Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Mogelijk knip in groenestroomcertificaten treft minstens 300 Limburgse kmo's

Mogelijk knip in groenestroomcertificaten treft minstens 300 Limburgse kmo's

  • 09/02/2023

artikel

De knip die Vlaams energieminister Zuhal Demir in de groenestroomcertificaten wil doorvoeren, treft 2.189 bedrijven in Vlaanderen. Dat blijkt uit een nieuwe onafhankelijke studie. “Daarvan liggen er minstens 300 in Limburg”, klaagt Jonas De Raeve, directeur van Voka - KvK Limburg aan. Het merendeel zijn gewone kmo’s, en zij voelen de bui al hangen. "Als die inkomsten wegvallen, betekent dit een serieuze aderlating en totale hertekening van onze businessplannen."

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil de groenestroomcertificaten schrappen voor grote zonnepaneelinstallaties die voor 2013 gebouwd zijn. Daarmee wil ze de komende negen jaar 1,2 miljard euro in uw en mijn energiefactuur besparen. Voor een gemiddeld Vlaams gezin zou het op jaarbasis om 37 euro gaan.

Demir heeft altijd volgehouden dat 1.200 grote installaties van een 200-tal bedrijven hun steun zullen verliezen. Volgens haar hebben die de investering in hun zonnepanelen al ruim terugverdiend en is er dus sprake van oversubsidiëring. Naast de ING’s en Katoen Naties van deze wereld gaat het in Limburg onder andere om het logistiek bedrijf H.Essers, de bouw- en klimaatgroep Machiels en energiegroep Bruno.

Volgens de nieuwe studie die onderzoeksbureau Rebel in opdracht van sectorfederatie ODE Vlaanderen gemaakt heeft, zal Demirs knip 2.854 installaties in 2.189 bedrijven treffen. Dat zijn er tien keer meer dan de 200 waarover de minister altijd spreekt. Bovendien gaat het niet alleen om grote bedrijven: in twee op de drie gevallen (1.342 bedrijven) gaat het om gewone kmo’s, in een geval op de vijf om een landbouwbedrijf. Eerder wees de sector er al op dat ook vzw’s, scholen, gezondheidsinstellingen en gemeenten inkomsten dreigen te verliezen.

300 Limburgse bedrijven

Van de 2.189 geviseerde installaties staan de meeste in Antwerpen (84), gevolgd door Gent (67) en Brugge (61) en Genk (59). In de Vlaamse top 20 staan ook Sint-Truiden (53), Hasselt (48), Heusden-Zolder (30) en Pelt (27). Op basis van het geïnstalleerd vermogen liggen zelfs acht van de 20 meest getroffen Vlaamse steden in Limburg: Genk, Sint-Truiden, Heusden-Zolder, Pelt, Dilsen-Stokkem, Lommel, Oudsbergen en Tongeren.

Een van de geviseerde investeerders is Jurgen Oben, zaakvoerder van Oben Ramen en Deuren in Zonhoven (52 medewerkers). In 2011 legde hij op zijn bedrijfsdaken 850 zonnepanelen. “Als deze installatie eind 2024 afbetaald is, verwacht ik nog 500.000 euro aan groenestroomcertificaten. Als die inkomsten wegvallen, betekent dit een serieuze aderlating en totale hertekening van ons businessplan. En ja, hoewel we dit wel overleven, blijft dit pure contractbreuk.”

“Twee keer gestraft”

Tineke Kempeneers en haar zus leiden Galvacoat Steelcoat en Metalix in Lummen. Beide bedrijven hebben 45 medewerkers. “In 2009 legden we daar in totaal 4.200 zonnepanelen. Op onze voormalige terreinen in Schaffen legden we er twee jaar later ook 6.000. Die leveren op jaarbasis samen ruim een miljoen euro aan groenestroomcertificaten op. Als die wegvallen, heeft dit een gigantische impact op onze afbetalingen en dagelijkse werking. Noodgedwongen zullen we ons businessplan dan volledig moeten hertekenen”, zegt Kempeneers. Zij vindt Demirs knip ongehoord. “We worden twee keer gestraft: voor ons ondernemerschap én voor onze groene gedachte.”

Jurgen Gobyn van Gobo Transport in Lanaken (230 medewerkers) bevestigt. “In 2011 heb ik 6.000 panelen gelegd”, aldus Gobyn. “Die leveren me jaarlijks toch een half miljoen euro op. Zonder die inkomsten klopt mijn businessplan niet meer. Pure contractbreuk noem ik dit.”

Procedures

Directeur belangenbehartiging Jonas De Raeve van Voka - KvK Limburg beaamt de mogelijke impact op ruim 300 Limburgse bedrijven. “Ondernemingen hebben in hun lange termijnplannen rond investeren, personeel en groei rekening gehouden met de inkomsten uit de groenestroomcertificaten. Ook al omdat dit nefast is voor de rechtszekerheid, is het een slecht idee om in te breken in lopende contracten.”

Demir brengt haar ontwerpdecreet vrijdag opnieuw op de regeringstafel. Ze voelt zich schijnbaar geruggensteund door de Raad van State omdat die geen bijkomende opmerkingen gemaakt heeft. Als regering en parlement het ontwerpdecreet goedkeuren, wordt verwacht dat de sector en Voka het juridisch gevecht voor het Grondwettelijk Hof zullen verderzetten.

Contactpersonen

Menno Van Gemeren

Senior adviseur belangenbehartiging

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging