Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Mintt: “Wij geven de babyboomers langer autonomie”

Mintt: “Wij geven de babyboomers langer autonomie”

  • 09/06/2023

CEO Eric Krzeslo staat met Mintt voor internationale doorbraak

“De babyboomgeneratie wil lang autonoom blijven leven. Wij dragen daartoe bij met onze technologie voor valdetectie en -preventie, die we overal ter wereld makkelijk kunnen toepassen”, zegt Eric Krzeslo, CEO van Mintt, in een gesprek. De medische scale-up gevestigd in Brussel ontwikkelde daartoe een oplossing op basis van artificiële intelligentie. Mintt staat klaar voor een internationale doorbraak.

Tekst: Jan Van Doren

Mintt (Medical Intelligent Technologies) ontwikkelde een oplossing die opgesteld in een kamer de valbewegingen van ouderen detecteert en analyseert, met de hulp van artificiële intelligentie. Een sensor alarmeert het verzorgend personeel bij een val of een dreigende valpartij. Mintt heeft met meer dan 100.000 opnames en duizenden analyses inzichten opgebouwd in de omstandigheden waarin valpartijen voorkomen. Deze expertise is zeer bruikbaar om meer alert te zijn voor valrisico’s en die te vermijden.

“Wij ontwikkelden een technische oplossing die tegelijk de levenskwaliteit van ouderen én die van het verzorgend personeel verbetert”, vat Krzeslo de missie van zijn bedrijf samen. “Er zijn tal van hulpmiddelen op de markt, zoals armbanden, halskettingen en andere toestellen met alarmknoppen. Maar ze zijn weinig comfortabel. En ze geven vaak vals alarm, wat veel tijdverlies veroorzaakt voor het zorgpersoneel. Ze worden zeer vaak ’s nachts verwijderd, waardoor de meeste valpartijen worden gemist.” 

Eric Krzeslo

Je hebt ook systemen van sensoren in bedden, die evenwel gewoon binair aangeven of iemand in bed ligt of niet. “Mintt biedt een oplossing die op elk moment zeer precies aangeeft wat er gebeurt en die ons ook leert wat de oorzaken voor het vallen zijn, zodat we die beter kunnen vermijden”, beklemtoont Krzeslo.

Internationaliseren

Mintt begon 5 jaar geleden met diensten in ziekenhuizen, omdat daar de medische omkadering het sterkst is ontwikkeld. Nadien werd de stap gezet naar rusthuizen en serviceflats. “Vandaag zijn we met proefprojecten bezig om ouderen ook in hun thuisomgeving te helpen. We werken daarvoor samen met thuisverplegers en ziekenfondsen.”

Mintt levert zijn diensten aan een 50-tal ziekenhuizen en rusthuizen in België. Het bedrijf startte in Wallonië (Charleroi) en richtte nadien een zetel op in Brussel. Er wordt ook een vestiging in Vlaanderen gepland. Maar het is vooral de ambitie om internationaal door te breken, te beginnen met Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen. Er wordt ook gekeken naar Noord-Amerika en Japan. Mintt beschikt overigens over een octrooi voor zijn technologie in de EU, de VS en Japan.

“Onze technologie is overal ter wereld makkelijk toepasbaar. Het vergt geen specifieke technische infrastructuur, noch bijzondere deskundigheid voor het gebruik. Er zijn wel verschillende  reglementeringen inzake bescherming van privacy en kwaliteitscontrole, maar de verschillen zijn niet groot”, aldus Krzeslo. “We slagen erin om in eigen land onze weg te vinden in de institutionele complexiteit. Dat is de beste ervaring om ook internationaal succesvol te zijn. We zien sinds het aflopen van de covidpandemie alvast een stevige versnelling in onze verkoop.” 

Besparing mogelijk

Mintt zit nog steeds in de fase van investeren in groei. Het bedrijf telt vandaag een 34 medewerkers. De inkomsten worden gehaald uit de abonnementen die ziekenhuizen en rusthuizen nemen op het gebruik van de diensten, een vorm van SaaS (software as a service). Dat levert momenteel  een recurrent jaarinkomen van 1,5 miljoen euro. Volgend jaar wil het bedrijf break-even draaien.

Ziekenhuizen dragen de kosten, woonzorgcentra dragen de kosten of rekenen de gebruikskosten door aan de bewoners. De CEO van Mintt vindt het wel jammer dat deze kost niet wordt meegerekend in de door de overheid toegekende subsidies aan de instellingen. Krzeslo: “Onze diensten leveren een aanzienlijke besparing, als je weet dat je voor een doorsnee rusthuis met 80 bedden snel aan een extra kost zit van jaarlijks 150.000 euro door valpartijen. En naast het budgettaire is er natuurlijk ook de winst in levenskwaliteit, voor resident en zorgpersoneel. Ik reken erop dat de overheid meer naar waarde schat wat we kunnen bieden.”

Buitenlands talent

Mintt werkt samen met het ETRO-lab van de VUB, gespecialiseerd in elektronica en informatica, in een project dat de steun krijgt van Innoviris, het Brusselse agentschap voor innovatiesteun. Eerder was er al een samenwerking met de ULB. 

“Mintt is ook actief in de Voka Health Community. Voka kan de verschillende spelers in de zorg samenbrengen en een brug slaan tussen de overheid en het bedrijfsleven. De zorgsector is een economische groeisector, gelet op de vergrijzingsgolf die is aangerold, met de babyboomgeneratie die ouder wordt. Deze generatie wil langer actief zijn, en daar kunnen wij toe bijdragen.”

De grootste uitdaging voor Mintt: talent aantrekken, en dan vooral IT-ers. Krzeslo: “We vinden ze niet meer in België en gaan ze dus in het buitenland zoeken. We hebben mensen uit Portugal, Griekenland, Pakistan, het VK, Frankrijk, Nederland…We hebben nog steeds een 5-tal vacatures openstaan.”

Artikel uit publicatie