Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Minister Demir helpt met bagageafhandeling op Brussels Airport

Minister Demir helpt met bagageafhandeling op Brussels Airport

  • 19/08/2022

Bagageafhandelaar Alyzia heeft vrijdagvoormiddag op de luchthaven van Zaventem hulp gekregen van Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir (N-VA). De minister bracht een bezoek aan de luchthaven in het kader van een Voka-zomerstage, en leerde er ook over het waterbeheer van Brussels Airport.

Minister Demir hielp eerst bij het insteken van de stroomstekker in het pas gelande vliegtuig. Dat is nodig om het vliegtuig van stroom te kunnen blijven voorzien terwijl de passagiers nog binnen zitten, en tegelijk de motoren te kunnen afzetten om energie te sparen. Daarna kroop de minister mee in het laadruim en duwde ze de bagagestukken op de transportband. "Ik vind het heel belangrijk om vanuit het beleid zo veel mogelijk op het terrein te zijn", zegt de minister. "Het was een bijzonder leerrijke dag. We weten dat bagageafhandeling bijzonder hard en zwaar werk is, chapeau voor de jongens en meisjes die het doen." 

De minister leerde doorheen de dag een en ander over het waterbeheer van Brussels Airport. Sinds 2012 heeft de luchthaven een eigen waterzuiveringsstation, waar al het afvalwater van de site verwerkt wordt. Het gaat niet alleen om het sanitair afvalwater of water van de kantoren, maar ook het water dat gebruikt wordt om de start- en landingsbanen ijsvrij te maken tijdens de vriesperiodes. Brussels Airport is wereldwijd overigens de enige luchthaven waar ook dat 'de-icing' water verwerkt wordt in een eigen zuiveringsstation. 

"Het is heel belangrijk dat het de-icing water wordt opgevangen en hergebruikt wordt in een ander proces (het water, dat glycol bevat, wordt als 'voeding' gebruikt voor de bacteriën die instaan voor de zuivering, red.)", stelt minister Demir. "Andere luchthavens zouden ook naar dit systeem moeten kijken: dit zou de regel moeten zijn."

De minister kreeg daarnaast een inkijk in een van de waterbekkens van de luchthaven. Brussels Airport heeft twee waterwachtbekkens, een op het domein van de passagiersvluchten en een in de cargozone. De bekkens vangen onder meer het teveel aan water op dat op de grote stukken tarmac belandt. De twee bekkens samen hebben een capaciteit van 260.000 kubieke meter water. Een deel van het water wordt gefaseerd toegeleid naar een ander wachtbekken van de gemeente Steenokkerzeel, waarna het aan beken en rivieren wordt gegeven. Een ander deel wordt beschikbaar gesteld voor landbouwers uit de buurt. 

Bron: Ine Gillis voor Belga
 

Proximus