Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Moeten overheidsmaatregelen bijgestuurd worden?

Moeten overheidsmaatregelen bijgestuurd worden?

  • 01/12/2022

Ook deze maand zakt de conjunctuur verder weg. De grote vraag is: wanneer bereiken we het dieptepunt? Op basis van de momenteel beschikbare data zal dit wellicht op het einde van het vierde kwartaal van dit jaar zijn, aangevuld met het eerste kwartaal van 2023. Het keerpunt is echter sterk afhankelijk van de mate waarin er bijkomende geopolitieke en macro-economische schokken ontstaan, en van de beleidsarmslag die onze overheden hier tegenover (kunnen) stellen.

Starters klimmen terug

Met 722 nieuwe ondernemingen doet onze provincie het een heel stuk beter dan vorige maand. Ook vergeleken met de andere septembermaanden doen we het een stuk beter. Dit sluit aan bij de conclusie van onze Toekomstindicator: de gemiddelde terugval van het aantal starters is een feit, maar de Limburgse starters lijken wel meer bereid te zijn een nieuwe onderneming op te zetten, ondanks het dalende ondernemersvertrouwen.

 

Daling van exportactiviteit vlakt af

Voor de tweede opeenvolgende maand zien we een stevige groei van het aantal afgeleverde exportattesten. De gerealiseerde exportwaarde krimpt licht (-1,7%), maar blijft historisch hoog en 41% boven het maandgemiddelde. Tot februari 2023 zijn de trends voor beide indicatoren uitgesproken vlak. In maart forceert een vrij omvangrijke maar volledig seizoensgebonden aangestuurde expansie de twee trendpatronen over de volledige periode oktober 2022 – maart 2023 in een licht opwaartse richting.

 

Neerwaartse spiraal in derde kwartaal voor de bouw

In juni neemt het totale aantal bouwvergunningen toe met 13,6%. De krachtigste impuls gaat hier uit van de renovatiebouw (+48,3%). In de loop van het derde kwartaal zorgt een neerwaartse tendens voor een dalend aantal afgeleverde vergunningen met -17,7%. Deze terugval is evenwichtig verdeeld tussen de residentiële (-17,6%) en de niet-residentiële activiteit (-18,5%). Gedurende de volgende zes maanden blijven drie van de vier trendpatronen opwaarts gericht. De niet-residentiële nieuwbouw moet het stellen met een zwak dalend verloop.

 

Conjunctuurbarometer Voka en NBB

 

Bedrijfsvoertuigen en opleggers houden maandgemiddelde recht

Het totale aantal inschrijvingen belandt op 2471 eenheden, ofwel -6,4% onder het maandgemiddelde. Personenwagens en vrachtwagens blijven -13,6% respectievelijk -8,8% onder dit referentiepunt. Bedrijfsvoertuigen (13,3%) en opleggers (14,8%) scoren beduidend boven het maandgemiddelde. Drie van de vier trends zijn opwaarts gericht. Alleen bij de opleggers zien we een neerwaartse tendens.

 

Jobaanbod bereikt negatief kantelpunt

Met een maand-tot-maand toename van 3% neemt het aantal uitgeschreven vacatures in september verder toe. Dit is 60% boven het maandgemiddelde, en de op één na hoogste septemberwaarde die sinds 2006 gerealiseerd werd. De trend blijft tijdens de volgende zes maanden opwaarts gericht. Tot vorige maand bleef de year-to-year differential nog steeds positief, ondanks een hardnekkige krimptendens. Deze maand wordt de nulgrens doorbroken en strandt de marge op -1,44%. Deze waarde blijft qua omvang wel nog beperkt negatief, maar aan de vaststelling dat de evolutie van het jobaanbod een neerwaarts kantelpunt heeft bereikt, moeten we niet meer twijfelen.

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Artikel uit publicatie