Skip to main content

Mexico: het land van melk en honing

  • 13/10/2017

Op dinsdag 10 oktober was de Mexicaanse Ambassadeur Eloy Cantu Segovia de centrale gast op de ambassadeurslunch georganiseerd door Voka Metropolitan in samenwerking met Voka Vlaams-Brabant en de Brussels Diplomatic Academy (VUB). De Ambassadeur gelooft alvast dat de economische banden tussen België en Mexico verder aangehaald kunnen worden en dat om één simpele reden: beide landen delen de overtuiging dat vrijhandel sterk bijdraagt tot toenemende welvaart. Met de heronderhandeling van het EU-Mexico handelsverdrag die zich reeds in een eindfase bevindt, liggen nieuwe opportuniteiten alvast in het verschiet voor onze bedrijven.

AmbassadeurslunchDat Mexico al even sterk gelooft in vrijhandel als Vlaanderen wordt bevestigd door de cijfers. Zo heeft het land een netwerk van vrijhandelsverdragen opgebouwd dat het preferentiële toegang biedt tot 40 verschillende landen, tezamen goed voor 1,2 miljard consumenten. Het mag dan ook niet verbazen dat de handel van Mexico 640 miljard Euro optekende in 2016, maar liefst 70% van hun BBP.

Ondanks de grote afstand tussen onze beider landen, bedroeg de totale handel tussen België en Mexico ook maar liefst 3,7 miljard EUR in 2016. Daarenboven is België de 3de grootste EU investeerder in Mexico, met een investeringswaarde van 15 miljard Euro over de periode 1999-2016. Heel wat Belgische bedrijven hebben dus reeds hun weg naar Mexico gevonden.

Mexico biedt dan ook heel wat mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven als afzetmarkt. Zo telt Mexico 123 miljoen inwoners die relatief jong zijn en steeds meer interesse tonen in westerse producten. De koopkracht neemt ook sterk toe: het consultancybedrijf PwC voorspelt dat Mexico zal uitgroeien tot de 7de grootste economie ter wereld in 2050.

Het land biedt echter ook mogelijkheden om productiefaciliteiten op te richten. De maakindustrie is in volle bloei door de lage arbeidskost, waarbij heel wat bedrijven die daar gevestigd zijn, onderdeel uitmaken van uitgebreide waardeketens die zich uitstrekken doorheen de lidstaten van het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag, met name Mexico, de Verenigde Staten en Canada.

De Mexicaanse maakindustrie wordt ook steeds complexer: ongeveer de helft bestaat uit de productie van medium tot high-tech componenten wat Mexico de grootste exporteur maakt van deze niche in het hele Latijns-Amerikaanse continent. Deze omschakeling naar een steeds complexere economie wordt mogelijk gemaakt door het goeie onderwijs die aangeboden wordt in het land. Zo studeren er elk jaar zo maar eventjes 100.000 ingenieurs af in de 173 technologie universiteiten doorheen het land.

Met de heronderhandeling van het reeds bestaande EU-Mexico handelsverdrag – nota bene het eerste trans-Atlantische handelsverdrag dat de EU ooit heeft gesloten – zullen onze bedrijven bovenstaande mogelijkheden nog beter kunnen benutten. De heronderhandeling concentreert zich immers vooral op het verder ontsluiten van de kennisindustrie die sinds het oorspronkelijke verdrag van 2000 exponentieel gegroeid is.

De oproep van de Ambassadeur was dan ook helder: hou Mexico in de gaten en grijp de vele opportuniteiten die zullen voorvloeien uit het heronderhandelde handelsverdrag.

Proximus