Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Mieke Neven: "Mijn bedrijf is als de spiegel van mijn persoonlijkheid"

Mieke Neven: "Mijn bedrijf is als de spiegel van mijn persoonlijkheid"

  • 29/04/2020

Mieke Neven (39) staat al meer dan 15 jaar aan het roer van Burocad en Printsalon, digitale drukkerijen die creatieve ideeën omzetten in maatoplossingen. Met een vijftigtal medewerkers staat kwalitatief leiderschap voor Mieke centraal. Daarom liet ze zich vorig jaar begeleiden tijdens het leiderschapstraject Real Leaders.

Wat is een ‘echte leider’ volgens jou?Mieke Neven

Mieke: “Een echte leider is iemand die ervoor zorgt dat de vooropgestelde doelen behaald worden. Authenticiteit is daarbij heel belangrijk volgens mij. Leiderschap kan je niet zien als een rol. Het is niet iets wat je na een lange werkdag aan de kant schuift. Ik zie leiderschap eerder als een eigenschap die voortvloeit uit je eigen karakter en overtuiging.”

Wat is de grootste beslissing die je als leidinggevende moest nemen? 

Mieke: “Dat was een beslissing over het voortbestaan van een vestiging. Burocad & Printsalon zaten een tijdje geleden in een groeispurt. Maar wanneer je groeit, is het ook belangrijk om een stap terug te nemen. Daar had ik het heel moeilijk mee, zeker met het menselijke aspect. ‘Reculer pour mieux sauter’, zeggen de Fransen dan.”

Wanneer voelde je de nood om deel te nemen aan een leiderschapstraject?

Mieke: “Dat werd me snel duidelijk. Ik merkte dat mijn bedrijf veel sterktes had, maar ook zwaktes. Het was confronterend om te zien dat de mindere kanten van het bedrijf in lijn lagen met mijn eigen minpunten. Toen besefte ik dat mijn bedrijf een spiegel is van mijn persoonlijkheid. Dus als mijn bedrijf wil groeien, moet ik zelf ook deel uitmaken van die groeispurt. “

"Het was confronterend om te zien dat de mindere kanten van het bedrijf in lijn lagen met mijn eigen minpunten. Als mijn bedrijf wil groeien, moet ik zelf ook deel uitmaken van die groeispurt."

Hoe ben je geëvolueerd als leider na je deelname aan Real Leaders?

Mieke: “Ik heb geleerd om mijn daden en mijn agenda meer te structureren. Ik ben bewuster geworden van het moment. Vroeger durfde ik al eens mijn focus te verliezen en was ik meer bezig met morgen dan met het hier en nu. Daarnaast ben ik doelgerichter geworden. Creativiteit en enthousiasme zijn een belangrijk deel van mezelf én van mijn onderneming. Maar de zakelijke kant, de harde ‘business’, mag niet uit het oog worden verloren. Ik was constant bezig met anderen te prikkelen en mezelf uit te dagen en dat had veel positieve effecten op mijn onderneming. Maar tegelijk kostte het me enorm veel energie om mezelf telkens opnieuw uit te vinden. Mijn deelname aan Real Leaders heeft ervoor gezorgd dat ik nu veel efficiënter en gerichter te werk ga.”

"Als ik nu terugkijk op Real Leaders, merk ik echt een shift in mijn denkpatroon. Dat heb ik bij geen enkele andere opleiding meegemaakt."

Met welke drie woorden zou je Real Leaders omschrijven?

Mieke: “Het was confronterend omdat je jezelf constant tegenkomt, zowel in de positieve als in de negatieve zin. Daarnaast is het ook verrijkend, omdat het dieper gaat. Als ik nu terugkijk op de sessies, merk ik echt een shift in mijn denkpatroon. Dat heb ik bij geen enkele andere opleiding meegemaakt. Tot slot omschrijf ik het traject als verbindend. Ik heb geleerd om dingen te delen in groep. Normaal gezien ga je één op één aan de slag met een coach. Bij Real Leaders krijg je rechtstreekse feedback van minstens tien verschillende ondernemers.

Is jouw interesse voor Real Leaders gewekt?

Contactpersonen

Laura Van Wijmeersch

Manager kameracademie en themanetwerken

Hannah Baveco

Coördinator Kameracademie