Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Mercurio Global Ambassadors: Australië

Mercurio Global Ambassadors: Australië

  • 04/04/2022

Internationaal ondernemen brengt een pak vragen met zich mee. Samen met onze Mercurio Global Ambassadors gaan wij tot het uiterste om jouw onderneming internationaal te steunen. Mercurio Global Ambassadors is een nieuw en exclusief netwerk van ondernemers of leden van het managementteam die een goed buitenlands netwerk en/of ervaring hebben en op die manier een klankbord vormen voor andere ondernemers. De Global Ambassadors kunnen een hefboom zijn voor de bevordering van de internationalisatie van onze West-Vlaamse bedrijven, doordat zij een brug vormen tussen het lokale en het internationale netwerk. Zij engageren zich om andere West-Vlamingen te helpen bij hun internationale expansie.

Vandaag stellen wij graag onze Global Ambassador voor Australië voor: Frank Goudman, Sales Manager Export bij Renson. 

Wat is jouw expertise in Australië?

In 1988 studeerde ik in België af als burgerlijk ingenieur bouwkunde. De eerste jaren daarna werkte ik als R&D Manager voor Reynaers Aluminium. In 1994 werd ik Export Director bij Reynaers Aluminium, en verkende ik nieuwe exportmarkten in Centraal-Europa, het Midden-Oosten, Azië en Oceanië. Vanaf 2012 ben ik actief als Export Sales Manager bij Renson, een Belgisch familiebedrijf dat al 110 jaar gespecialiseerd is in natuurlijke ventilatie, zonwering en outdoor living. Voor Renson verken ik ook exportmarkten in het oostelijk halfrond.

In 2003 reisde ik voor het eerst naar Australië. De laatste 10 jaar heb ik dat zeer frequent gedaan: 3 tot 4 keer per jaar. Voor Renson Ventilation Sunprotection Outdoor heb ik een breed netwerk van verdelers aangelegd in de grootste staten in Australië: Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, Zuid-Australië, West-Australië, Queensland, … Door de overname van Issey Sun Shade Systems in Perth (West-Australië) begin 2022, kunnen we nu zeggen dat “de Europese technologie met trots verzameld is in Australië”. Die overname markeerde een mijlpaal van onze ervaring in Australië.

Frank Goudman

Wat zijn volgens jou de belangrijkste do’s en don’ts bij het zakendoen in Australië?

  • Begin steeds met de vraag “Hoe gaat het?”. Je zal merken dat die vraag vaak gesteld wordt, zelfs tijdens de paspoortcontrole.
  • Wees op tijd, leg vergaderingen tijdig vast en plan bezoeken tijdens de werkuren. 
  • Australiërs bieden meestal niets te drinken aan tijdens vergaderingen: wees daarop voorbereid.
  • Een vergadering na de werkuren is not done, maar … een drankje om 17 uur wordt zeker op prijs gesteld. 
  • Vrijetijdskledij is toegelaten, gezien de hoge temperaturen.
  • Wees reactief: beantwoord je Australische partners ’s ochtends als eerste, want het is in Australië 8 tot 10 uur later dan in België. 
  • Op het eerste gezicht tonen Australiërs veel enthousiasme, maar wanneer het aankomt op actie ondernemen, zorg je er beter voor dat je partners zaken gemakkelijk en probleemloos kunnen afhandelen. Kleinere partners houden zich bijvoorbeeld niet graag bezig met logistieke taken of douaneaangelegenheden. 

Welke trends en evoluties zie je in Australië in de nabije toekomst?

We verwachten dat de handel tussen de Europese Unie en Australië nog zal toenemen, zeker wanneer het vrijhandelsakkoord van kracht zal zijn. De onderhandelingen tussen beide partners zijn reeds gestart.

Heb je een vraag voor onze Global Ambassador? Contacteer dan zeker onze Adviseur Internationaal Ondernemen Daphne Renier.

VLAIO

Credendo

FIT

 

Contactpersoon

Daphne Renier

Kennis & advies/Internationaal ondernemen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag