Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Negen duurzame bedrijven krijgen erkenning van Verenigde Naties

Negen duurzame bedrijven krijgen erkenning van Verenigde Naties

  • 27/10/2023

Aanhoudende inspanningen voor een duurzamere bedrijfsvoering hebben negen bedrijven uit de regio Antwerpen en het Waasland gisteren donderdag, op de Voka Dag Duurzaam Ondernemen in Brussel, een mooie erkenning van de Verenigde Naties opgeleverd. Voor hun actieplan dat ze de voorbije drie jaar rond de zeventien ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties hebben gerealiseerd, zijn ze officieel uitgeroepen tot SDG Pioneer of SDG Champion. 

Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) begeleidt Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland al sinds 2017 bedrijven bij het verduurzamen van hun werking en activiteiten. De voorbije jaren hebben al negen bedrijven uit de Antwerpse regio en het Waasland de erkenning als SDG Pioneer mogen ontvangen. Op de Voka Dag Duurzaam Ondernemen hebben nog acht andere bedrijven uit onze regio zich bij dit lijstje geschaard. Het gaat om AZ Klina en Greenspeed uit Brasschaat, Gilbert De Clercq (Temse), ChocDecor (Lokeren) en GTS Warehousing, GTS Logistics, GTS Containers en Maatschappij Linkerscheldeoever uit Kallo.

‘Net als 37 andere Vlaamse bedrijven hebben zij drie jaar na mekaar het VCDO-certificaat behaald. Daarmee kunnen ze hun klanten, leveranciers, eigen medewerkers en andere relaties aantonen dat ze effectief inspanningen hebben genomen om duurzamer te functioneren’, legt Helen Jacobs, projectmanager duurzaam ondernemen bij Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, uit.

Achttien andere Vlaamse bedrijven hoorden zich tijdens de uitreiking ook uitgeroepen tot SDG Champion. Die erkenning valt hen te beurt, omdat ze als officieel erkende SDG Pioneer een pilootproject rond transitie hebben gerealiseerd. Zo behaalde ook het Antwerpse ingenieursbureau Antea Group België dit jaar het SDG Champion-certificaat. Daarvoor werkte Antea samen met onderzoeksinstelling VITO een pilootproject uit, waarin ze verschillende bedrijven hebben gesensibiliseerd en ondersteund in duurzaam watermanagement.

‘Als advies- en ingenieursbureau dragen we duurzaamheid uit in onze genen. Voor ons was het bijna een evidentie om zeven jaar geleden in het Voka Charter Duurzaam Ondernemen te stappen. Maar soms heb je graag een bevestiging van alles wat je in het afgelopen jaar hebt gedaan om duurzaamheid te realiseren. Dit jaar zijn we dan ook heel fier dat we het SDG Champion certificaat hebben behaald. Want daar hebben we ook wel heel wat tijd in gestopt', stelt een tevreden managing director Jan Parys van Antea Group Belgiê.

​Vorig jaar sleepte ingenieursbureau SBE uit Sint-Niklaas het certificaat van SDG Champion als eerste bedrijf in onze regio in de wacht. Daarvoor ontwikkelde het een tool waarmee het aan al zijn projecten een duurzaamheidsscore toekent.

Het VCDO-traject helpt bedrijven om acties uit te werken, met de zeventien Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties als leidraad. ‘Voor dit project werken we samen met CIFAL Flanders. Dit is de lokale hub verbonden aan UNITAR, het agentschap voor opleiding en vorming van de Verenigde Naties’, verduidelijkt Helen Jacobs nog.

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

Kom meer te weten over VCDO

Voka Charter Duurzaam Ondernemen Antwerpen-Waasland

AW_Welt_6stappenplan