Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Mensen op de juiste plaats inzetten, dat is de hoeksteen van ons ondernemerschap"

"Mensen op de juiste plaats inzetten, dat is de hoeksteen van ons ondernemerschap"

  • 06/04/2018

Yanick & Sam Dehandschutter | Sir Kwinten - Krekelhof - Wijndomein Woestijn & DappersveldOndernemerschap zit de familie Dehandschutter in het bloed. Yanick (30), Sam (28) en Liesa (23) Dehandschutter zetten de zaak van hun ouders Frank en Karine Dehandschutter- Limbourg gedreven verder. Wat door hun ouders werd opgestart als Brasserie Krekelhof in 1983, is vandaag uitgegroeid tot vier bloeiende horeca-ondernemingen die mekaar versterken: Feestzalen Krekelhof (Gooik), Wijndomein Woestijn/Dappersveld (Gooik/Pepingen), Wijnrestaurant ‘Sir Kwinten’ (Lennik) en deze zomer komt er een bar met een nieuw concept bij op de Markt in Lennik. “Lekker eten en drinken is de basis, maar mensen willen meer: de totaalbeleving is zeer belangrijk, daar gaan we met de vier zaken samen voluit voor”, zeggen Sam en Yanick.

“Het begon allemaal in 1983 toen onze ouders Frank en Karine het Krekelhof hadden opgestart”, vangt Sam Dehandschutter het succesverhaal van de horeca-familie aan. “Het was een brasserie waar je aanvankelijk pannenkoeken en boterhammen met plattekaas kon eten en iets drinken in een aangenaam kader. Maar daar bleef het niet bij: al snel breidde de zaak uit tot restaurant met feestzaal en er werden ook grotere evenementen georganiseerd: huwelijksfeesten, jubilea, communie- en lentefeesten, babyborrels, noem maar op. Er kwam ook een brunch op zondag bij. Eerst één keer per maand, vandaag is er elke week zo’n succesvolle brunch."

"Door het succes werd het restaurantgedeelte in 2005 overgebracht naar ‘Sir Kwinten’. Dat was een aanvulling op het Krekelhof, dat zich dan vooral focust op feesten. In 2010 kwam er een zeer belangrijke verbouwing van het Krekelhof. De hele constructie werd herzien. Er werd bijgebouwd en de capaciteit werd haast verdubbeld met twee volledig aparte zalen: beneden voor 220 personen, boven voor 120 gasten, elk voorzien van voldoende parkeerruimte, met eigen terrassen en eigen ingang. Dat was een mijlpaal voor het Krekelhof, want we konden nu twee grote feesten tegelijk aannemen doordat ook de keuken helemaal was aangepast. Dat betekent ook dat de belangrijke stap naar bedrijfsevenementen, seminaries, recepties, incentives, productvoorstellingen, personeelsfeesten enzomeer makkelijker kon worden gezet. Zonder dat twee evenementen mekaar ‘stoorden’ kon het Krekelhof meer aan.”

Yanick & Sam Dehandschutter | Sir Kwinten - Krekelhof - Wijndomein Woestijn & Dappersveld

“Mekaar versterken”

Sam bleef zelf ondertussen niet stilzitten. Aansluitend aan het Krekelhof verbouwt hij samen met gediplomeerd wijnmaker Eric Geyssens ‘Wijndomein Dappersveld/Woestijn’, een wijngaard van 5 hectare in Pepingen en Gooik. Sam studeert als wijnbouwer in Syntra Hasselt. Sam:“We hebben de variëteiten chardonnay, riesling, auxerrois en pinot noir aangeplant. De eerste oogst was in 2015, en we merken een zeer positieve evolutie. De oogst van 2017 gaat in productie en de smaak is beter. De wijnstokken zijn ook ouder. In België zijn zo’n 50-tal wijndomeinen professioneel bezig en we willen op termijn graag meedraaien in de top. In de tijd van Napoleon was onze streek hier overigens gekend voor de wijnbouw. Een wijndomein hier heeft veel troeven én de klimaatopwarming speelt in deze wel in onze kaart.”

Van in het begin ziet Sam de troeven van het wijndomein zo dicht bij het Krekelhof. “Wist je dat je niet naar Toscane moet gaan om te trouwen in een 'wedding chapel’ in een mooie wijngaard?”, lacht hij. “Hier in Wijndomein Dappersveld/Woestijn bieden we samen met het Krekelhof ieder trouwfeest aan in stijl op het wijndomein zelf.”

"Het moet sinds de witte kassa allemaal veel professioneler. Wie niet in die zin evolueert, gaat er van tussen."

Yanick & Sam Dehandschutter | Sir Kwinten - Krekelhof - Wijndomein Woestijn & DappersveldHet woord is gevallen: ‘samen’. Dat is wat de vier horecazaken van de familie zo sterk maakt. Sam studeerde communicatiemanagement aangevuld met een opleiding project- en event management. Hij benadert de zaken vanuit een ander perspectief dan louter vanuit een klassieke horecazaak. “We zetten maximaal in op een samenwerking tussen de vier zaken. We versterken mekaar waar we kunnen. Je ziet die trend overigens bij meer horecazaken, vooral in het Antwerpse. Het moet sinds de witte kassa allemaal veel professioneler. Je hebt een degelijke structuur nodig. Het personeel werkt ook niet meer alle dagen 14 uur per dag. Er kunnen uitzonderingen zijn, maar dat is eruit aan het gaan. Met drie horecazaken en het wijndomein, kan je ook de administratiekosten centraliseren en beter beheren. We werken efficiënter, ook qua personeel. Alles samen zullen er na de opening van de nieuwe bar in Lennik een twintigtal mensen in dienst zijn. Je kan die mensen dan ook efficiënter inzetten. We mikken ook op groei en stellen ons proactief op tegenover de regels die in de horeca wel al eens durven veranderen. Ik ben er ook van overtuigd, dat horecazaken die niet mee professionaliseren sinds de komst van de witte kassa, er op termijn uit zullen gaan,” weet Sam.

Authenticiteit en oog voor vernieuwing

Ook broer Yanick Dehandschutter heeft een duidelijke visie over ondernemerschap. Hij begon in 2008 in wijnrestaurant Sir Kwinten op de Markt in Lennik, waar hij samen met Sam en hun team de klanten in ontvangt. Het restaurant is een geklasseerd monument. Het was vroeger een typische dorpsapotheek en is volgens de regels van de kunst helemaal in stijl gerestaureerd. Chefkok Glenn Verhasselt (27) is in de Prosper Montagné-verkiezing eind 2016 verkozen als ‘Beste Kok van België’, won de junior-kokwedstrijd van Ring TV en is een referentie in de sector, terwijl Yanick Dehandschutter al twee keer Beste Sommelier van België werd in 2011 en 2013 in de verkiezing van dezelfde gastronomische club. Hij geeft wijnadvies en degustaties en staat wijnliefhebbers en ondernemers graag bij voor een specifieke vraag of een leuk project rond wijn.

"Authenticiteit, puurheid, terroir en oog voor vernieuwing zijn de vier grote pijlers tijdens mijn zoektocht naar nieuwe wijnen. We willen onze klanten blijven verrassen."

“Elke dag mijn passie in het werk kunnen beleven, is een droomjob”, zegt de gerenommeerde sommelier. “Het leuke van de job is natuurlijk het bezoeken van de wijnstreken, het gesprek met de wijnbouwer en het proeven van de wijnen. Authenticiteit, puurheid, terroir en oog voor vernieuwing zijn de vier grote pijlers tijdens mijn zoektocht naar nieuwe wijnen.”

“Diep nadenken over gerecht”

De combinatie tussen beste sommelier Yanick en topchef Glenn Verhasselt, maakt dat Sir Kwinten ook blijft groeien. Stilstaan is achteruitgaan. Glenn is inmiddels mee in de zaak gestapt. Yanick: “Het klikt tussen mij en Glenn. We delen dezelfde passie: we willen onze klanten verrassen. Ik zit regelmatig samen met Glenn en dan maken we een menu rond een bepaalde wijn. Samen met het menu en de suggesties van de kaart, veranderen ook onze wijnselecties ‘by the glass’."

Yanick & Sam Dehandschutter | Sir Kwinten - Krekelhof - Wijndomein Woestijn & Dappersveld

“Ik vind het belangrijk om een 20-tal wijnen per diner aan te bieden, zodanig dat de harmonie tussen gerecht en wijn perfect is. Dit is van essentieel belang voor een geslaagd diner en biedt de mogelijkheid om kennis te maken met vele onbekende wijnen.” De wijnkamer bevat wijnen van over de hele wereld: klassiekers uit Frankrijk, Duitse rieslings, Bulgaarse ontdekkingen, de nieuwe generatie van Zuid-Afrika, Chileense parels, topcuvées van grote wijnhuizen en ook Belgische wijnen en bubbels van zeer goede kwaliteit. En het stopt niet bij de wijnkeuze bij het hoofdgerecht alleen: we gaan zelfs bepaalde wijnaroma’s in het dessert laten terugkomen. We denken diep na over een gerecht. We proberen voor iedereen iets goed samen te stellen en te bereiden door gastronomie te trekken. Daardoor trekken we niet alleen gasten aan die een klassiek menu willen, maar ook jonge koppels die een toffe avond willen beleven. Want daar draait het om: hier op je gemak eten en drinken en een tof moment beleven. Goed eten en drinken is de basis, maar mensen hebben er graag ‘beleving’ bij. Dat wordt steeds belangrijker. De basis en het concept van wat je aanbiedt moet goed zijn, maar je moet net dat extraatje kunnen geven zonder erover te gaan. Mensen moeten er zich vooral goed bij voelen. Dat is de rode draad in alles wat we doen en nog gaan doen.”

