Skip to main content
  • Nieuws
  • Minister Verlinden benadrukt belang van flexibel beleid tijdens stagedage bij BASF

Minister Verlinden benadrukt belang van flexibel beleid tijdens stagedage bij BASF

  • 07/09/2021

Annelies Verlinden, federaal minister van Binnenlandse Zaken mocht vandaag voor het eerst plaatsnemen in de cockpit van de Turbojet;  het door straalturbines aangedreven brandweervoertuig van BASF Antwerpen dat enkel bij uitzonderlijke rampen wordt ingezet.  Dit was onderdeel van de Voka Zomerstage, waarbij minister Verlinden een unieke inkijk kreeg achter de schermen van de Antwerpse chemiereus.  ‘Ik ben vooral onder de indruk van hoe ze hier grootschaligheid combineren met een permanent streven naar duurzaamheid’, klonk het achteraf.

Al 25 jaar Vokastages

Naar goede jaarlijkse gewoonte maakte Voka deze zomer weer gebruik van het politieke reces om politici aan het werk te zetten in bedrijven.  Een hele dag lang wordt een parlementslid of regeringslid dan ingewijd in de activiteiten en bezorgdheden van één bepaald bedrijf. ‘We organiseren die stages intussen al 25 jaar en tot onze tevredenheid stellen we vast dat er elk jaar meer politici zijn die zich kandidaat stellen’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.  ‘Een bewijs dat velen toch de behoefte voelen om het beleid vanuit een andere hoek te bekijken.

Bedrijfsbrandweer boeit Annelies Verlinden

Ook Annelies Verlinden bood zich dinsdag bij aanvang van de dagshift stipt aan bij Poort 3 van BASF op de Scheldelaan, waar ze warm onthaald werd door CEO Jan Remeysen. Tijdens haar stagedag was ze vooral geïnteresseerd in de werking van de bedrijfsbrandweer en BASF’s eigen site-security. Die monitort nauwgezet wie bij BASF binnenkomt, en heeft ook een rechtstreekse lijn met de politiediensten indien onbevoegden het terrein proberen binnen te dringen. Ook de inzetbaarheid van de bedrijfsbrandweer is grondig beschreven in protocollen die afgesproken zijn met de FOD Binnenlandse Zaken, de eigen diensten van de minister. Bij grote rampen kan de minister beslissen om het zwaar materieel en het korps van BASF in te zetten waar ook in ons land of indien nodig in onze buurlanden.

Ondernemingen innoveren continu en hebben hiervoor nood aan een rechtszeker kader op langere termijn. Want bedrijven moeten vandaag beslissingen nemen die over tien tot twintig jaar nog steeds robuust implementeerbaar zijn.

Annelies Verlinden

Beleidslessen na de Zomerstage

Minister Verlinden was na haar stage sterk onder de indruk van de schaalgrootte van de site en het internationaal belang van de chemische cluster in de Antwerpse haven;  de tweede grootste cluster wereldwijd na dia van Houston (VS). Welke beleidslessen ze trekt? ‘Ondernemingen innoveren continu en hebben hiervoor nood aan een rechtszeker kader op langere termijn. Want bedrijven moeten vandaag beslissingen nemen die over tien tot twintig jaar nog steeds robuust implementeerbaar zijn’, aldus Annelies Verlinden.  De minister beseft maar al te goed dat er een spanningsveld kan zijn tussen het geldende beleidskader en dat wat de industrie nodig heeft om vooruitgang te boeken. Annelies Verlinden: ‘Het is een uitdaging voor alle politici om de afstand tussen het wettelijk kader en de innovatieve noden van het bedrijfsleven te beperken.’

VZW - DigiChambers 2021
Degroof - Petercam
Welt white paper
VZW - eATA 2021
Gosselin
CapitalAtWork
Customer Collective
Deloitte
De Ridder
facilicom
GSJ Advocaten
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
SD  Worx
Tormans