Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • mo-vis 10 jaar: hightech joysticks voor een hoger doel

mo-vis 10 jaar: hightech joysticks voor een hoger doel

  • 19/06/2023

mo-vis is een jong en innovatief bedrijf dat werd opgericht in 2013. In tien jaar heeft het tonnen kennis en ervaring opgebouwd in de ontwikkeling en levering van besturingen met accessoires voor elektrische rolstoelen. Een nichemarkt, maar wel eentje die de levens van mensen met een zware beperking ingrijpend verandert. 

 

foto
Product & quality manager Rebecca Van Craeymeersch en oprichter Hans Fraeyman​​​​

 

 

tekening


Tekst Sam De Kegel - foto Wim Kempenaers

mo-vis staat voor ‘move with vision’ en ontwikkelt besturingen voor elektrische rolstoelen die een positief effect hebben op de mobiliteit van mensen met een beperking. Rebecca Van Craeymeersch, product & quality manager: “Een standaard elektrische rolstoel wordt met een standaard stuurkast en joystick geleverd, maar als je die joystick niet kan bedienen door een gebrek aan kracht in je hand, moet je op zoek naar een alternatief, zoals een joystick die je met je vinger, kin of voet kan besturen. Wij maken die speciale besturingen en de accessoires die erbij horen, waardoor rolstoelgebruikers hun stoel kunnen beheren én connecteren met de omgeving.” 

Ontwikkelen in garage

Oprichter en bezieler is Hans Fraeyman, die in de vorige eeuw afstudeerde als ingenieur elektronica, vijf jaar bij Barco aan de slag was en sinds 1994 fulltime speciale besturingen en oplossingen ontwikkelt voor mensen in elektrische rolstoelen. Hans: “Ik deed dat eerst bij het bedrijf HMC dat in 2004 voor 50% in handen kwam van het Zweedse Permobil, ’s werelds grootste bedrijf voor high end elektrische rolstoelen voor mensen die dag in dag uit in een rolstoel leven, zoals patiënten met de ziekte van Duchenne. Nadat ik tien jaar parttime voor Permobil had gewerkt en er een andere wind waaide na de overname door een investeringsmaatschappij, nam ik in 2013 mijn ontslag en begon ik in dezelfde markt met een nieuw bedrijfje: mo-vis. De helft van de medewerkers komt uit de stal van Permobil.”

Pas in 2015 kwamen hun eerste joysticks op de markt. “De eerste jaren waren lastig, ik begon letterlijk opnieuw in de garage. Gelukkig was er snel weer veel interesse vanuit de markt.” 

Strenge regels, klein volume

Hun producten zijn heel sterk genormeerd en ook de volumes in speciale besturingen zijn klein, omdat slechts 15% van de rolstoelgebruikers elektrisch rijdt en slechts 10% daarvan heeft een speciale besturing nodig. “Bovendien zitten we in een rigide markt. Ook al heb je iets fantastisch ontwikkeld, het duurt nog enkele jaren voor je het effectief kan verkopen. Ondertussen zijn we ISO-gecertificeerd waardoor we medische middelen kunnen en mogen ontwikkelen, produceren en verkopen”, zegt Rebecca. “Zo voldoen we aan de strenge Europese medische regelgeving. Dat is zeker een gamechanger geweest, want het veranderde ook ons klantenbestand. Vroeger waren dat twee derde kleinere rolstoelverdelers en een derde rolstoelfabrikanten, nu leveren we meer aan de fabrikanten. Want sommige dealers kunnen het niet meer opbrengen om te voldoen aan al die regels en willen ook geen risico’s rond verantwoordelijkheid meer lopen.”

(lees verder onder de foto)

foto

Sant in  buitenland

Om nieuwe innovaties uit te testen, gaat mo-vis naar beurzen, symposia en zorginstellingen om te voelen wat eindgebruikers van hun producten vinden. “Onlangs gaven we een infosessie voor ergotherapeuten om ons netwerk uit te breiden en awareness te kweken bij de potentiële gebruikers. Onze fabrikanten zijn daar minder mee bezig en hebben ook minder kaas gegeten van elektronica, ze zijn vooral mechanisch onderlegd.”

mo-vis exporteert nu 99% naar het buitenland: West-en Noord-Europa, Noord-Amerika maar ook Oceanië. Rebecca: “We hebben echter geen agenten in het buitenland. We verkopen vooral via de grote rolstoelfabrikanten en via grote beurzen zoals Rehacare (in Düsseldorf, red.). De klanten vinden ons omdat de vraag er is en er weinig spelers in actief zijn. In deze nichemarkt kent iedereen elkaar snel.” 

In de nabije toekomst wil dit innovatief bedrijf zijn aanbod in de breedte uitbreiden (met o.a. voetbesturing) en ook verbeteringen aan bestaande producten brengen. “De reden waarom ze ons overal kennen, is omdat we altijd kwaliteit geleverd hebben aan eerlijke prijzen. Zo hebben we onze concurrenten overleefd. We staan bekend als betrouwbaar. We staan dan ook 100% achter ons product”, besluit Hans. 

mo-vis

Biebuyckstraat 15D | 9850 Deinze
09 335 28 60 | contact@mo-vis.com | www.mo-vis.com

logo

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2023: 

  • 10 jaar: Advocura, Direct, mo-vis, Piet Andries, Wavemakers
  • 15 jaar: Effectis
  • 20 jaar: Coor, Mederi, WITTENSTEIN
  • 25 jaar: Soundfield
  • 30 jaar: AAROVA, Sumitomo Bakelite Europe (Ghent)
  • 40 jaar:  PVG Liquids, Transuniverse Forwarding, Van Tornhaut
  • 50 jaar:  Bostoen
  • 55 jaar: Van Damme Team
  • 60 jaar: VTB - Van Rijsselberhge Beton (te lezen in ons decembernummer)
  • 75 jaar: Welders
  • 100 jaar: CIAC, TotalEnergies

Ontdek ze allemaal via deze link

Viert jouw bedrijf in 2024 een jubileum? Laat het ons weten!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Artikel uit publicatie