"We willen een beetje ons eigen toerismebureau van het Pajottenland uitbouwen"

En dat is niet min. Yanick en Sam namen het huidige café ‘Relax’ op de Markt in Lennik over en hebben daarmee grootse plannen. Yanick: “Vanaf volgende maand starten daar ingrijpende verbouwingswerken. De bar is een ideale aanvulling op al onze zaken. We gaan voor groepsarrangementen. Zo zal de wisselwerking tussen de verschillende horecazaken ons versterken. We willen een beetje ons eigen toerismebureau van het Pajottenland uitbouwen, want waarom niet de troeven van het Pajottenland – zoals een bezoek aan brouwerij Lindemans of het Kasteel van Gaasbeek - bij onze zaken betrekken? Ik denk aan speciale aanbiedingen en incentives voor bedrijven of organisaties die meer ‘beleving’ zoeken. Een voorbeeld: we starten de dag met een bezoek aan het kasteel van Gaasbeek. Nadien volgt een degustatie in ons wijndomein met alle nodige uitleg, gevolgd door een aangepast wijnmenu in restaurant Sir Kwinten. ’s Avonds kan je dan even nagenieten in onze bar die hier tegen de zomer opent, drie huizen naast Sir Kwinten.”

Momenteel is op die locatie ‘Café Relax’ gevestigd, een bruine kroeg. “Wij gaan ons ook open stellen voor de jeugd en laagdrempelig werken”, gaat Yanick verder. “Je zal er een pintje kunnen drinken van het vat, maar ook speciale bieren. We zijn voor de opening van deze zaak niet over één nacht ijs gegaan. We hebben Albert Badts aangetrokken om die zaak commercieel uit te bouwen. Hij heeft jarenlang ervaring in het bar- en tapasconcept. En in de nieuwe bar gaan we ook ‘fingerfood’ aanbieden. Een belangrijke insteek in ons ondernemerschap is dat we niet zomaar een zaak zullen overnemen en dan zien wat we ermee doen. We kijken eerst welke mensen we hebben die met ons willen meegroeien. De mensen op de juiste plaats inzetten, is de hoeksteen van ons ondernemerschap. We hebben nog een hele loopbaan te gaan en dat is iets waar we toch nauw op toezien.”

 

Yanick & Sam Dehandschutter | Sir Kwinten - Krekelhof - Wijndomein Woestijn & Dappersveld

“Discussie niet ongezond”

Inmiddels is ook zus Liesa Dehandschutter (23) mee in de zaak gestapt. Zij helpt haar ouders in het Krekelhof, maar evengoed steekt ze een handje toe in Sir Kwinten of zal ze meehelpen in het nieuwe barconcept. De ouders, twee broers en een zus: dat zijn twee generaties gedreven ondernemerschap in de horeca. Botst dat soms niet? Sam Dehandschutter (lacht): “Soms kan er wel eens een hevige discussie zijn, ja. Maar dat vinden we niet noodzakelijk ongezond."

"De mix van ervaring en jeugdig enthousiasme in onze familiezaak zorgt vaak voor verrassende resultaten."

"Integendeel: door alle argumenten samen te leggen, kom je tot de beste oplossing. Je hebt de ervaring van onze ouders en hun kijk op zaken en daarnaast heb je ons jeugdig enthousiasme en iets modernere aanpak. De mix daarvan geeft verrassende resultaten. Het is dus niet altijd dezelfde partij die aan het langste eind trekt in een discussie. Neem nu het denkwerk over een logo dat het symbool moet zijn voor de vier handelszaken. Mijn vader vond een klavertje vier iets hebben, gevormd door vier druppels. Momenteel bestaat het logo van het Krekelhof en Sir Kwinten inderdaad uit twee druppels die in mekaar overvloeien en vooral versterken. Maar als je er vier druppels van maakt, dan gaan er twee druppels onderaan het klavertje bengelen en die hebben de neiging om naar beneden wijzen of te ‘vallen’. Dat vond ik geen goed idee: het is voor mij te negatief qua beeld. En ja: ik heb het in de discussie gehaald. Het wordt een ander logo. Maar daarover gaan we nog eens praten”, besluit Sam met een knipoog.

www.krekelhof.be 
www.sirkwinten.be
www.dappersveldwoestijn.be

Tekst: Joris Herpol - Foto's: Studio Dann

 

Dit artikel verscheen in 'Ondernemers Vlaams-Brabant', editie maart 2018. Lees hier het volledige magazine.

Proximus