Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Nieuw bestuur voor regio Groot-Leuven

Nieuw bestuur voor regio Groot-Leuven

  • 05/03/2021

Met een gloednieuwe bestuursploeg, aangevoerd door voorzitter Daniëlle Vanwesenbeeck en vice-voorzitter Stefan Croimans, neemt de regiowerking van Voka in Groot-Leuven een frisse start. De ambitie is om de regionale verankering van bedrijven te versterken, de vinger aan de pols te houden en de banden met lokale overheden te versterken. “De bedrijven in de regio moeten elkaar beter leren kennen en zo van elkaar leren. Door die kruisbestuiving kunnen we lokale groei stimuleren.”

Daniëlle Vanwesenbeeck is eigenaar van directmailingbedrijf Mastermail en was ook al actief in de politiek. Door de rol van voorzitter van de regiowerking Groot-Leuven op zich te nemen, engageert ze zich om de brug te vormen tussen de talrijke ondernemers in de regio en de lokale overheden. “Om impact te hebben, moet je weten hoe te communiceren met de bevoegde instanties. Maar onze noden en bezorgdheden overmaken aan beleidsmakers is één, de lokale verankering en onderlinge verbondenheid tussen ondernemers opschroeven is minstens even belangrijk.” Daar sluit vice-voorzitter Stefan Croimans, Managing Partner Cronos Leuven, zich bij aan: “Regio Groot-Leuven is zo’n rijk ecosysteem waarin je ontzettend veel kunt leren van je ‘buur’. Samenwerking en kruisbestuiving kunnen dit ecosysteem ontzettend versterken.”

Bestuur Leuven

Troeven heeft Groot-Leuven genoeg, zegt Croimans: “Je hebt hier enerzijds een geweldige mix van kmo’s, grote bedrijven, start-ups, scale-ups, onderzoeksinstellingen en educatieve instellingen zoals de KUL en UCLL. We hebben een sterke reputatie als innovatie-regio, getuige de recente bekroning als Europese innovatiehoofdstad en de inspanningen van de provincie om op innovatie in te zetten. Als centrumstad zijn we ideaal gelegen en onze bereikbaarheid kan haast niet beter.” Vanwesenbeeck erkent die troeven, maar ziet ook nog werkpunten: “De blik is heel sterk gericht op kenniseconomie en bedrijven die in onderzoek en ontwikkeling zitten.  We mogen de klassieke kmo’s niet vergeten. Ook zij hebben ruimte nodig en die is in de regio moeilijk te vinden, onder andere door strenge voorwaarden."

Werk op de plank dus, waarbij het nieuwe regiobestuur – dat naast Vanwesenbeeck en Croimans nog 10 andere geëngageerde ondernemers telt – de rol van bruggenbouwer wil spelen. De hoofdpunten? “Lokale ondernemers met elkaar verbinden en zo de noden in kaart brengen, de link met lokale overheden versterken, optimaal gebruik maken van de lokale kennisinstellingen en zo lokale groei stimuleren”, klinkt het in koor. Geen eenvoudige opdracht, maar wel eentje waar Vanwesenbeeck en Croimans, samen met hun bestuur vol voor willen gaan.

Proximus