Skip to main content
  • Nieuws
  • Negen op tien bedrijven geen noodplan bij watertekort

Negen op tien bedrijven geen noodplan bij watertekort

  • 30/04/2019

Negen op de tien bevraagde bedrijven in de regio Mechelen en Kempen hebben nog geen noodplan klaar als er - door de droogte - een tekort aan water zal zijn. Dat blijkt uit een rondvraag van Voka - KvK Mechelen-Kempen, bij 268 bedrijven in Vlaanderen en 32 grootgebruikers van water in de eigen regio. Het merendeel van de ondernemingen kan geen alternatieve waterbron gebruiken.

Door de droogte is er op elke vierkante meter grond in Vlaanderen zo’n 150 liter water te weinig uit de lucht gevallen. Bedrijven realiseren zich nog te weinig wat de gevolgen van die droogte kunnen zijn. Want zo’n negen op de tien bevraagde ondernemingen hebben vandaag nog geen plan B als er effectief een watertekort komt. Wat nog opvalt: acht op de tien bedrijven geven aan dat ze geen alternatieve waterbron kunnen gebruiken.

Heeft u al een noodplan

 

"We verwachten actieve communicatie van de overheid want waterintensieve bedrijven zijn goed voor 22 procent van de jobs in Vlaanderen. Als je ze afkoppelt kan dat ook zware risico's inhouden voor de veiligheid."

Tom Laveren - KvK Mechelen-Kempen

Bedrijven gebruiken vooral leidingwater en grondwater. Onder meer voor het reinigen of koelen van installaties, de stoomproductie of als grondstof.

Als er een langdurige droogteperiode komt, verwacht zo’n 40 procent van de bevraagde ondernemingen problemen met de productie of continuïteit. Het gaat om voedings- en energiebedrijven, staalproducenten of bedrijven in de scheikundige en farmaceutische sector. Zo’n 8 procent vreest veiligheidsproblemen.

Zware risico’s

Volgens Voka – KvK Mechelen-Kempen hebben bedrijven duidelijk nood aan informatie, zoals een droogtemanager. "Ze moeten bij een aanspreekpunt terecht kunnen voor inlichtingen over mogelijke droogte en ook advies krijgen over alternatieve waterbronnen," zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen. "We verwachten actieve communicatie van de overheid want waterintensieve bedrijven zijn goed voor 22 procent van de jobs in Vlaanderen. Als je ze afkoppelt kan dat ook zware risico's inhouden voor de veiligheid. Denken we aan de koeling van energiebedrijven en het spoelwater om machines te reinigen. We vragen de overheid dan ook om de juiste prioriteit te geven aan bedrijven, als er effectief een afschakelplan komt."

“De industrie heeft de laatste 16 jaar wel al grote inspanningen gedaan op het vlak van watergebruik en -besparing”, zegt Ellen Vanassche, adviseur milieu en klimaat bij Voka vzw. “Zo is het waterverbruik bij bedrijven sinds 2000 met 10 procent gedaald. Het gebruik van koelwater zelfs met 22 procent. Voka blijft zich inzetten voor de promotie van duurzaam watergebruik bij ondernemingen.”

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Advertentie Vermant - mei