Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Moeilijk eerste halfjaar voor Limburgse verre export

Moeilijk eerste halfjaar voor Limburgse verre export

  • 12/07/2023

persbericht

In de eerste zes maanden van dit jaar exporteerden Limburgse bedrijven voor €529.954.674,1 aan goederen buiten de EU. Dat is een daling van zo’n 17% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van Voka – KvK Limburg op basis van de certificaten van oorsprong. Ook het aantal certificaten van oorsprong (CO’s) in de eerste jaarhelft nam een duik en daalde met 19% in vergelijking met 2022. Het effect van de sancties tegen Rusland naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne is kristalhelder nu het land volledig uit de top 10 van verre exportbestemmingen keldert. “Het is deze impact die we zien op onze exportcijfers”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisering bij Voka – KvK Limburg. “Daarnaast hebben in onzekere tijden veel bedrijven extra stocks opgekocht uit angst voor nog hogere prijsstijgingen, waardoor er in bepaalde sectoren geen nieuwe stock wordt aangekocht. Bedrijven gaan door de onzekere situatie daarom op zoek naar alternatieve en minder risicovolle markten zoals het Midden-Oosten, de VS, Mexico en de EU. Nochtans blijft export naar landen buiten de EU zeer belangrijk voor de winstgevendheid, zeker voor nichesectoren. Daarom sporen wij ondernemingen aan om volop in te zetten op innovatie, terwijl we onze overheden vragen om het opbod aan sancties te stoppen en in plaats daarvan structurele maatregelen te nemen die de competitiviteit van onze ondernemingen vergroten”, aldus Dreesen. Om exporterende bedrijven te belonen en het belang ervan voor onze Limburgse welvaart te benadrukken reikt Voka – KvK Limburg op donderdag 5 oktober opnieuw de Limburgse Exportprijs uit.

Bekijk de reportage hier op TV Limburg.

Terwijl de prijzen op de internationale grondstoffen-en energiemarkten stilaan normale proporties aannemen blijft de oorlog in Oekraïne helaas verder escaleren. Het is dat gegeven dat zich ook vertoont in de Limburgse verre exportcijfers. Zo exporteerden Limburgse bedrijven de eerste zes maanden van dit jaar voor €529.954.674,1 aan goederen buiten de Europese Unie. Dat is 17 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen lag de waarde op €623.410.596,09. Dat blijkt op basis van de uitgereikte certificaten van oorsprong (CO). Dit document bewijst in welk land een product of de goederen in kwestie werden gefabriceerd of waar belangrijke onderdelen vandaan komen.

“Voor de oorlog bekleedde Rusland traditiegetrouw de derde plaats in onze top tien van verre exportbestemmingen, goed voor zo’n 15% van de totale Limburgse verre export. Nu het land volledig wegvalt als afzetmarkt - ​ door de vele sancties van de EU – zien we logischerwijs ook een daling van onze exportcijfers, zowel in CO’s als in goederenwaarde. Want de internationale prijzen keren stilaan terug naar het niveau van voor de oorlog”, verduidelijkt Cathérine Dreesen, directeur internationalisering van Voka – KvK Limburg. “Daarnaast hebben in onzekere tijden veel bedrijven extra stocks opgekocht uit angst voor nog hogere prijsstijgingen, waardoor er in bepaalde sectoren geen nieuwe stock wordt aangekocht. Daarom kiezen ondernemingen voor alternatieve markten die minder risico’s inhouden zoals het Midden-Oosten, de VS, Mexico, of ze blijven binnen de Europese Unie.” ​

“Ook op Vlaams niveau zien we overigens voor het eerst sinds lang de exportcijfers dalen in het eerste kwartaal van dit jaar, weliswaar minder hard in vergelijking met de uitvoer buiten de EU, wetende dat de verre export ongeveer een derde van de totale Vlaamse uitvoer uitmaakt. De daling is vooral te wijten aan de farmaceutische industrie, de chemie- en kunststoffensector die een enorme boom kende met de productie van coronavaccins. De automobielsector is dan weer wel een van de sectoren die beter scoort op exportgebied”, aldus Dreesen.

Midden-Oosten boven

In de 10 topbestemmingen voor verre export voert Turkije net als in de eerste zes maanden van vorig jaar de lijst aan, gevolgd door China. De uitvoerproducten vanuit Limburg zijn divers. Het gaat vooral om chemieproducten, transportmiddelen, machines, bier, voeding en industriële toepassingen. Door de oorlog in Oekraïne zien Limburgse exportbedrijven Rusland als topbestemming volledig wegvallen, terwijl het Midden-Oosten met landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar meer en meer aan belang toeneemt.

“Willen we voluit focussen op een duurzamer industrieel beleid is het vanuit de Europese Unie belangrijk om meer nieuwe handelsakkoorden te sluiten en nieuwe markten te openen. ​ Daarnaast moet Europa durven nadenken over een evenwichtige veiligheidsstrategie en dus niet meer mee te gaan in een opbod aan economische sancties”, zegt Cathérine Dreesen.

“Binnen België moet de focus nu komen te liggen op onze competitiviteit. Door sterke energieprijzen en stevige loonkosten we verliezen concurrentiekracht. Daarom hebben we bijkomende ondersteuningsmaatregelen nodig zodat onze bedrijven met gelijke wapens de concurrentie kunnen aangaan. De tijdelijke verlaging van de werkgeversbijdragen in de eerste twee kwartalen van 2023 om de loonindexering te temperen, moet verlengd worden en is noodzakelijk om onze industrie te ondersteunen.”

persbericht

Cathérine Dreesen (Voka - KvK Limburg) & Gert Peetersem (LASE)

LASE: hofleverancier van Tesla

Dat net de automobielsector het zo goed doet op exportvlak is misschien wel te danken aan het Limburgse bedrijf LASE (Labor Aiding Systems Europe). De onderneming uit Herk-de-Stad zag in 2001 het levenslicht en is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van automatiseringsmachines en productielijnen voor de automobielindustrie. Met de grootste autofabrikanten als klant heeft LASE zich opgeworpen als onmisbare schakel voor de productie van uw voertuig.

“We zijn lokaal begonnen, maar al ​ snel kregen we telefoon van klanten van over de hele wereld”, legt Gert Peetersem, general manager van LASE uit. “Want waar we in het begin vooral aan toeleveringsbedrijven leverden, gaan onze producten nu rechtstreeks naar de autofabrikant zelf. Zo maken we automatiserings-en productieoplossingen voor onder andere Volkswagen, Bentley, Porsche, Audi en Tesla. Die laatste is momenteel onze grootste klant. Van interieursystemen als zetels en dashboarden tot zelfs bumpers en spoilers : onze systemen zorgen ervoor dat deze onderdelen allemaal in het voertuig geraken”, vertelt Peetersem trots.

Na organische groei en een weloverwogen klantenstrategie is LASE een belangrijke exportspeler binnen de automobielsector geworden. Het bedrijf telt 39 medewerkers en is op alle continenten actief. “Maar vooral in Noord-Amerika en Mexico doen we de meeste zaken. We merken dat er op deze plekken nog veel groeipotentieel aanwezig is, terwijl bijvoorbeeld Europa wat achterophinkt en de markt terughoudender is. Maar we kijken positief naar de toekomst. Zo verwachten we eind dit jaar onze omzet – waarvan export 90% uitmaakt – bijna te verdubbelen naar 12 miljoen euro. Met een nieuwe productieruimte die we in gebruik hebben genomen én een nieuw kantoorgebouw in aanbouw hebben we ook al de nodige investeringen gedaan. Al blijft de zoektocht naar gekwalificeerd personeel een hinderpaal om verder én vooral sneller te kunnen groeien”, benadrukt Gert Peetersem. ​

Limburgse exportprijs

Onze (verre) export blijft een absolute levenslijn voor onze Limburgse economie, zeker voor nichesectoren. Daarom bieden wij ondernemingen alle expertise, kennis en inspiratie aan die ze nodig hebben om te innoveren en exporteren. Om exporterende bedrijven in onze provincie te belonen en het belang van buitenlandse handel te benadrukken reikt Voka – KvK Limburg ook dit jaar opnieuw de Limburgse Exportprijs uit.

De Limburgse Exportprijs wordt uitgereikt op donderdag 5 oktober in drie categorieën:

  • Young Potential: snelgroeiende starter veel exportpotentieel
  • Kleine en middelgrote ondernemingen (<250 werknemers en <50 miljoen omzet)
  • Grote ondernemingen (>50 miljoen omzet)

Bedrijven kunnen zich tot 4 augustus kandidaat stellen.

Alle info is terug te vinden via deze link: https://www.voka.be/vokawards/export-award

Contactpersonen

Christine Thonnon

Senior adviseur ondernemingen

Cathérine Dreesen

Directeur internationalisatie & innovatie