Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Milliken: "Hire for attitude, train for skills"

Milliken: "Hire for attitude, train for skills"

  • 16/02/2022

Wie vandaag niet creatief is in zijn rekruteringsbeleid, vindt nauwelijks nog volk. Bij Milliken uit Gent hebben ze die boodschap begrepen. Hire for attitude, train for skills, is dé rode draad. Ook inclusie en diversiteit staan hoog op de agenda. Daarvoor maken ze onder meer handig gebruik van Voka-trajecten zoals Welt en Jobroad.

Philippe Reynebeau, plant manager bij Milliken Textiles (het moederbedrijf zit in de VS) toont me een rubberen band. “Kijk, het weefsel hieronder is voor ons big business. Wij maken reinforced textiles, versterkte weefsels die de stabiliteit van de band verhogen. We maken dus technisch textiel dat rubbertoepassingen versterkt, zoals autobanden, maar evengoed transportbanden of brandslangen. Dit product is uniek, gepatenteerd en gebaseerd op veel interne knowhow van onze mensen. Daarnaast maken we hier in Gent jaarlijks een grote hoeveelheid weefselversterking voor dakbedekking. Dat weefsel kan een grote windweerstand doorstaan.”

Polyvalent opleiden

Die nicheproducten met gespecialiseerde machines vergen ook gespecialiseerd personeel. “Wij hebben voortdurend vacatures. Mensen met kennis van textiel zijn sowieso heel beperkt. Er zijn steeds minder textielopleidingen op scholen, we hebben daar nochtans altijd voor geijverd.” 

Het bedrijf hanteert een vast stramien in rekruteren. “Kandidaten worden eerst gescreend door HR, nadien ontvangt de productie het CV”, vertelt Reynebeau. Aan de hand van de ervaring zien we vaak al hoe technisch het profiel is. In Gent hebben we een coatingafdeling en een voorbereidingsafdeling. In de voorbereidingsafdeling zitten onder meer onze wevers. Kennis van mechanica en elektronica is meegenomen, maar we gaan ze volledig zelf opleiden. Iedereen die bij ons binnenkomt in de voorbereidingsafdeling, start een opleiding tot wever. Dat kan zonder textielkennis, maar je moet wel affiniteit met techniek hebben. Ze beginnen altijd aan de basis. Als er meer talent inzit, gaan we het er proberen uit te halen. Als ze veiligheids- en kwaliteitsbewust zijn, krijgen ze veel kansen en kunnen ze zelf hun pad uittekenen. We gaan ze dus heel flexibel opleiden, zodat ze polyvalenter worden en hun loon kan meegroeien. Wie in de twee afdelingen kan werken, noemen we onze ‘vlinders’.”
 

Milliken draagt diversiteit en inclusie hoog in het vaandel.

Philippe Reynebeau

Leergierige Afghanen

Niet alleen de klanten zijn heel internationaal – Milliken Textiles exporteert naar zo’n 60 verschillende landen – ook hun eigen werknemers komen uit alle windstreken. Philippe: “Milliken draagt diversiteit en inclusie hoog in het vaandel. Zo participeert onze HR-manager aan Welt, het Voka-traject dat inzet op inclusief en werkervaringsgericht leren. We hebben een jongeman die via duaal leren bij ons in de onderhoudsafdeling de stiel leert. En via Jobroad (een samenwerkingsverband tussen onder meer Voka, VDAB en lokale besturen, dat nieuwkomers met een migratieachtergrond sneller aan het werk wil helpen, red.) hebben we al drie keer heel wat nieuwe kandidaten over de vloer gekregen, onder andere uit Afghanistan."

"Nadat we voor de VDAB en interimkantoren een profiel hebben geschetst van de profielen die we zochten, gaat men voor ons op zoek naar kandidaten. Die komen bij ons op gesprek bij HR en de Production Teamleader en krijgen een uitgebreide bedrijfsrondleiding. Dat doen we trouwens bij alle kandidaten. Zo’n rondleiding is ideaal om vooroordelen weg te nemen, want de textielsector heeft een wat negatief, eng imago. Na zo’n rondleiding zijn ze vaak aangenaam verrast en zien ze dat we geen klassiek textielbedrijf zijn, maar dat we duurzame, innovatieve producten ontwerpen voor onder meer de auto-industrie. Ik zorg er ook altijd voor dat onze operatoren, zoals de wevers, aan de slag zijn als ze rondlopen. Daarna polsen we naar hun interesse en krijgen ze de kans om hier één dag aan slag te gaan. Daarna zitten we terug samen en hakken we snel de knoop door. Een van onze operatoren afkomstig uit Afghanistan die via Jobroad is opgestart, is zeer leergierig en heeft sterk technisch inzicht. Op één maand leerde hij aan een nieuwe machine werken. Bovendien is hij heel plichtsbewust.”  

Bij Milliken werken ook heel wat mensen met Turkse roots. “In De Turkse gemeenschap hebben velen een textielachtergrond. Sommigen hebben een bachelor of master textiel behaald in Turkije.” 

Taal leren op de werkvloer

Een bonte mengeling van nationaliteiten op de werkvloer creëert ook uitdagingen. De voertaal is Nederlands, alle nieuwe werknemers moeten een basiskennis verwerven al doende. Reynebeau:“We werken samen met twee taalcoaches van Stad Gent die één op één taalcoaching geven. Ze betrekken daar de hele ploeg bij en ze komen zelfs ’s nachts als die ploeg aan de slag is. Wij leveren een inspanning om onze medewerkers Nederlands te leren en verwachten dit ook van de medewerker. Indien nodig stimuleren we hen ook om bijkomende taalles te volgen. Omdat veiligheid bij ons cruciaal is, hebben we via Cobot, een opleidingsverstrekker binnen de textielsector, ook een leraar ingehuurd. We hebben hiervoor een apart leslokaal ingericht. Tot slot maken we nu een video voor bezoekers en een video over de veiligheid op de werkvloer.” 

Het bedrijf stimuleert ook zijn medewerkers om goede werkkrachten als kandidaat naar voren te brengen door het toepassen van een aantrekkelijke referral bonus onder bepaalde voorwaarden. De referral kandidaat moet een bepaalde termijn in dienst zijn vooraleer de bonus wordt toegekend. “We hebben gemerkt dat dit voor extra instroom van kwalitatieve kandidaten zorgt”, besluit Reynebeau. 
 

imu - vzw - ovam