Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • ‘Met sessies op maat speelt het Douanenetwerk kort op de bal’

‘Met sessies op maat speelt het Douanenetwerk kort op de bal’

  • 20/02/2023

‘Een beginnend afdelingshoofd in een douaneafdeling kan altijd bijleren’, beseft Jeroen Segers maar al te goed. De douaneverantwoordelijke van Exsan uit Brecht rekent daarvoor onder meer op het Douanenetwerk van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Douanespecialisten uit industriële en logistieke bedrijven met internationale activiteiten die jaarlijks een zestal keer specifieke thema’s bespreken. Dat is het concept van het Douanenetwerk, dat steeds samenkomt onder leiding van Jan Van Wesemael, senior advisor Customs & Compliance bij Alfaport Voka. Sinds vorig jaar maakt ook Jeroen Segers voor Exsan daarvan deel uit. ‘Als onderdeel van de Sany Group staan we in voor transport, warehousing en de expeditie van containers en uiteenlopende goederen, van voeding over kunststofmaterialen tot chemicaliën. Voor onze klanten ook de douaneformaliteiten vervullen, zien we als een value added service in het totaalpakket dat we aanbieden’, legt hij uit.

Om daarbij zo correct en efficiënt mogelijk te kunnen werken, heeft hij naar eigen zeggen veel aan het Douanenetwerk. ‘Op vlak van douaneformaliteiten verandert de wereld voortdurend. Zo komt er een nieuw aangifteplatform aan en moeten tegen 2025 alle processen gedigitaliseerd zijn. Tegen die enorme uitdagingen moeten we ons als bedrijf zien te wapenen. Het is belangrijk om meteen te beschikken over de juiste informatie en mee te zijn met de nieuwe procedures van zodra die bekend zijn. Het Douanenetwerk is een belangrijk netwerk in die zin’, merkt Jeroen Segers op.

Interessante groepsgesprekken  

En dat gaat volgens hem om meer dan puur het oppikken van actuele informatie of gewijzigde wetgeving. ‘Douane is een zodanig specifieke wereld, dat het altijd loont om nieuwe mensen daarin te leren kennen. In zijn rol als moderator van de groep staat Jan Van Wesemael al voor een onmetelijke bron van informatie. In een groep van concullega’s met dezelfde expertise kan je altijd wel iets opsteken als je met elkaar praat. Die opgedane kennis nemen we dan mee naar onze eigen organisatie, zodat we onze interne procedures steeds op orde kunnen hebben’, legt hij uit. ‘Met inbreng van de sprekers zijn de sessies bovendien steeds uitgemond in interessante groepsgesprekken. Daarbij blijft er ook voldoende ruimte om bedenkingen op te werpen. En bij het drankje nadien kan je zaken onderling verder op informelere manier afstemmen. Dat geeft je uiteindelijk een netwerk waarop je het jaar rond kan terugvallen bij bijzondere gevallen. Vaak is het al heel dankbaar dat iemand met dezelfde expertise jouw idee daarover bijtreedt. Tegelijk maakt het Douanenetwerk soms duidelijk dat andere bedrijven dezelfde problemen als dat van jou ervaren. Zo kan je de krachten bundelen om sneller tot oplossingen te kunnen komen.’

Flexibiliteit als troef

In het Douanenetwerk zitten de deelnemers trouwens mee aan het stuur, want nuttige gesprekstopics mogen ze zelf aanreiken. ‘Die flexibiliteit is een grote troef. Want het laat toe om ons te focussen op actuele hete hangijzers die op vlak van douane de kop opsteken. Zo kan je de bijeenkomsten bijna opvatten als sessies op maat, waarmee we kort op de bal kunnen spelen. Voor de deelnemers houdt dat een enorme meerwaarde in’, vindt Jeroen Segers nog. ‘Ook de diversiteit in de groep is een grote plus. Andere deelnemers werken bijvoorbeeld bij rederijen, scheepsagenten, douaneagentschappen of productiebedrijven. Hun kijk op douane kan soms heel verfrissend zijn.’

‘De bijeenkomsten kan je bijna opvatten als sessies op maat, waarmee je kort op de bal kan spelen.’

Jeroen Segers van Exsan
Banner belgian coast hotels maart
AW_Welt_6stappenplan