Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Mismatch vraag en aanbod arbeidsmarkt zet aan tot het versterken van kwaliteiten, levenslang leren en flexibele verloning

Mismatch vraag en aanbod arbeidsmarkt zet aan tot het versterken van kwaliteiten, levenslang leren en flexibele verloning

  • 20/05/2021

Al enkele jaren neemt de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt stelselmatig toe: het aantal vacatures stijgt terwijl het aantal werkzoekenden daalt. Door deze ‘mismatch’ tussen vraag en aanbod vinden werkgevers met moeite geschikt personeel. “De huidige arbeidsmarktsituatie dwingt ons dan ook om stil te staan bij zaken zoals het belang van opleiding op de werkvloer, veranderende jobs en thuiswerk”, aldus Steve Vanhorebeek, adviseur arbeidsmarkt bij Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. Daarom organiseerde Voka Vlaams-Brabant op 19 mei een online panelgesprek met drie experts ter zake: Katleen Jacobs (SD Worx) Sven Stevens (Premed), en Walter Reynaert (Randstad Group Belux). Hoe kijken zij naar de huidige situatie?

“31.000 tegenover 28.000. Dat is de verhouding tussen het aantal vacatures en niet-werkende werkzoekenden”, zo luidde Steve Vanhorebeek, Adviseur Arbeidsmarkt bij Voka Vlaams-Brabant, het panelgesprek in. “Bijgevolg woedt er een heuse ‘war on talent’. Wil je iemand aanwerven, dan moet je die persoon elders wegplukken of zelf gaan opleiden.” Velen gaan ervan uit dat de coronacrisis voor een overvloed aan niet-werkende werkzoekenden heeft gezorgd. Toch is de realiteit dat er sinds augustus opnieuw meer vacatures zijn dan werkzoekenden. Tel daar de 500.000 personen bij die arbeidsongeschikt zijn, en het is duidelijk dat de krapte op de arbeidsmarkt niet overdreven is.

Er woedt een heuse 'war on talent'. Wil je iemand aanwerven, dan moet je die persoon elders wegplukken of zelf gaan opleiden.

Steve Vanhorebeek, adviseur arbeidsmarkt bij Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Bovendien zijn veel bedrijven tijdens corona versneld beginnen innoveren, waardoor bepaalde mensen uit de boot vallen en moeilijk aan een job geraken. Het aantal personen met een afstand tot de arbeidsmarkt neemt dus alleen maar toe. “Medewerkers aanwerven die meteen meekunnen in het bedrijf, wordt moeilijk, en het wordt steeds belangrijker om te investeren in welzijn en opleiding”, besluit Vanhorebeek. 

Investeren in welzijn

In deze tijden van langdurig thuiswerk is het weinig verrassend dat ook welzijn een ‘hot topic’ is. “We merken dat de band tussen werknemer en werkgever getroebleerd geraakt”, aldus Sven Stevens, administratief en financieel directeur van Premed. “We zien dat sommigen depressief worden van maanden thuis te zitten en met weinig mensen in contact te komen. Ze geraken gedeconnecteerd van het bedrijf.”

We zien dat sommigen depressief worden van maanden thuis te zitten en met weinig mensen in contact te komen. Ze geraken gedeconnecteerd van het bedrijf.

Sven Stevens, administratief en financieel directeur van Premed

Ook Walter Reynaert, CHRO van Randstad Group Belux, erkent het probleem: “Welzijn op het werk is belangrijker dan ooit. Vanaf de eerste lockdown hebben we zwaar geïnvesteerd in de connectie tussen de managers en hun teams. We hebben ook modules inzake welzijn uitgerold, zijn de managers aan het opleiden in remote leadership, enz. Tijdens de eerste lockdown namen we ook wekelijks bevragingen af bij onze medewerkers, zodat we precies wisten wat er bij hen leefde. In deze periode is het enorm belangrijk om de vinger aan de pols te houden.”

Thuiswerk, een blijver?

Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn en de situatie langzamerhand normaliseert, kunnen we stilaan vooruitblikken naar de situatie na corona. Hoe anders zal die eruitzien op werkvlak? “Bedrijven beginnen volop na te denken over de terugkeer”, vertelt Katleen Jacobs, regional manager legal consulting bij SD Worx. “Velen zullen kiezen voor een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor. We zien dat veel bedrijven ook gaan nadenken over de invulling van de kantoorplek. We verwachten dat die steeds meer zal evolueren naar een ontmoetingsplek, een plaats om samen te komen om te brainstormen met collega’s, te overleggen met een kop koffie erbij, enz.”

We verwachten dat kantoren steeds meer zullen evolueren naar een ontmoetingsplek, een plaats om samen te komen om te brainstormen met collega’s of te overleggen met een kop koffie erbij.

Katleen Jacobs, regional manager legal consulting bij SD Worx

Bij Randstad is men er alvast van overtuigd dat thuiswerk een blijver is. “Vroeger hadden we een homework policy die inhield dat medewerkers drie dagen per kwartaal van thuis uit mochten werken. Nu hebben we een policy die drie dagen thuiswerk per week toelaat. We gingen dus van een behoorlijk conservatieve politiek naar een erg vooruitstrevende politiek. ‘Blended’ zal de toekomst zijn, dat zal niet meer verdwijnen”, aldus Reynaert.

Talent boven diploma

Het kwam al ter sprake: de krapte op de arbeidsmarkt. In de zoektocht naar nieuwe medewerkers vissen bedrijven massaal in dezelfde (beperkte) vijver, waardoor het aantrekken van geschikt personeel steeds moeilijker wordt. “Waar gaan we de juiste mensen nog vinden? Daar lig ik soms wakker van”, bekent Reynaert. “We moeten het doen met de mensen die zich aanbieden op de arbeidsmarkt en de mensen die nu aan het werk zijn. Bij de mensen die zich aanbieden moeten we trouwens stoppen met de focussen op de gebreken, maar inzetten op de kwaliteiten en die verder ontwikkelen. We moeten met z’n allen diverser kijken.

We moeten het doen met de mensen die zich aanbieden op de arbeidsmarkt en de mensen die nu aan het werk zijn. Bij de mensen die zich aanbieden moeten we trouwens stoppen met de focussen op de gebreken, maar inzetten op de kwaliteiten en die verder ontwikkelen.

Walter Reynaert, CHRO van Randstad Group Belux

Bij ons moet iemand over een bachelorniveau beschikken om aangeworven te kunnen worden, maar een bachelorniveau is niet per se hetzelfde als een bachelordiploma hé. Als mensen geïnteresseerd zijn, leergierig zijn, en de juiste motivatie hebben, dan is dat veel meer waard.” Daar sluit ook Jacobs zich bij aan: “we moeten inzetten op sterktes en niet te hard kijken naar diploma’s. Door medewerkers te helpen hun vaardigheden verder te ontwikkelen, hou je hen gemotiveerd en groei je als bedrijf.”

Geld is niet alles

Het ondersteunen van medewerkers bij de ontwikkeling van hun vaardigheden is belangrijk, maar uiteraard blijft ook loon een motivator waar je niet zomaar omheen kan. Toch mogen we het belang van loon niet overschatten, meent Jacobs: “vandaag is het loonbeleid geëvolueerd naar een veel ruimer beloningsbeleid, een globaal pakket waarbij je niet enkel focust op het salaris an sich, maar ook op een heleboel andere voordelen. Bij het uitwerken van een beleid is het als bedrijf belangrijk om na te gaan: wat zijn onze doelstellingen? Welke cultuur willen we uitdragen? Welke mensen willen we aantrekken? Dat is de eerste stap. Vervolgens moet je nagaan wat nodig is om die mensen aan boord te krijgen. Vaak zijn bijvoorbeeld zaken als welzijn, infrastructuur en het psychische aspect best belangrijk. Als werkgever kan je hoe dan ook heel wat initiatieven nemen die niet in geld uit te drukken zijn maar wel enorm waardevol zijn. Loon zal zelden een criterium zijn om te vertrekken. Zaken als ‘hoe goed voel ik me op het werk?’ en ‘kan ik me nog vinden in de waarden van het bedrijf?’ zijn veel doorslaggevender.

Contactpersonen

Steve Vanhorebeek

Adviseur Arbeidsmarkt & Onderwijs

Lisa Hulsmans

Adviseur Welt

Proximus