Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Mogelijke knip in groenestroomcertificaten baart ons grote zorgen"

"Mogelijke knip in groenestroomcertificaten baart ons grote zorgen"

  • 02/12/2022

oben

De Raad van State gaf deze week een advies over de plannen van de Vlaamse regering om ruim 1 miljard euro te besparen op de stroomfactuur door vanaf 2023 de nog lopende historische steun aan zonnedaken via groenestroomcertificaten van voor 2013 stop te zetten. Zo stelt de Raad zich juridische vragen over de manier waarop de subsidies worden stopgezet en enkel 'grote' bedrijven geviseerd worden en niet kleine gezinsinstallaties van voor 2013. Vanuit Voka - KvK Limburg is er begrip voor Vlaanderen om dit probleem van oversubsidiëring aan te pakken, maar terugkomen op gemaakte afspraken en zomaar knippen in subsidies van ondernemingen is niet de juiste manier. "Als dit werkelijkheid wordt, dan zullen we investeringen moeten schrappen en mogelijks zelfs mensen moeten laten gaan", zegt de Zonhovense ondernemer Jurgen Oben.

Beluister zijn getuigenis bij Radio 2 Limburg.

Door te snoeien in de groenestroomcertificaten wil Demir de oversubsidiëring van zonnepanelen aanpakken. Volgens de minister gaat om de certificaten van zo'n 200 grote bedrijven. Vlaanderen zou zo 1,2 miljard euro kunnen besparen en dat geld gebruiken om de energiefacturen te verlichten. 

Niet alleen grote bedrijven dreigen die groene stroomcertificaten te verliezen, zegt Jurgen Oben, de zaakvoerder van ramen- en deurenfabrikant Oben in Zonhoven. "De perceptie is dat er 200 grote bedrijven zijn die fortuinen verdienen aan zonnepanelen, maar zelfs wij, als kleine kmo, worden bedreigd", vertelt Jurgen Oben. "Wij hebben die zonnepanelen 10 jaar geleden geïnstalleerd, maar we moeten daar nog twee jaar aan afbetalen."  

Oben had in de meerjarenplanning ook gerekend op de opbrengst van die groenestroomcertificaten. "We gingen ervan uit dat we 20 jaar lang geld voor de groenestroomcertificaten zouden krijgen, plots valt daar nu acht jaar weg", gaat Jurgen Oben verder. "Wij investeren veel met eigen middelen, in machines, elektrische voertuigen... en ik vrees dat we die investeringen nu niet meer kunnen doen. Maar dat zijn investeringen in onze toekomst, en ik vrees dat we nu mensen zullen moeten laten gaan."

Bij Oben in Zonhoven werken zo'n 50 mensen. "Wij zijn een familiebedrijf, we bestaan al 64 jaar. Maar wij zijn verantwoordelijk voor om en bij de 50 gezinnen. Ik lig hier wakker van."

Contactpersonen

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

LI - RECORE