Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Naar een toekomstbestendig logistiek Limburg

Naar een toekomstbestendig logistiek Limburg

  • 29/04/2022

In de logistieke sector volgen nieuwe technologieën en trends elkaar in razendsnel tempo op. Dit vergt nieuwe vaardigheden van zowel toekomstige als huidige logistieke professionals. Via het grensoverschrijdende samenwerkingsproject Logistiek Leren Zonder Grenzen werken Belgische en Nederlandse kennisinstellingen samen aan een innovatief opleidingsprogramma. Wat houdt dit project precies in? En welke resultaten levert dit in de praktijk op?

logistiek

 

Logistiek is voor de Limburgse economie, zowel aan Vlaamse als aan Nederlandse zijde, een cruciaal speerpunt. Door de groei van de sector is de vraag naar hoog gekwalificeerd logistiek personeel groot. Maar het vinden van geschikte, hooggeschoolde kandidaten is anno 2022 niet eenvoudig. Het Interreg-project Logistiek Leren Zonder Grenzen wil vraag en aanbod beter op elkaar laten aansluiten.

Carla Vreys, projectmanager bij PXL Hogeschool, is een van de sturende krachten achter dit ambitieuze project. “In 2019 stond onze hogeschool mee aan de wieg van dit project. We bundelden de krachten met onze collega’s van de Fontys Hogeschool in Venlo en werkten nauw samen met onder meer Voka – KvK Limburg, VDAB, POM Limburg, KennisDC Logistiek, ELC Limburg, UWV en logistieke bedrijven. Via een uitgebreide bevraging van deze bedrijven slaagden we erin om 18 nieuwe concepten en 19 nieuwe technologieën in kaart te brengen die vandaag en de komende jaren een grondige impact hebben op de logistieke sector.”

Innovatief opleidingsprogramma

“Met de resultaten van deze behoefteanalyse gingen we vervolgens aan de slag om een innovatief en letterlijk grensoverschrijdend opleidingsprogramma samen te stellen, gericht op het matchen van vraag en aanbod van logistieke werknemers in onze grensregio”, gaat Carla verder. “In ons programma, dat in februari 2021 uit de startblokken schoot, verpakken we toekomstgerichte thema’s zoals artificiële intelligentie, duurzaamheid, digitale vaardigheden en blockchain in aantrekkelijke en compacte leermodules. In totaal bieden we vijf bouwstenen aan: webinars virtual classrooms, college tours, student challenges en buitenlandse stages. Tot onze grote tevredenheid zijn deze interactieve opleidingen een enorm succes!”

 

“Met ons project willen we vraag en aanbod van logistiek talent faciliteren.”

Carla Vreys, projectmanager bij PXL Hogeschool

 

Out-of-the-box ideeën voor employer branding

Het opleidingsprogramma richt zich naar een ruime doelgroep van zowel studenten als logistieke professionals, werknemers die zich willen omscholen, werkzoekenden en docenten. “Zij kunnen onze interactieve opleidingen gratis volgen”, bevestigt Carla. “Uit hun feedback leren we dat ze het praktijkgerichte karakter van de sessies heel erg appreciëren. Werkgevers zijn ook zeer enthousiast over onze student challenges, waarbij studenten tijdens brainstormsessies de koppen bij elkaar steken en creatieve ideeën bedenken om bijvoorbeeld het werkgeversmerk van logistieke bedrijven een boost te geven of om het duurzaamheidsvraagstuk mee te helpen oplossen.”

Een van de logistieke spelers in onze provincie die deelneemt aan het opleidingsprogramma Logistiek Leren Zonder Grenzen, is Wim Claes Transport & Logistiek. Dit familiebedrijf uit Diepenbeek – opgericht in 1994 – is de voorbije decennia uitgegroeid tot een flink uit de kluiten gewassen kmo met 75 medewerkers en een vloot van 60 voertuigen. Zaakvoerder Wim Claes en zijn echtgenote An Vlekken, die verantwoordelijk is voor hr, financiën en communicatie, leggen uit hoe dit programma hen inspireert. 

Snelgroeiende logistieke speler

“In 1994 startte ik ons bedrijf op als eenmanszaak, met welgeteld één vrachtwagen”, zegt Wim. “Jaar na jaar nam het aantal klanten toe en steeg onze omzet. Vandaag runnen An en ik een team van 75 medewerkers met een passie voor logistiek en transport, met een 50-tal collega’s in loondienst en 25 collega’s op interimbasis. Met onze uitgebreide vloot van kleine bestelwagens en grote vrachtwagens kunnen we heel uiteenlopende opdrachten aan.”

An vult aan: “De laatste jaren zijn we snel gegroeid, omdat we onze core business – express en transport – hebben uitgebreid met distributie en warehousing. In Genk beschikken we over een magazijn van 6000 m², en we verwachten de komende jaren nog verder uit te breiden.” 

 

“Met de resultaten van de student challenge kunnen we ons werkgeversmerk naar een hoger niveau tillen.”

 

Gelukkige werknemers centraal

Ondanks die exponentiële groei vinden An en Wim het essentieel om de mens achter de medewerker en klant centraal te laten staan. “Groei is nodig, maar dit mag niet ten koste gaan van ons bedrijfs-DNA”, bevestigt An. “We hechten veel belang aan korte communicatielijnen, participatie en welzijn op het werk. Medewerkers die zich op het werk goed in hun vel voelen, in een hecht en warm team, zijn gelukkiger en productiever. In onze ploeg is er erg weinig verloop van personeel, en dat willen we uiteraard zo houden. Via de student challenge van Logistiek Leren Zonder Grenzen deden we heel wat leuke ideeën op om onze employer brand op peil te houden.”

 

xxx

 

Focus op employer branding

An en Wim doen zelf al heel wat inspanningen om het wat oubollige imago van transportbedrijven af te stoffen. “Samen met een extern communicatiebureau werkten we een contentcampagne uit waarbij we onder meer onze chauffeurs uitnodigen om op Facebook leuke foto’s of filmpjes ‘on the road’ te posten,” steekt An van wal. “Elke vrijdagnamiddag nodigen we onze chauffeurs ook uit op kantoor om bij een (alcoholvrije) pint wat te komen bijbabbelen aan onze pubtafels. En voor onze jonge chauffeurs rollen we voortdurend de rode loper uit om binnen onze firma door te groeien. Up- en reskilling zijn bij ons geen loze woorden!”

Inspirerende student challenge

Recent zetten An en Wim de deuren van hun bedrijf open voor studenten van PXL Hogeschool, die samen met hun lesgevers brainstormsessies hielden om verfrissende employerbrandingacties in kaart te brengen. “We waren heel erg gecharmeerd door de multidisciplinaire en out-of-the-box aanpak van deze student challenge”, bevestigt Wim. “Het was mooi om te zien hoe op onze werkvloer een soort labo ontstond voor nieuwe ideeën om personeel op een duurzame wijze aan te trekken en aan boord te houden. Wat is er mooier dan jongeren die andere jongeren inspireren om te kiezen voor een professionele toekomst in de logistieke sector?” 

Wil je meer weten over het project Logistiek Leren Zonder Grenzen?

Interreg V Vlaanderen – Nederland, het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma met financiële steun van EFRO, zorgde voor de financiering, hierin ondersteund door de provincie Limburg.

Meer info: klik hier

Contactpersoon

Benthe Cloosen

Adviseur arbeidsmarkt

Artikel uit publicatie