Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Momentum aangrijpen om versnelling hoger te schakelen”

“Momentum aangrijpen om versnelling hoger te schakelen”

  • 17/09/2020

De pijnpunten in de organisatie en financiering van welzijn en zorg: we kennen ze al een hele tijd. De coronacrisis legde ze nu ook bloot voor het brede publiek. Benieuwd? U ontdekt het op 29 oktober tijdens het congres van Voka Health Community. In de aanloop van het congres geven enkele toekomstdenker hun visie op welzijn en zorg. Deze week aan het woord: Piet Hoebeke 

Prof. dr. Piet Hoebeke is uroloog in UZ Gent en gewoon hoogleraar urologie aan de UGent. Hij is ook decaan van de faculteit Geneeskunde en gezondheidswetenschappen. “Met zo’n 10.000 studenten en 1.000 onderzoekers hebben we heel wat expertise in huis voor de aanpak van de coronacrisis, van infectiologen, pneumologen tot virologen en epidemiologen”, vindt hij.

Piet Hoebeke

“De financiering van de gezondheidszorg moet aangepakt worden. Daarnaast is de overheid ook aan zet om de overconsumptie van zorg aan te pakken.”

Piet Hoebeke

UZ Gent en Ugent behoeven weinig introductie, dus daarom vallen we meteen met de deur in huis bij prof. dr. Piet Hoebeke. Gevraagd naar het effect van de coronacrisis, antwoordt hij meteen:
“Ik wil opletten met het gebruik van het woord ‘opportuniteiten’ als het over de coronacrisis gaat. Een aantal feiten hebben ons wel laten bezinnen over enkele zaken.” 

Op het niveau van de organisatie blijkt de pandemie enkele veranderingen teweeggebracht te hebben. “Dat we qua communicatie een versnelling hoger moesten schakelen, heeft een substantiële hoeveelheid overleg verplaatst van fysieke naar online bijeenkomsten. Dat betekent een enorme tijdswinst: secretariaten hoeven niet te overleggen over geschikte momenten, je moet je niet verplaatsen,… Bepaalde zinloze vergadermomenten konden niet doorgaan en werden ook niet gemist – net als het aantal calorieën dat we anders opeten tijdens meetings (lacht). Het toont aan dat we soms vastgeroest zitten in patronen die niet altijd zinvol zijn.” Hoewel hij overtuigd is van de zin van online meetings, is hij minder enthousiast over teleconsultaties. “Die waren goed als noodoplossing in het heetst van de strijd, maar in een zorgrelatie zien we de patiënt toch graag persoonlijk. We kunnen er wel enkele zaken uit meenemen, maar zien die teleconsultaties zeker niet als vervanging voor fysieke consultaties”, vertelt hij.

“Een andere verandering is dat we beter hebben leren inschatten wat urgente vragen zijn en wat niet”, gaat hij verder. “In tijden van crisis leer je belangrijke van minder belangrijke zaken te onderscheiden en kan je snel handelen. En we hebben ook gemerkt dat thuiswerk zeer goed werkt. Ik denk dat het er nu op aan komt om een evenwicht te vinden tussen on campus werk en thuiswerk, omdat mensen wel nood hebben aan sociale interactie.”

Helder communiceren

Wat we vooral hebben geleerd uit de aanpak van de coronacrisis, ligt voor de hand, vindt hij: “De grote frustratie was natuurlijk dat er een eenheid van commando ontbrak, terwijl dat in een crisis van cruciaal belang is. Daar moet echt iets aan gebeuren. Kijk maar naar de onduidelijke communicatie: tijdens interviews na de persconferenties werd soms het tegenovergestelde verkondigd van wat net daarvoor was aangekondigd. Zo werkt dat niet, zeker niet in de gezondheidszorg. Politici moeten leren om helder te communiceren. Stel dat er een kernramp is en dat er fluortabletten moeten verdeeeld worden onder de bevolking: hoe zal dat in zijn werk gaan? Er werd gefreewheeld, terwijl er protocollen hadden moeten klaarliggen. Of die sense of urgency ook bestaat op het niveau van de politiek zelf? Ik denk het wel. Ik heb met een aantal beleidsmensen contact gehad die zichzelf de haren uit het hoofd trokken omdat er zoveel chaos was.”

“Dat men gedurende een half jaar twee keer per dag het aantal besmettingen meedeelt aan de bevolking, dat begrijp ik absoluut niet”, vervolgt hij. “Stel je voor dat we vanaf nu elke dag cijfers geven over het aantal borstkankers… dergelijke info moet je kunnen kaderen en nuanceren, anders creëer je paniek. Op dat vlak heeft Nederland het veel beter gedaan, vind ik.” 

Tot slot vragen we Piet Hoebeke hoe de crisis een hefboom kan zijn voor noodzakelijke hervormingen. Daarover is hij duidelijk: de financiering van de gezondheidszorg moet aangepakt worden. “De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat mensen in zorgberoepen extreem hard werken en onderbetaald zijn. En het verschil in verloning tussen verschillende categorieën is gewoon buitenproportioneel. We hebben knelpuntberoepen die moeilijk ingevuld raken, puur omdat ze financieel onaantrekkelijk zijn. Ik hoop dat daar nu iets aan gedaan wordt. Daarnaast is dit ook het ideale moment om de overconsumptie aan te pakken. In de eerste maanden van de lockdown is een groot stuk zorg weggevallen, enerzijds noodzakelijke zorg (daar zullen we nog de rekening voor betalen) en anderzijds overbodige zorg. We hebben duidelijk kunnen vaststellen dat een maandelijkse opvolging bijvoorbeeld niet voor elke patiënt nodig is; dat het voor de outcome even goed zou zijn om die bijvoorbeeld maar twee keer per jaar op consultatie te laten komen. De overheid is aan zet om die overconsumptie aan te pakken. Er zijn al een aantal werven lopende, maar we moeten echt een versnelling hoger schakelen. De coronacrisis was een tsunami, maar nu alles en iedereen weer op zijn pootjes aan het vallen is, moeten we het momentum aangrijpen om actie te ondernemen.”

Om de pijnpunten in de organisatie en financiering van welzijn en zorg te veranderen hebben we nood aan durvers, dromers en doeners. Hoort u daar ook bij? Wil u graag inspiratie van andere toekomstdenkers? Schrijf dan nu in voor het congres van Voka Health Community op 29 oktober in Brussels44Center, uiteraard #coronaproof! 

Ontdek hier de visie van onze andere toekomstdenkers.

Contactpersoon

Ria Binst

Projectmanager Health Community

imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce