Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Mr. Watts: letterlijk een blik op de toekomst met smart glasses

Mr. Watts: letterlijk een blik op de toekomst met smart glasses

  • 14/06/2021

Worden smart glasses binnenkort even courant op werven en werkvloeren als een tablet? Niels Leunen, oprichter en managing partner van Mr. Watts, is overtuigd van wel. “Van instructies geven bij het assembleren van een auto tot het levensecht visualiseren van een gebouw waar je door kan lopen: de mogelijkheden van smart glasses zijn eindeloos.” En al helemaal als er 5G komt.

“Als de coronacrisis bedrijven iéts geleerd heeft, dan is het wel hoe belangrijk het is om zaken vanop afstand te kunnen doen”, stelt Niels Leunen. Zoom, Teams, Facetime zijn in sneltempo de werkvloer – of moeten we zeggen het thuiskantoor? – binnengestormd. Maar een virtuele arendsblik die sterk en scherp genoeg is om pakweg remote een kraan te besturen of een topchirurg vanop afstand bijna tot in de operatiekamer te brengen voor het nodige millimeterwerk hebben deze toepassingen niet.

“De mogelijkheden van smart glasses zijn eindeloos.”

Mixed reality

Enter Mr. Watts, een start-up uit Aarschot die toepassingen ontwikkelt voor de Microsoft HoloLens. Deze hoogtechnologische bril met geïntegreerde Microsoft-PC maakt het mogelijk om een mix van echte en virtuele objecten te zien. Met andere woorden: hij voegt een virtueel laagje aan de realiteit toe en creëert zo een ‘mixed reality’.

Denk bijvoorbeeld aan virtuele pijlen die jobstudenten in een orderpicking-bedrijf vlekkeloos naar het juiste product leiden. Dankzij smart glasses kan je hen vanaf de eerste dag productief inzetten”, vertelt Niels Leunen. “Of als er tijdens de productie in een fabriek iets misloopt, kan de HoloLens tonen welk toestel defect is en vervolgens remote een expert inschakelen voor de reparatie. Eigenlijk zijn de mogelijkheden quasi eindeloos en is er veel meer mee mogelijk dan heel wat bedrijven denken. We hebben ook nog geen enkele klant gehad die niet enthousiast werd van de mogelijke toepassingen in hun bedrijf.”

Pioniers

Het is ook die passie die Niels Leunen ertoe bracht om vanuit zijn digital agency Icapps deze start-up op te richten. “Binnen Icapps, dat een 100-tal medewerkers heeft, blijven we inzetten op innovatie. De innovaties waar we de meeste opportuniteiten in zien, daar gaan we mee verder. En zo is Mr. Watts er gekomen als onze eerste spin-off, met inmiddels 5 medewerkers. Het is bij mijn weten het eerste bedrijf in Vlaanderen dat zo inzet op software voor de HoloLens. In die zin mogen we ons bij Mr. Watts toch wel pioniers noemen.”

Sandbox Vlaanderen 

En dat is ook de Vlaamse overheid niet ontgaan. Via Sandbox Vlaanderen brengt die overheidsteams samen met innovatieve bedrijven om meer wendbaarheid en nieuwe technologie binnen te brengen. Zo bijvoorbeeld ook VRaagmaAr, het Augmented Reality (AR) Remote Assistance platform voor de Vlaamse overheid. 

Het idee? Elke organisatie die technici in dienst heeft, die niet alle expertise hebben of achtergrondinformatie kennen, hebben tweedelijns, of derdelijns experten nodig om complexe problemen op te lossen. Maar aan de telefoon zeggen ‘er zit normaal ergens een grijs draadje naast een geel draadje, maar het kan ook een groen zijn’ schiet vaak tekort als hulplijn. Het is hierbij ook niet voldoende om te kunnen zien wat de andere ziet, maar ook om te kunnen aanduiden. Niet zomaar een pijltje op een foto, maar echt in 3D annoteren wat moet gebeuren.

Verschillende organisaties binnen de Vlaamse overheid experimenteren met simulaties waarin een frequent voorkomend probleem met remote support moet worden opgelost. “Vanuit Mr. Watts hebben we het team binnen dit project van HoloLenzen voorzien”, vertelt Niels Leunen. Zo kunnen de betrokken overheidsdiensten hier de nodige testen mee uitvoeren en een goed zicht krijgen op de mogelijkheden van dit product in de gesimuleerde settings. 

5G

Of de uitrol van 5G die mogelijkheden nog veel groter kan maken? Ongetwijfeld. Niels Leunen: “Zo heb je op sommige werven maar een beperkte connectiviteit. Je hebt bijvoorbeeld wel internet in de box op de werf, maar niet op het terrein zelf. We lossen dat momenteel op via cloud technologie, maar 5G zou dat veel makkelijker maken. Met 5G zou je bijvoorbeeld ook grote 3D-visualisaties van hele steden kunnen maken.” Het is duidelijk: we zullen de toekomst zien door een slimme bril.

Meer info

Ben jij  een innovatieve start-up en wil je ook experimenteren voor de overheid: check dan zeker Sandbox Vlaanderen.

 

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice