Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • “Met je eigen handen unieke dingen maken is het mooiste wat er is”

“Met je eigen handen unieke dingen maken is het mooiste wat er is”

  • 02/11/2022

In een compact atelier gelegen in zijn achtertuin geeft Toon Keuppens samen met zijn vrouw Lieske waardevolle meubels en old timers een tweede leven. Met veel geduld en vooral heel veel vakmanschap herstelt en bekleedt hij meubels of het interieur van een wagen. Daarnaast ontwerpt hij voor mensen die in het standaardaanbod hun gading niet vinden ook unieke interieurs op maat. “Of het nu gaat om een renovatieproject of een nieuw ontwerp, het resultaat is altijd een uniek stuk”, zegt zaakvoerder Toon Keuppens.

Het ambacht van meubelstoffeerder is geen gangbare en zeker geen evidente beroepskeuze in onze huidige wegwerpmaatschappij. “Ook voor mij niet hoor”, lacht Toon Keuppens. “Ik studeerde af als bachelor in autotechnologie en was daarna meer dan tien jaar actief als service manager in de automobielsector. Mijn werkgever beschikte over een old timer-afdeling en het viel mij op dat wanneer de eigenaars van die wagens het interieur wilden vernieuwen, ze dan zeer weinig opties hadden. Ik ben gefascineerd door old timers en wilde dat herstofferen van een auto wel leren. Maar toen ik bij de avondschool ging informeren of ik die cursus kon volgen, hadden ze daar zelfs geen lesgever voor. Daardoor ben ik eerst begonnen aan de opleiding meubelstoffeerder en daarna – toen ze een leraar gevonden hadden – volgde ik ook deze voor autobekleding.”

Geen minuut spijt

In eerste instantie begon Toon Keuppens in 2012 als stoffeerder in bijberoep. “De eerste jaren combineerde ik Atelier Keuppens met mijn job in de automobielsector”, vertelt de ondernemer. “De zaken gingen steeds beter en de mond-tot-mondreclame deed zijn werk. In maart 2017 heb ik de stap gezet om fulltime in Atelier Keuppens te stappen en van die beslissing heb ik nog geen minuut spijt gehad. Ik vind het zalig om met mijn eigen handen waardevolle voorwerpen te herstellen of om op basis van een creatief idee een meubel vanuit het niets vorm te geven. Dat is het mooiste wat er is.”

Geschiedenis

De job van meubelstoffeerder is nog een echte ambacht. “Alles wat we hier doen is handwerk en maatwerk”, legt Toon Keuppens uit. “En elk project is anders. Je kan natuurlijk wel een beroep doen op de ervaring die je in de loop der jaren hebt opgebouwd, maar meestal moet je toch weer op zoek naar een unieke oplossing voor een specifiek probleem dat zich stelt. Je werkt ook vaak aan meubels waar een hele geschiedenis aan verbonden is. Mensen laten waardevolle designstukken herstellen of familiestukken waar ze zeer sterk aan gehecht zijn. Daarmee kan je geen risico’s nemen, dat moet gewoon elke keer raak zijn. Daarom neem ik ook altijd de tijd om goed te overleggen met mijn klanten. Keuzes moeten weloverwogen zijn, zowel wat betreft de materialen als de kleuren. En ik vind het ook heel belangrijk om altijd met een transparante offerte te werken. Op die manier weten mensen perfect wat ze kunnen verwachten. Zowel wat betreft het resultaat als het prijskaartje.”

Meer dan een bouwer

Naast het renoveren van waardevolle stukken en old timers, legt Atelier Keuppens zich ook toe op het ontwerpen en bouwen van unieke meubelstukken op maat. “Dit doen we zowel voor particulieren als voor interieurbouwers”, zegt Toon Keuppens. “Je kan bij ons terecht voor één specifiek meubelstuk, maar ook voor de volledige inrichting van een woning of handelszaak. In dat proces ben ik vaak ook meer dan alleen maar de bouwer. Ik denk creatief mee en geef de ideeën van de klant mee vorm. Eens de plannen klaar zijn, bouw ik alles zoveel mogelijk zelf, enkel het fijnere schrijnwerk moeten we soms uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Op die manier hebben we het hele proces zelf in handen en kunnen we zo efficiënt mogelijk met onze tijd omgaan. Ik zeg we, omdat sinds kort mijn vrouw Lieske ook mee in de zaak gestapt is. Zij heeft me de administratie en de klantenopvolging uit handen genomen, waardoor ik meer tijd heb om in het atelier te werken.”

Lachend naar buiten

Op termijn wil Toon nog wel groeien met het bedrijf. “Doordat ik nu nog alleen werk, is het aantal projecten dat we jaarlijks aankunnen nog beperkt”, weet hij. “Door de hulp van Lieske zijn we al productiever, maar extra hulp is ooit waarschijnlijk wel welkom. Alleen moeten dat dan wel mensen zijn die dezelfde passie voor het stofferen hebben. En ik wil zelf altijd de controle behouden. Elk stuk dat hier buiten gaat, moet via mijn handen gepasseerd zijn. Enkel zo ben ik zeker dat de kwaliteit gewaarborgd blijft en dat mensen hier altijd lachend met hun stuk zullen buitenwandelen of rijden. Want uiteindelijk is dat elke keer opnieuw mijn mooiste beloning.”

Artikel uit publicatie