Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • Mogen mondmaskers uit op de werkvloer vanaf 1 oktober en hoe zit het met Brussel?

Mogen mondmaskers uit op de werkvloer vanaf 1 oktober en hoe zit het met Brussel?

 • 04/10/2021

Ja, in het overgrote deel van de ondernemingen mogen mondmaskers vanaf 1 oktober aan de kant. Al kunnen werkgevers er vrijwillig voor kiezen om de mondmaskers toch nog te behouden. Dat staat te lezen in het ministerieel besluit van de minister van binnenlandse zaken waarin ook wordt verwezen naar de nieuwe versie van de generieke gids.

In de generieke gids (versie 7) wordt de status van mondmaskers veranderd van ‘verplicht’ naar ‘aanbevolen’. De generieke gids bevat de maatregelen die werkgevers naleven om de verspreiding van covid tegen te gaan. Ondernemingen kunnen strenger zijn dan wat voorgeschreven is, en het mondmasker toch nog verplichten voor hun medewerkers.

Ondernemingen kunnen strenger zijn en het mondmasker toch nog verplichten voor hun medewerkers

Uitzonderingen 

Mondmaskers blijven van overheidswege enkel nog verplicht in deze uitzonderingsgevallen:  

 • de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens en het georganiseerd collectief vervoer (zoals busjes met bouwvakkers); 
 • de zorginstellingen en zowel het personeel als de klanten bij de medische en niet-medische contactberoepen; 
 • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen waar geen CST gehanteerd wordt. 

Quarantaine 

De quarantaineregels blijven wel van toepassing. Wanneer een medewerker positief test op corona, moeten ook de collega’s die minstens 15 min aan een stuk in de buurt (<1,5m) van die medewerker waren, getest worden en in quarantaine. Voor wie volledig gevaccineerd is, geldt een korte quarantaine: tot het moment dat het testresultaat bekend is. Bij een negatief resultaat kan je de quarantaine stopzetten. Laat je daarna nog eens testen op dag 7. Als thuiswerk mogelijk is, moet je tijdens de quarantaine blijven werken. Als je niet kan thuis werken, krijg je een quarantainecertificaat. Wie positief test moet 10 dagen in isolatie. De details en adviezen rond quarantaine en isolatie staan op www.info-coronavirus.be/nl/quarantaine-isolatie

Brussel 

Voor ondernemingen in het Brussels hoofdstedelijk gewest ziet de situatie er anders uit. Het dragen van mondmaskers en het behoudt van social distancing is verplicht vanaf 12 jaar in:

 • de publiek toegankelijk ruimten van bedrijven, 
 • winkels en winkelcentra en winkelstraten waar de lokale overheid aangeeft dat er een mondmaskerplicht geldt
 • markten, kermissen, braderijen, jaarmarkten, brocantes en rommelmarkten,
 • overheidsbesturen en hun gebouwen en 
 • verenigingen en culturele, feestelijke, sportieve en recreatieve inrichtingen
 • private bijeenkomsten – tenzij beperkt tot één huishouden
 • auditoria en conferentiezalen

Indien er gebruik gemaakt wordt van een covid safe ticket om de toegang te regelen voor een van deze plaatsen, vervalt de mondmaskerplicht. Net als in Vlaanderen is het mondmasker, behalve op de plaatsten hierboven, op de werkvloer aangeraden wanneer de social distancing niet gegarandeerd kan worden. 

In de Brusselse horeca:

 • Moet de tafelafstand minstens 1.5m bedragen tussen gezelschappen van maximaal 8 personen (in een open terras mag een plexiwand gebruikt worden)
 • Mogen enkel zitplaatsen aan een tafel gebruikt worden (geen bediening aan de bar tenzij een eenmanszaak)
 • Zijn dansfeesten niet toegestaan, tenzij de toegang via covid safe ticket wordt gecontroleerd 

De drempels voor het covid safe ticket zijn in Brussel voor publieke events, plaatsen of verenigingen verlaagd tot 50 personen binnen en 200 personen buiten. De drempels voor private evenementen zijn beperkt tot 200 deelnemers (binnen en buiten). Er zijn ook bepalingen rond erediensten en plechtigheden.

Meer info.

Contactpersoon

Helena Muyldermans

Senior Adviseur Sociaal recht en Arbeidsmarkt

imu - vzw - obd 1
imu - VZW - Maattwerk