Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Minister Van der Straeten op zomerstage bij Renewi

Minister Van der Straeten op zomerstage bij Renewi

  • 24/09/2022

Op vrijdagnamiddag 21 september organiseerde Voka Oost-Vlaanderen een Voka Zomerstage bij afvalverwerker en recyclagebedrijf Renewi samen met Tinne Van der Straeten, federale minister voor energie. De zomerstages van Voka hebben tot doel politici dichter te brengen bij bedrijven. 

Het bezoek op de Gentse site startte met een presentatie over Renewi door Managing Director België Mark Thys. Het internationale bedrijf met sterke lokale verankering is leider in afvalverwerking en recyclage en werkt zo dagelijks aan de transitie naar een circulaire economie. Ook Renewi’s duurzaam en innovatief beleid werd uitvoerig toegelicht. Momenteel bouwt Renewi bijvoorbeeld een eerste eigen windturbine met een vermogen van 4,5 MW op diens site in Gent. Het wordt de grootste windmolen op land in België.

groepsfoto renewi


Ambitieuze recyclingplannen

Na afloop van de presentatie kregen minister van energie Tinne Van der Straeten, Jan Geers, directeur belangenbehartiging Voka Oost-Vlaanderen en Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, een rondleiding op de recyclagesite. Operationeel directeur Jonas De Vriendt en siteverantwoordelijke Gert Verstappen gaven met veel passie toelichting bij de verschillende stappen het afvalverwerkings- en recyclageproces. Van de 13 miljoen ton afval die Renewi jaarlijks verwerkt, wordt 67% gerecycled en krijgt op die manier een nieuw leven. Dat aandeel zal nog stijgen na de opening van de RACE (Renewi’s Advanced Circular Economy) -lijn, de eerste recyclagelijn van haar soort in Europa. De zomerstage eindigde met een rondetafelgesprek over de uitdagingen van de energiecrisis en de toekomst van circulaire economie.

renewi


Uitdagingen op tafel

“We zijn erg tevreden met de oprechte interesse die Minister Van Der Straeten toonde tijdens de Voka Zomerstage bij Renewi”, reageert Jan Geers, directeur belangenbehartiging Voka Oost-Vlaanderen. “We konden in de diepte doorpraten over de mogelijkheden van een circulaire economie en de algemene uitdagingen waar bedrijven voor staan, zoals energie- en loonkosten.”

“Het was een plezier minister Tinne Van der Straeten vandaag  te verwelkomen en rond te leiden op onze site in Gent, de toekomstige recyclinghub van België," vertelt Mark Thijs, Managing Director Renewi België. Aan de vooravond van de implementatie van de nieuwe Vlarema 8-wetgeving, zijn wij zo goed als klaar om de volgende stap in recycling, het nasorteren van restafval om zoveel mogelijk materialen uit de verbrandingsovens te houden en ze een nieuw leven te geven, waar te maken in het belang van een circulaire economie en de circulaire ambities die we allemaal hebben. De grootste windturbine op land zal de extra energie de deze nieuwe nasorteerlijn vraagt, leveren. Ik ben dan ook dankbaar om deze mooie kans om ideeën uit te wisselen, uitdagingen bespreekbaar te maken en de connectie tussen politiek en bedrijfsleven te versterken."

Voka zomerstages zijn een succes

“Met de Voka zomerstages verbinden we de Wetstraat met de bedrijfsvloer. De oplossingen voor het energievraagstuk liggen in de samenwerking tussen bedrijven en overheden. We zijn dan ook blij dat minister Van der Straeten ruim tijd maakt om zelf te ervaren met welke uitdagingen ondernemingen kampen”, besluit Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

 

Contactpersoon

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Groeitrajecten

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.