Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Metaalhandel Wynants en zonen - Zonen en kleinzonen

Metaalhandel Wynants en zonen - Zonen en kleinzonen

  • 11/02/2022

Metaalhandel Wynants en zonen is een schrootverwerkend bedrijf, als eenmanszaak opgericht in 1994 op een klein, eenvoudig terrein in Breendonk waar al dertig jaar een kleine bestaande schroothandel werd uitgebaat.

De eerste jaren werkten vader Frans Wynants en zijn twee zonen, Bart en Steven, alleen in het bedrijf. Vader Frans had wel al 23 jaar ervaring bij een schrootverwerkend bedrijf. Daardoor kende hij de knepen van het vak als geen ander. Na een lange zoektocht verhuisde het bedrijf van Breendonk naar de huidige locatie in Sint-Katelijne-Waver. Daar groeide de site – na twee uitbreidingen – uit tot een oppervlakte van 13.000 m².

De groei van het bedrijf manifesteerde zich ook in tonnage en team. Zo verwerkten ze in 1994 gemiddeld 40 ton per maand met drie mensen. In 2021 was dat gemiddeld 2.000 ton per maand met negen mensen. Ondertussen geniet Frans al enkele jaren van zijn welverdiende pensioen en zijn de zonen van Bart al vijf jaar actief in het bedrijf. Kenneth en Dylan worden als derde generatie klaargestoomd om het bedrijf de toekomst in te leiden. “We blijven graag met beide voeten op de grond. Als we hulp nodig hebben, dan vragen we die.“

Familiebedrijf wynants en zonen

Rolverdeling

De dagelijkse leiding verdelen Bart en Steven onder elkaar. Bart zorgt voor de technische kant en neemt het financiële voor zijn rekening. Steven staat in voor de administratie. Dylan is verantwoordelijk voor de sales en Kenneth is de terreinverantwoordelijke.

Buiten de werkuren

Steven: “Als we in privékring samen komen, blijft het - tot ergernis van sommige anderen - onmogelijk om niet over het werk te praten. Maar dat blijft – dat vinden we zelf toch (lacht) - echt wel beperkt.

Conflicten

Steven: “Om ervoor te zorgen dat we met ons vier op dezelfde golflengte blijven zitten, vergaderen we regelmatig samen. Dit doen we ’s ochtends heel vroeg om 6u30. Zo hebben we telkens een uur de tijd om ongestoord samen te zitten vooraleer de eerste klanten binnen komen. Op deze vergaderingen bespreken we zeer uiteenlopende dingen, gaande van kleine zaken tot grotere belangrijke beslissingen. Wat doen we bijvoorbeeld voor een werknemer die hier tien jaar werkt? Of welke nieuwe machine gaan we aankopen? Twee zeer verschillende beslissingen, maar wel beide belangrijk voor de goede werking van ons bedrijf.” Steven: “Op deze ochtendvergaderingen komen natuurlijk al wel eens kleine meningsverschillen naar boven. Echt grote conflicten zijn er eigenlijk zelden of nooit. Maar moest er zich toch eentje voordoen, dan moet dat zeker besproken kunnen worden. Liefst zo snel mogelijk, maar soms beter als de situatie een beetje bekoeld is.”

 

Ontdek het Voka-aanbod voor familiebedrijven

 

Contactpersoon

Charlotte Pollet

Adviseur familiebedrijven en snelle groei

Artikel uit publicatie