Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka: "Volgende zomer 9.000 openstaande vacatures in regio"

Voka: "Volgende zomer 9.000 openstaande vacatures in regio"

  • 13/12/2023

De regio Mechelen-Kempen is op weg naar 9.000 openstaande vacatures. Dat blijkt uit de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen. Dat aantal ligt 20 procent hoger dan nu en wordt volgens de analyse vlak voor de zomer 2024 bereikt. "Onze economie trekt de komende maanden weer aan. Maar ze kan alleen maar groeien als we ook die jobs ingevuld krijgen. En daarvoor kijken we sterk naar een dwingender activeringsbeleid", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

 

Op dit moment zijn 7.380 vacatures in de regio Mechelen-Kempen nog niet ingevuld: 3.934 vacatures voor het arrondissement Turnhout en 3.446 voor het arrondissement Mechelen.

Zo is er - voor beide regio's samen - naast schoonmakers (1.120) veel vraag naar tuinbouwmedewerkers (385), verpleegkundigen (284), leerkrachten (178), magazijnmedewerkers (135), ICT-analisten (93) en werfleiders (82).

"Onze economie gaat eindelijk terug in stijgende lijn. Voor de eerste vijf maanden van 2024 laat onze conjunctuurbarometer (*) een voorzichtige stijging zien. Als de economie groeit, stijgt ook de vraag naar mensen en medewerkers. Onze analyse zegt het volgende: in februari 2024 overschrijden we de kaap van 8.000 openstaande vacatures. Tegen mei, nog voor de zomer, raken bijna 9.000 jobs niet ingevuld. Hier willen we écht voor waarschuwen. Want onze economie kan alleen maar groeien als we die jobs ingevuld krijgen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Heel veel bedrijven hebben de switch al gemaakt door bij de rekrutering meer te kijken naar talent en goesting dan enkel naar het diploma. Voor 35 procent van de huidige openstaande vacatures in onze regio is zelfs geen enkel diploma nodig."

Langer dan 2 jaar zonder werk

Op dit moment zijn er 23.270 werkzoekenden in Mechelen en Kempen. "7.500 mensen of 32 procent is al langer dan 2 jaar weg van de arbeidsmarkt. Dat is niet langer houdbaar. We moeten uiteraard op zoek naar de beste begeleiding. Maar we moeten ook een signaal geven dat dit traject eindig is. Als Voka schuiven we dan ook naar voor dat de werkloosheidsuitkering na 2 jaar stopt. In Nederland, Frankrijk en Duitsland is dat al langer de regel. In ons land moet die er ook komen", stelt Laveren.

"Maar er is meer nodig. In onze regio zijn er ook nog eens 91.000 mensen die niet beroepsactief zijn. Zij zijn niét op zoek naar werk. Hier kijken we samen met de lokale besturen om bijvoorbeeld meer leefloners naar de arbeidsmarkt te krijgen. We zien onder meer dat de stad Mechelen tegen april 2025 629 leefloners wil activeren. Broodnodige initiatieven. Voor de medewerkers zelf, voor onze bedrijven en voor de economie in onze regio."

 

(*) De conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen maakt het mogelijk om economische analyses te doen voor de regio en om zes maanden vooruit te kijken in de tijd. De prognose is gebaseerd op berekeningen van prof. dr. Guido Van Rompuy (KU Leuven), hoogleraar economie en econometrie. Uiteraard zijn de voorspelling afhankelijk van wat er gebeurt in eigen land en op internationaal vlak.

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder