Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Meten is weten":Foresco Packaging kiest voor duurzame energiemonitoring

"Meten is weten":Foresco Packaging kiest voor duurzame energiemonitoring

  • 19/04/2023

foto

Limburgse bedrijven beseffen steeds meer het belang van hernieuwbare energie en energie-efficiëntiewinsten voor hun onderneming. Uit een recente bevraging van Voka - KvK Limburg wil 1 op 4 ondernemingen op korte termijn werk maken van duurzame energiebronnen binnen de bedrijfsvoering. "We zien dat de energiecrisis het duurzame besef bij onze Limburgse ondernemers doet toenemen", concludeert Cathérine Dreesen, directeur innovatie & duurzaam ondernemen bij Voka - KvK Limburg. "Met ons Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) proberen wij ondernemingen al een actieplan op maat te geven om duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Maar daar stoppen we niet bij. Zo gaan we binnenkort van start met een nieuwe Business Club Energietransitie waarin we energiespecialisten samenbrengen, op bezoek gaan bij energiekoplopers om zo inspiratie op te doen en kennis uit te wisselen waardoor Limburgse bedrijven echt werk kunnen maken van een lange termijnstrategie rond duurzame energie." Foresco Packaging uit Genk trekt de duurzaamheidskaart, en laat zijn energieverbruik monitoren door het ingenieursbureau Vlegel Technology. 

Kijk hier naar de reportage op TV Limburg.

De Foresco Group ontwerpt en produceert pallets, industriële verpakkingen en kartonoplossingen voor alle sectoren. Dat gaat van distributiecentra, voedingsproducenten, containerverschepers tot staalverwerkers, bouwhandelaars, productiebedrijven en zoveel meer. "We hebben bewust gekozen voor een bedrijfsvoering die gericht is op maatschappelijk verantwoorden ondernemen", stelt Andy Emmer, plantmanager van de site in Genk. "Zo hebben we binnen de groep een projectmanager sustainability die targets bepaalt rond duurzaamheid, KPI's opstelt en de zaken over de verschillende sites kort opvolgt. Naast de elektrificatie van ons wagenpark, fietsplannen en zonnepanelen zetten we ook in op een duurzame nieuwbouw. Er staan dus nog wat duurzame investeringen in het verschiet."

Duurzame monitoring

Om de omslag naar duurzame energiebronnen en energie-efficiënte oplossingen in te zetten is Foresco twee jaar geleden gestart met de monitoring van de interne processen. "We zochten een laagdrempelige oplossing om snel inzichten te krijgen in de productieprocessen", vertelt Emmer. "Het gaat om energiemonitoring van machines voor inzichten in consumptie, maar ook in de machinebezetting en het sluimerverbruik konden we al interessante informatie verzamelen. De data stellen ons in staat om gerichte beslissingen te kunnen nemen rond energieverbruik, door grote verbruikers onder de loep nemen en te kijken of kleine ingrepen volstaan of dat een zwaardere investering noodzakelijk is. De monitoring is zo een waardevol instrument voor onze toekomstige bedrijfsvoering waar we ook de kennis van onze medewerkers in onze processen willen krijgen."

foto

Andy Emmer (Foresco) & Stef Van Looveren (Vlegel Technology)

Voor de monitoring doet Foresco een beroep om de gespecialiseerde diensten van Vlegel Technology. Dat is een Limburgs ingenieursbedrijf uit Genk, dat bouwt aan de slimme en geconnecteerde fabrieken van morgen, de zogenoemde Industrie 4.0. "Dat doen we door met laagdrempelige en schaalbare oplossingen productie- en procesdata te gaan verzamelen, analyseren en inzichtelijk te maken m.b.v. dashboard en rapporten", zegt zaakvoerder Stef Van Looveren. "Op basis van die inzichten kan de klant zijn processen gaan optimaliseren, een continu proces. Belangrijk hierbij is dat we met Vlegel Technology merkonafhankelijk zijn en daarbij ook geen eigen platform pushen naar de klant of de markt, we zijn eerder een dienstenbedrijf. Op die manier kunnen we heel pragmatisch tewerk gaan en meedenken met onze klanten, de klant blijft bij ons eigenaar van zijn oplossing."

Vlegel Technology merkt dat steeds meer bedrijven de focus leggen op energiebeheer en duurzaamheid, en dat data een cruciaal startpunt is om de interne processen in kaart te brengen, want meten is weten. 

"Bij Foresco hadden we bijvoorbeeld één machine die 's nachts steeds bleef opstaan, maar in rust bijna evenveel verbruikt had dan gedurende de hele dag. Door de machine volledig uit te schakelen buiten productie werd het sluimerverbruik volledig geëlimineerd, met een jaarlijkse besparing van meer €11.000. Een héél eenvoudige oplossing, maar zonder het te meten weet je het niet, en kan je ook geen gerichte acties nemen. Nu is dat niet voor elke machine of elk proces mogelijk, maar er zijn altijd wel elementen die hieraan kunnen bijdragen. Hetzelfde geldt voor peak-shaving, als je bv. steeds om 6u 's ochtends je kwartierpiek bereikt wanneer de hele fabriek opstart. Je kan bijvoorbeeld gaan kijken of het mogelijk is om de productie gefaseerd op te starten, waarbij de grootste verbruikers een half uur vroeger stapsgewijs opgestart kunnen worden. De kracht van de slimme fabriek en de hele filosofie rond industrie 4.0 ligt hem ook in de onderlinge connectie van de installaties en processen. Dat is the way to go.

Business Club Energietransitie

Het verhaal van Foresco & Vlegel Technology toont hoe bedrijven elkaar kunnen helpen in het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen en de omschakeling naar een energie-efficiëntere manier van omgaan met je bedrijfsprocessen. "De energiecrisis heeft dit alles versneld, en dus moeten ook wij vanuit Voka - KvK Limburg kort op de bal spelen", stelt Cathérine Dreesen, directeur innovatie & duurzaam ondernemen. "Het is daarom dat we een nieuwe Business Club opstarten rond energietransitie. Het is een werkgroep van zaakvoerders, energiemanagers, technische verantwoordelijken die ervaringen uitwisselen en kennis delen. In verschillende sessies gaan we op bezoek bij frontrunners en experten op het gebied van energietransitie en zorgen we ervoor dat ondernemers geïnspireerd geraken, zodat ze met de opgedane kennis en inzichten kunnen werk maken van een duurzaam energieverhaal binnen hun bedrijf."

Meer weten over deze Business Club? Hier  vind je alle informatie.

Contactpersonen

Ilse Briers

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Cathérine Dreesen

Directeur internationalisatie & innovatie