Skip to main content
  • Nieuws
  • Nahima Lanjri op digitale Voka-stage bij Recrewtment!

Nahima Lanjri op digitale Voka-stage bij Recrewtment!

  • 02/09/2020

De Voka-Zomerstage zag er, zoals zowat alles dit jaar, iets anders uit dan oorspronkelijk gedacht. We hebben een digitaal overleg georganiseerd met HR- en rekruteringsbureau ‘Recrewtment!’. Veel tijd voor koffieklets is er niet in een digitaal overleg, dus vlogen we er onmiddellijk in. Sociale zaken en arbeidsmarktbeleid is iets waar ik dagdagelijks mee bezig ben, al snel was het verbinden van de praktijkervaring van Recrewtment! met mijn wetgevende ervaring een gouden combinatie. Dat schrijft Volksvertegenwoordiger Nahima Lanjri (CD&V) over haar Zomerstage. Lees hier haar verslag. 

De oprichter van Recrewtment! Andreas Pfeffer nam samen met Emma Cottenie en Veronique Leroy deel aan het overleg. Recrewtment! kan geen klein bedrijfje meer genoemd worden, vanuit 12 locaties zorgen ze voor gemiddeld 800 uitzendkrachten per dag en maakten ze al zo’n €25 miljoen omzet. Er was dus meer dan genoeg ervaring aanwezig om grondig te praten over de uitdagingen op onze arbeidsmarkt.

De thema’s die we besproken hebben waren zeer divers. Het is bijvoorbeeld een grote bezorgdheid van Andreas dat het tot op vandaag nog steeds niet vlot genoeg lukt om mensen met een migratieachtergrond te bereiken voor meer hooggeschoolde jobs. Hier zijn ze nog steeds ondervertegenwoordigd ondanks de hoge aanwezigheid van hoogopgeleide profielen. Voor onze economie valt dus nog een stevige winst te boeken door het vlotter benutten van hoogopgeleide mensen met een migratieachtergrond.

Ook toont Recrewtment! creativiteit in het direct oplossen van problemen op de arbeidsmarkt. Iets waar we in het parlement al een tijd over bezig zijn; het kunstenaarsstatuut, daar gaat Recrewtment! heel vlot mee aan de slag. Een kunstenaar die geen zelfstandig statuut heeft, heeft een partner nodig die de payroll doet. Recrewtment! is daar de tussenpersoon: zij betalen de lonen, zij maken het contract op, zij sturen de factuur naar het productiehuis. Tijdens de Voka-stage en in overleg met ondernemers merk je duidelijk dat het vaak niet de taak is van de politiek om altijd en overal de weg te tonen, maar juist ruimte te creëren voor onze mensen, ondernemers lopen vaak voorop. Zo hoort het ook.

Tot slot; wat is één van de grootste pijnpunten die direct voelbaar zijn op onze arbeidsmarkt? Het gebrek aan talenkennis en dan vooral de kennis van het Frans. Het goede nieuws is dat dit mits inspanningen makkelijk weg te werken valt. We moeten echter wel deze inspanningen leveren. 

Het was een interessant overleg en we hebben alvast besproken dat er meer zal volgen. We hebben elkaars expertise nodig. Maar net zoals in de rekrutering en HR, elkaar in het echt ontmoeten blijft onvervangbaar, binnenkort zal ik langsgaan op het kantoor van Recrewtment!, de Voka-stage is dus zeker niet ten einde.

Nahima Lanjri
 

Contactpersoon

Gosselin
IMU - vzw Remant
Welt white paper
IMU - vzw - OBD
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
IMU - vzw - Altez