We zien een aantal positieve signalen: voor de maand september 2020 ligt het aantal inschrijvingen van bestelwagens (827), vrachtwagens (51) en opleggers (151) in onze regio op hetzelfde niveau als september vorig jaar. Dat wil zeggen dat kmo’s en grote bedrijven vertrouwen hebben. En ook in de nieuwbouw zijn er positieve tendensen. Maar volgens de barometer zal dit afvlakken. De komende dagen en weken worden cruciaal voor onze economie.”
“Deze week worden protocollen van verschillende sectoren herbekeken. De focus moet blijven om onze bedrijven open te houden. In alle veiligheid. Dat is ook de focus van onze lobby”, zegt Tom Laveren van Voka – KvK Mechelen-Kempen. “Onze barometer kijkt vooruit, maar de economische modellen kunnen nog geen rekening houden met een lockdown light of een eventuele volledige tweede lockdown. De stijgende coronabesmettingen zetten in ieder geval druk op de groei van onze economie in Mechelen en Kempen. We roepen onze bedrijven al weken op om alle regels te respecteren. Maar de oproep is aan iederéén gericht. Dit is een werk van ons allemaal. We beslissen samen hoe het najaar er zal uitzien”, zegt Laveren.

“In onze meest recente enquête bij onze leden, gaf 60 procent aan dat ze een nieuwe lockdown niet doorkomen, zonder extra steunmaatregelen zoals in het voorjaar. Onze bedrijven krijgen ook nog te maken met de brexit, de Amerikaanse verkiezingen en de impact daarvan op de wereldhandel en nieuwe beslissingen van de Vlaamse en federale regering. Onze Voka-Kamer blijft daarom lobbyen voor alle bedrijven en voor alle waardeketens, zodat ze kunnen openblijven.” 
 

Graf2

In deze eerste conjunctuurbarometer zoomen we ook in op de arbeidsmarkt. Hoe gaat de jobmarkt het komende half jaar evolueren? 

Op deze grafiek zie je een overzicht van het aantal openstaande vacatures in de regio Mechelen en Kempen. De blauwe lijn staat voor 2020, de oranje lijn is gebaseerd op de effectieve evolutie van 12 maanden geleden. Opvallend: nog altijd 4.314 vacatures in de regio Mechelen en Kempen raken niet ingevuld (situatie september 2020). 

Het aantal openstaande vacatures ligt door de coronacrisis wel 23 procent lager, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toch zijn nog veel bedrijven op zoek naar extra handen. Zonder grote wijzigingen en bijkomende maatregelen in de komende weken, blijven er zo’n 4.000 jobs openstaan. Ook die jobs moeten ingevuld, willen we de groei van onze economie niet vertragen”, zegt Tom Laveren. “Dat is vaak een verhaal van een mismatch van de profielen. Hebben de medewerkers nog de juiste opleiding en skills voor hun job? Die job evolueert namelijk ook. Vanuit Voka spreken we van ‘Levenslang Leren’. Doorheen de carrière moeten we medewerkers aanmoedigen om te blijven leren. Al heel veel bedrijven stappen mee in dat verhaal.”

De werkloosheid in de regio Mechelen en Kempen ligt in deze periode structureel 0,6 procent hoger dan normaal. Anders gezegd: zonder corona zou het aantal werklozen mannen en vrouwen 0,6 procent lager liggen. In september van dit jaar waren er 23.701 niet-werkende werkzoekende mannen en vrouwen.

Elke dag zal Voka vanaf nu de evoluties volgen op de regionale arbeidsmarkt, en de trends in verschillende detailsectoren en de export. Elke maand zal ze daarover berichten. 
“In deze onzekere tijd willen we onze ondernemers perspectief en houvast geven. Onze barometer kan zes maanden vooruitkijken in de tijd. Dat is essentieel als je investeringen wilt doen met je bedrijf”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen.  
De Voka-Kamer is een samenwerking aangegaan met Prof. dr. Guido Van Rompuy (KU Leuven), hoogleraar economie en econometrie.  
 

GRaf3

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder