Toen eind jaren 1980 de laatste mijnen in onze provincie sloten, werden tal van reconversieprojecten opgestart. Een van deze projecten was Ecoo. Het in 1989 opgerichte recyclagebedrijf was zijn tijd ver vooruit in ecologisch denken en toekomstgericht ondernemen. En binnen dit familiebedrijf is een robuust fundament aanwezig om stevig te blijven groeien.
Ecoo: koploper van circulaire economie
Nathalie Verhaert, verantwoordelijk voor marketing & sales bij Ecoo, behoort tot de tweede generatie. Ze licht toe hoe de onderneming de voorbije decennia een mooi groeiparcours aflegde: “In 1989 werd in Beringen een eerste recyclagelijn gebouwd als proefproject, met de verwerking van 3000 ton restplastics tot nieuwe grondstoffen en producten. Langzaam maar zeker breidden we de inzameling van huishoudelijke restplastics uit, ook buiten onze provincie. In 2000 verhuisde Ecoo naar Houthalen. Tien jaar later haalden we een maximale recyclagecapaciteit van 10.000 ton. Vandaag bouwen we een tweede fabriek in Beringen en een nieuwe productiefabriek in Houthalen. Onze groei kent geen grenzen: de volgende jaren willen we onze recyclagecapaciteit opdrijven van 32.000 naar 67.000 ton. Eind dit jaar willen we ons huidige aantal medewerkers verdubbeld zien, van 50 naar 100 collega’s in 2022.”
Van afvalrecyclage tot trendy producten
De recyclage van restplastics uit de nieuwe blauwe pmd-zak is voor Ecoo geen doel op zich, maar wel een middel om grondstoffen een tweede leven te geven, burgers bewuster te maken van ecologisch en duurzaam leven én samen met andere ondernemingen toekomstgerichte projecten uit de grond te stampen. Nathalie: “Op basis van onze gerecycleerde grondstoffen bieden we zowel particulieren als bedrijven al jarenlang diverse producten aan, van tuinafboordingen en tuinmeubels tot planten- en moestuinbakken. Die verdelen we onder meer via tuincentra en doe-het-zelfzaken in heel Europa. Daarnaast werken we intensief samen met andere bedrijven die onze visie over ecologisch verantwoord ondernemen delen. Plastics zullen wellicht nog een tijdje deel blijven uitmaken van onze afvalberg. Dat hebben we trouwens duidelijk gemerkt tijdens de coronapandemie. Toch zien we steeds meer een shift ontstaan naar duurzamer leven.”
Omgaan met groeipijnen
De sterke groei van Ecoo – en bijbehorende investeringen – zorgt ook voor de nodige groeipijnen, onder meer op het vlak van personeelsbeheer. “Ik trap een open deur in als ik zeg dat het vinden van nieuwe medewerkers een lastige opdracht is”, zegt Nathalie. “Daarnaast is het belangrijk om bij te blijven met de snel wijzigende regelgeving. En ook het financiële beheer vraagt de nodige focus. Sinds ik in 2021 lid ben geworden van het netwerk Plato Next Generation van Voka, heb ik een boeiend platform ontdekt om nieuwe ideeën te verzamelen en eigen standpunten af te toetsen met gelijkgestemde collega’s uit andere familiebedrijven.”
Plato inspireert en informeert
Nathalie is erg enthousiast over haar lidmaatschap van Plato. “Omdat we eenmaal per maand samenkomen, slagen we erin om op regelmatige basis te sparren over heel uiteenlopende thema’s, zoals communicatie, human resources, financieel beheer of de overdracht van een onderneming. Daarnaast zijn ook de informele contacten binnen de groep erg waardevol. Ik merk dat collega’s uit andere familiebedrijven – en uit zeer uiteenlopende sectoren – vaak met dezelfde problemen geconfronteerd worden. Het onderling uitwisselen van tips en adviezen levert me altijd boeiende inzichten op die ik dankbaar meeneem naar Ecoo.”
“Bij mijn contacten met andere collega’s uit familiebedrijven valt het me trouwens telkens weer op hoe snel we elkaar begrijpen. We hebben niet veel woorden nodig om bepaalde knelpunten of uitdagingen te omschrijven. Ik kan het Plato-traject dan ook alleen maar aanraden aan (startende) collega-ondernemers!”

Net als Nathalie groeien met Plato?
Contacteer chloe.rutten@voka.be of klik hier voor meer informatie.
