Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka na VDL Groep: "Regioplan is meer dan ooit nodig"

Voka na VDL Groep: "Regioplan is meer dan ooit nodig"

  • 11/06/2024

Er is meer dan ooit een regioplan nodig om de economische klap op te vangen na het faillissement bij Van Hool. Dat zegt Voka Mechelen-Kempen als reactie op het nieuws dat overnemer VDL 'maar' 250 jobs wil behouden. "Stap 1 is gezet, met de grootste jobbeurs van Vlaanderen. Stap 2 moet nu volgen, met de dringende goedkeuring van de ontwrichte zone tot 2030", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

VDL Groep neemt busbouwer Van Hool over en behoudt 250 jobs. En dus geen 300 tot 600 jobs, zoals eerst werd gedacht. "Over die beslissing spreken we ons niet uit. Maar die heeft uiteraard gevolgen. En daar moeten we meteen mee aan de slag", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Voka Mechelen-Kempen heeft op 28 mei, samen met VDAB en Agoria, de grootste jobbeurs van 2024 georganiseerd. "Dat was stap 1. Maar dat is niet genoeg. Zeker niet na het nieuws van vandaag. Stap 2 is de goedkeuring van de ontwrichte zone tot 2030", klinkt het. 

Bedrijven die in een ontwrichte zone liggen, moeten 2 jaar lang minder bedrijfsvoorheffing betalen. Omdat ze investeren én jobs creëren.

In de communicatie van VDL Groep staat dat ze alle intellectuele eigendommen, ontwerprechten, software, productnamen, gereedschappen en machines overnemen van Van Hool. Net als de busfabriek van Van Hool in Noord-Macedonië waar ongeveer 1.350 medewerkers werken. 

Klap

Door het faillissement gaan in België naar schatting 2.485 (in)directe banen verloren. Dat bleek eerder uit een studie van KPMG, waar ook Voka Mechelen-Kempen aan heeft meegewerkt. "De klap voor onze regio blijft groot. Ook al heeft ongeveer 1 op de 3 ex-Van Hool-medewerkers een nieuwe job gevonden", zegt Laveren. 

Op dit moment zijn er 10.837 werkzoekenden in het arrondissement Mechelen.