Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Naar volledige stagnatie van economie in regio Mechelen-Kempen

Naar volledige stagnatie van economie in regio Mechelen-Kempen

  • 04/09/2023

Van nu tot en met eind december zit er geen groei meer in de economie in de regio Mechelen-Kempen. Dat blijkt uit de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen, op basis van 3.000 gegevens uit onder meer de bouwsector, de auto-industrie en de arbeidsmarkt. "De rek is eruit. Vooral door een gebrek aan vraag, zegt bijna 1 op 2 ondernemers", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

“Voor de zomer zagen we nog een hele lichte groei in het najaar. Maar de nieuwste cijfers uit onze conjunctuurbarometer zijn grijzer. Als we kijken tot eind 2023, zien we een volledige stagnatie, in de regio Mechelen-Kempen. En dat komt vooral door de industrie, die het moeilijk heeft", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Dat is geen buikgevoel, maar wel de uitkomst van onze analyse op basis van 3.000 gegevens uit onder andere de bouwsector, de auto-industrie en de arbeidsmarkt."

De economie komt in december uit op 47,5 basispunten. Dat kan je lezen als de snelheid waarmee onze economie loopt. Ter vergelijking: in juli 2021 veerde onze economie op uit corona en lag het aantal basispunten op 100.

Handicap

Verschillende landen, zoals Duitsland, Nederland en Zweden, zijn in een recessie beland. "Dat laat zich voelen in een land als België dat het moet hebben van de export. Ook in China doet de economie het minder goed. We zitten in ons land ook met de hoogste loonkosten in 50 jaar. Ver boven het niveau van onze buurlanden. Dat is een handicap. Dit helpt niet om ons land aantrekkelijk te maken. Al die factoren wegen door en zorgen voor een stagnatie", zegt Laveren.

Voka organiseert vanavond het eerste politieke voorzittersdebat van het najaar. De vragen aan de beleidsmakers zullen concreet zijn. “Maak onze bedrijven sterker. Zorg ervoor dat ze kunnen blijven concurreren met het buitenland. Er was 250 miljoen euro aan energiesteun voorzien door de Vlaamse regering. Daar is maar een fractie van gebruikt. Er zijn dus nog mogelijkheden. Om vooral de industrie te helpen. Wat we vragen is een nieuwe verlaging van de werkgeversbijdragen. Die moet terug op tafel komen.”

Voka Mechelen-Kempen blijft de komende weken de economische evolutie van kortbij opvolgen.

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder

Full bio of Wim Brillouet