Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Naar een nieuw gezondheidsmodel voor bedrijven en medewerkers

Naar een nieuw gezondheidsmodel voor bedrijven en medewerkers

  • 31/08/2022

Deze maand gaan we op bezoek bij Johan Lavrysen, oprichter van Terra Incognita en medebezieler van de EPOS-methodiek. EPOS staat voor Empowering People, Organisation & Society, een thematiek die Johan als transformationeel systeeminnovator gepassioneerd uitdraagt. Medewerkers en bedrijven in hun kracht zetten en doen openbloeien is immers de weg naar duurzame groei…

johan lavrysen

 

In deze rubriek leest u meestal een portret van een jonge spring-in-‘t-veld die zijn of haar eerste stappen als ondernemer zet. Vandaag kloppen we echter aan bij een ervaren rot, met ruim 35 jaar op de professionele teller. Johan Lavrysen kan een indrukwekkend palmares voorleggen, met diverse functies bij Janssen Pharmaceutica. Als directeur innovatie – van 2010 tot 2012 – ontving hij in 2011 de James E. Burke Marketing Award, een bekroning voor de meest creatieve en innovatieve marketingcampagnes.

In 2013 richtte Johan zijn advieskantoor Terra Incognita op, gespecialiseerd in strategische begeleiding en innovatieadvies. Hij was ook jarenlang actief als Plato-coach én een veelgevraagd spreker op congressen en events.

Potentieel vinden voorbij de symptomen

Vandaag noemt Johan zichzelf transformationeel systeeminnovator en. “We leven in een wereld die gekenmerkt wordt door afhankelijkheid. We zijn gewend – ja, zelfs verslaafd – geraakt aan kaders en verwachtingen die ons zogezegd ‘houvast’ bieden. Maar een kader beperkt ons ook in onze bewegingsruimte en ambities. Daarom is het zinvol om dingen opnieuw in vraag te stellen.”

“Anno 2022 wegen diverse contextuele factoren, zoals corona en de oorlog in Oekraïne, op ons dagelijks leven. We zien een slabakkende economie en onrust bij veel mensen. Ik noem dit een ‘pandemie van onmacht’: stress-, paniek- en angstgevoelens swingen de pan uit. Het is geen toeval dat het aantal burn-outs en bore-outs op de werkvloer blijft toenemen. Via transformationele systeeminnovatie kunnen we de camera draaien van ‘overleven’ (het kijken vanuit beperkende kaders) naar leven (het denken in onbeperkte mogelijkheden).”

 

“Er zit veel meer kracht in uw bedrijf dan u denkt! Het maximaal benutten van natuurlijk potentieel maakt het verschil.”

 

Naar een nieuw gezondheidsmodel

Uitzoomen en vanuit helicopterperspectief kritisch kijken naar wat we doen, is volgens Johan de kernboodschap om naar een duurzame welvaartsstaat te evolueren. “Als Health 4.0-Ambassador geloof ik heel sterk in de creatie van een nieuw gezondheidsmodel dat gebaseerd is op salutogenese. Dit begrip vertrekt vanuit de oorsprong van gezondheid (‘saluto’), en niet vanuit ziekte. Het basisprincipe is dat hoe meer een individu een gevoel van coherentie heeft, des te makkelijker hij of zij een goede psychische en fysische gezondheid zal bereiken. Voldoende inzicht, controle en zingeving kunnen dit gevoel van coherentie vergroten. Als maatschappij doen we vandaag te weinig om de gezondheid van mensen, bedrijven en de samenleving in haar geheel te stimuleren. Deze visie en dit model geven we momenteel vorm in Tongeren in opdracht van het stadsbestuur. Daarvoor leveren we een bijdrage vanuit ons Transformationeel Innovatie & Mediatie Centrum dat in oprichting is.”

Van KPI naar PFE

Het Transformationeel Innovatie & Mediatie Centrum  is een initiatief van Johan, samen met David Venter en Bert Smeets. “David Venter is voormalig adviseur van Nelson Mandela en wereldwijd professor aan diverse universiteiten. Bert Smeets begeleidde olympische atleten, Formule-piloten en bedrijfsleiders en is de oprichter van een Health 4.0 gezondheidspraktijk. We hebben ons omringd met een gepassioneerd team van facilitators, coaches en begeleiders die ons EPOS-project in de praktijk omzetten, om zo het potentieel van medewerkers en bedrijven te ontdekken en maximaal te laten renderen. Dankzij onze expertise op het kruispunt van economie, gezondheidszorg, innovatie en topsport kunnen we klanten een uniek PFE-dashboard aanbieden, ten koste van de klassieke KPI’s. Met andere woorden: van Key Performance Indicators naar Positive Flow of Energy…”

Groen licht voor EPOS-traject

De lancering van het EPOS-traject gebeurt met de basismodule EPOS Kick Start die uit de startblokken schiet. “Bedrijfsleiders en managers krijgen een helder zicht op de kracht en mogelijkheden binnen hun organisatie, maar ook op het onbenut potentieel en ontbrekende competenties die groei in de weg staan” geeft Johan aan. “In twee vervolgmodules ontwerpen we een specifieke gezondheidsroadmap voor de organisatie en voeren we interventies op maat uit, met onder meer personal coaching, leertrajecten en incompany-opleidingen rond stressreductie, open innovatie, leiderschapsontwikkeling en transformationele innovatie. We gaan voor totale empowering.” 

Startende ondernemers:
met Bryo geslaagd

Als beginnende ondernemer heb je vaak nood aan extra begeleiding en praktijktips om jouw zaak succesvol op te starten.

Bryo, de Voka-community voor startende ondernemers, biedt je extra gemoedsrust en comfort. Als deelnemer krijg je begeleiding bij alle uitdagingen die op je weg liggen bij de opstart en groei van je eigen start-up. Naast de bijeenkomsten brengen we jou in contact met ervaren ondernemers, experten en potentiële investeerders. Met individuele vragen kan je ook steeds terecht bij jouw Bryo-coach.

Maak nu kennis met onze verschillende trajecten StandUp, StartUp en ScaleUp voor een startersbegeleiding op maat!

Meer info: klik hier

Contactpersoon

Lien Jonkmans

Coördinator Plato

LI - RECORE

Artikel uit publicatie