Sinds social media bedrijf Facebook zijn naam veranderd heeft in Meta – verwijzend naar de metaverse – heeft iedereen wel al eens van het woord gehoord. Wat het exact is, is voor velen vaak nog flou. Moeten Vlaams-Brabantse ondernemers hier nu massaal in investeren? Zal het onze manier van zaken doen grondig door elkaar schudden? Wordt het de nieuwe revolutie, even groot als toen iedereen de overstap maakte van een vaste naar een mobiele telefoon of de opkomst van het internet? Of blijft het nog even een hype, een nice to have, maar geen technologie waarin je als bedrijf écht moet investeren?
Patrick Viaene, Microsoft 365 BG Lead bij Microsoft en marketeer en Nerdlander Jeroen Baert laten hun licht schijnen op dit fenomeen.
Wat is nu eigenlijk de metaverse en wat kan je erin doen?
Patrick Viaene: “Ik zocht als experiment het woord online op om te zien welke woorden er altijd wel mee gelinkt worden. Deze drie komen het vaakst terug: virtual reality, augmented reality en gaming. Toch geloof ik niet dat we enkel met een bril of een accessoire in de metaverse zullen kunnen gaan. Het kan ook zonder technologie, enkel met een internetverbinding. Metaverse zal eerder een brug zijn tussen mensen die om de een of andere reden niet nabij kunnen zijn. Denk maar aan Pokemon Go, voor mij een soort voorloper van de metaverse. Het spel liet toe om in je omgeving rond te wandelen, maar toch samen te werken met anderen en geconnecteerd te zijn.”
Jeroen Baert: “Mijn definitie van de metaverse is deze: een virtuele wereld waarin we ons met zoveel mogelijk zintuigen in onderdompelen (voorlopig enkel visueel en auditief, maar in de toekomst zal er nog meer kunnen) en waar we samen met andere gebruikers kunnen communiceren en creëren. Een metaverse zonder creatief aspect is voor mij niet compleet. Het moet ook een omgeving zijn zonder regels, anders zit je echt in een spelomgeving en kan je je ding niet doen. Het moet er zijn ten dienste van de gebruikers.”
Waarom zit hier potentieel in voor Vlaams-Brabantse ondernemers?
Patrick: “Het laat eerst en vooral nieuwe manieren van samenwerken toe. Deze kunnen zorgen voor een verhoging van de productiviteit en/of kostenverlaging. Omdat je fysiek niet bij elkaar moet komen bereik je mensen die je anders misschien niet zou bereiken of waar je anders niet direct mee in contact zou komen.”
Jeroen: “Onze wereld wordt digitaler, onze klanten worden digitaler en alles speelt zich steeds meer online af. De vraag of je als ondernemer digitaal mee moet zijn stelt zich dus eigenlijk niet meer. Of je in de metaverse moet investeren hangt er wat vanaf. Je moet als bedrijf een betekenisvolle interactie kunnen hebben met je klanten en/of je partners in die omgeving. Er gewoon ‘zijn’ om er te zijn heeft geen nut, je moet meerwaarde kunnen bieden.”

De metaverse een must voor bedrijven? Je moet vooral betekenisvolle interactie kunnen hebben met je klanten. Er gewoon ‘zijn’ heeft geen nut.
Heb je het gevoel dat je als ondernemer nu al in de metaverse zou moeten stappen?
Patrick: “Zoals altijd bij nieuwe technologie riskeer je of te vroeg of te laat met iets te beginnen. Nu is het sowieso wel beter om er iets te vroeg bij te zijn, want dan heb je als bedrijf voorsprong op je concurrenten. Dit kan betekenen dat je in het begin te veel investeert op vlak van tijd en middelen, maar daarna ben je natuurlijk wel klaar wanneer de technologie matuur is geworden.”
Welke technologieën zijn belangrijk als je in de metaverse wil stappen?
Jeroen: “Je moet over technologie beschikken die het mogelijk maakt om te interageren met de metaverse. Dit betekent dat je je zintuigen zoveel mogelijk ermee moet kunnen verbinden. Dat kan aan de hand van VR-brillen bijvoorbeeld. Nu is het niet zo dat je per se over een bril moet beschikken om te kunnen interageren in de metaverse, dat moet ook kunnen via een simpele internetverbinding. Cryptocurrency en NFT zijn volgens mij dan weer niet essentieel in zo’n omgeving: betalen met Bancontact zal in de metaverse nog altijd kunnen.”
Hoe zie je de metaverse evolueren over 5 jaar?
Patrick: “Typisch voor nieuwe technologie is dat je nu een ‘hype’-gevoel hebt rond de metaverse. Maar het begint meer te zijn dan mooie video’s op YouTube. Bedrijven zien in waar zij een bijdrage aan toe kunnen bijbrengen met de metaverse. In niches van de onderneming zijn bedrijven er al mee aan de slag. Het heeft dus zeker het potentieel om ‘the next big thing’ te worden.
Jeroen: Sinds de jaren ’80 zien we een opflakkering van metaverse/virtual reality-werelden. Nu is de hardware om in de metaverse te kunnen – denk maar aan de brillen – net goed genoeg, maar nog niet optimaal. Veel mensen worden nog misselijk als ze een VR-bril opzetten bijvoorbeeld. Volgens mij gaat de cyclus nu nog even gaan liggen en pas daarna zullen er écht goede producten gemaakt worden en zal het écht doorbreken. Maar sinds Facebook Meta werd en de industrie zich er echt op begin te richten zou het ook allemaal sneller kunnen evolueren.”
Wat zijn risico’s voor bedrijven?
Jeroen: “Moderatie. Je bouwt als bedrijf als het ware een speeltuin in de metaverse waar iedereen in kan, je kan niet controleren of zien wat ze doen. Er is bovendien ook nog altijd geen ‘killer app’ om te gebruiken om in de metaverse te gaan. Waarom zou je een meeting in VR doen als je het even goed in Zoom kan doen?”
“De grootste issue voorlopig blijft privacy. Een wereld in de metaverse bouwen zou moeten kunnen via een open standaard, zodat iedereen toegang heeft tot de bouwstenen. Niet enkel de Facebooks en Googles’ van deze wereld. Maar als iedereen het zelf mag doen, dan verdienen deze advertentiebedrijven een pak minder, dus zij zullen toch liever zelf werelden creëren waar anderen in kunnen vertoeven.”
Is de metaverse iets voor jouw bedrijf?
Welkom@Voka Vlaams-Brabant!
Je bent recent lid geworden bij Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, welkom! We willen je graag helemaal betrekken en wegwijs maken in ons aanbod.
Locatie
VilvoordePrijs
Gratis voor Voka-leden