Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Mercurio Global Ambassadors: Turkmenistan

Mercurio Global Ambassadors: Turkmenistan

  • 04/05/2022

Internationaal ondernemen brengt een pak vragen met zich mee. Samen met onze Mercurio Global Ambassadors gaan wij tot het uiterste om jouw onderneming internationaal te steunen. Mercurio Global Ambassadors is een nieuw en exclusief netwerk van ondernemers of leden van het managementteam die een goed buitenlands netwerk en/of ervaring hebben en zich engageren om andere West-Vlamingen te helpen bij hun internationale expansie. De Global Ambassadors vormen een brug tussen het lokale en internationale netwerk en kunnen zo een hefboom zijn voor de internationalisatie van onze bedrijven.

Vandaag stellen wij graag onze Global Ambassador voor Turkmenistan voor: Tony Demeulenaere, General Manager A. & A. Demeulenaere & Co.

Wat is jouw expertise in Turkmenistan?

In 1996 trok ik de eerste keer naar Turkmenistan, ik heb er toen ook mijn eerste aankopen gedaan. 

In 2008 kocht ik er een bestaande wolwasserij, samen met het ministerie van textiel (50/50). In 2012 begon ik bedrijven te vertegenwoordigen in Turkmenistan, zoals Picanol en Vandewiele, maar ook Duitse, Franse en Zwitserse bedrijven. Voor alle bedrijven die ik vertegenwoordig, heb ik effectief al verkocht in Turkmenistan. Zaken doen in Turkmenistan is niet eenvoudig maar zeker mogelijk.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste do’s & don’ts bij het zakendoen in Turkmenistan?

Turkmenistan is de 4de grootste gasproducent in de wereld. Ze produceren ook petroleum. Energie en personeel zijn er (heel) goedkoop.

Wie wil verkopen in Turkmenistan, moet investeren in tijd. Het verloopt er niét zoals in Europa. Je zal dus diverse malen naar daar moeten reizen. De aankoop en verkopen gebeuren meestal via staatsbedrijven. De juiste contacten zijn zeer belangrijk. Het beste is dan ook om je ter plaatse te laten vertegenwoordigen. Veel buitenlandse bedrijven zijn er niet. Meestal gaat het om Turkse en enkele Russische bedrijven, en bedrijven die werken in de petroleumindustrie, zoals Petronas.

Welke trends en evoluties zie je in Turkmenistan in de nabije toekomst?

De meeste bedrijven zijn staatsbedrijven. Die kopen meestal via tenders aan, maar de laatste jaren zien we ook meer privé-investeringen. Het is natuurlijk eenvoudiger om met hen zaken te doen. Zo verkocht ik al diverse projecten aan privébedrijven, en dat gaat dan niét om kleine projecten. Dit is dus zeker interessant in de toekomst. 

Het transport verloopt meestal via spoor, container of baantransport.
 

Contactpersoon

Leonid Guz

Kennis & advies/Internationaal ondernemen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag
MK - Advertentie Van Dessel
AW_Welt_6stappenplan
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Proximus
AW_Digitalisering
imu - vzw - ovam
Advertentie VanRoey- nov