Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Meten is weten: kwantificeer je afval

Meten is weten: kwantificeer je afval

  • 05/07/2023

Weet jij hoeveel afval je bedrijf produceert? En weet je hoe je die hoeveelheid kan verminderen? Met een afvalaudit wordt het kinderspel. Want meten is weten. Fabrikant van precisielagers en lineaire technologie Rodriguez GmbH liet een audit uitvoeren door Rödl & Partner GmbH. Wij spraken met Christoph Aretz, Finance Director van Rodriguez GmbH, en Sukhwinder Ghotra, Senior Associate bij Rödl & Partner GmbH. Hoe deze samenwerking verliep en wat de belangrijkste take-away was, lees je hier!

Frisse blik op afvalstormen

Christoph: “Eind 2021 leerden we dat we dankzij From Waste 2 Profit een afvalaudit konden laten uitvoeren om een beter beeld te krijgen van onze afvalstromen. Zo’n audit is gesubsidieerd, wat het extra interessant maakt. Onze afvalstromen in kaart brengen en manieren zoeken om ze te optimaliseren? Let’s go for it, dachten we!”

“Soms is het simpelweg een andere manier van kijken of denken die de oplossing kan bieden. Dat kan door bijvoorbeeld een audit te laten uitvoeren door een externe partner, Rödl & Partner GmbH. Zaken waarvan je het niet verwacht, blijken toch een impact te hebben op het milieu. Door ze aan te pakken en te implementeren in onze strategie en werking, creëren we niet enkel motivatie bij onze eigen medewerkers maar ook appreciatie bij onze klanten.” 
 

Stockfoto


Leren door te digitaliseren

Sukhwinder: “Milieu en duurzaamheid worden steeds belangrijkere thema’s. Daar kan je niet omheen. En ook van bedrijven wordt verwacht dat ze hun steentje bijdragen aan een beter klimaat. Via een afvalaudit krijgen ze meer inzicht in hoeveel afval ze produceren, hoe ze die hoeveelheid kunnen verminderen en hoe ze bijgevolg ook hun impact op het milieu kunnen verkleinen. Net zoals Rodriguez GmbH.” 

“Een belangrijke eerste stap is digitalisering. Doordat bedrijven hun processen en workflows digitaliseren en een software of planningssysteem implementeren, kunnen ze hun afvalstromen beter kwantificeren en opvolgen. Dat is een simpele ingreep, maar die maakt een groot verschil. Digitalisering is een goed begin, maar de daaropvolgende acties zijn verschillend per bedrijf. Dan moet er specifiek gekeken worden naar de machines en hun werking.”

Christoph: “Die eerste stap van digitalisering namen wij ook. Uit de metingen bleek dat metaalafval onze grootste uitdaging was. Om dat aan te pakken, bestudeerden we onze machines meer in detail en bekeken we hoe we die konden optimaliseren. Enerzijds door te investeren in nieuwe machines die minder afval produceren, anderzijds door onze software verder bij te stellen zodat onze machines afval kunnen hergebruiken om nieuwe producten te realiseren.” 

Nieuwe focus

Sukhwinder: “Transparantie blijft voor bedrijven het grootste struikelblok. Bedrijven weten vaak wel dat ze afval hebben, maar hebben geen idee hoeveel en hoe groot de impact daarvan is. Bijgevolg kunnen ze die impact niet verminderen. Bij Rodriguez liep het net wat anders. Zij waren goed voorbereid en beschikten over de nodige cijfers. Het enige wat zij nodig hadden, was een klein extern duwtje in de rug om er volledig voor te gaan.”

Christoph: “Inderdaad, en dankzij Rödl & Partner GmbH kunnen we nu niet alleen onze afvalstromen kwantificeren, maar ook effectief aanpakken. Want als je weet wat je weggooit, weet je ook wat de impact op het milieu daarvan is. En van daaruit kan je vertrekken om die te verminderen. Step by step"

Contactpersoon

Ilse Briers

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie