Het was wijlen Steve Jobs, de medeoprichter van het bedrijf Apple, die leefde en werkte volgens dit credo. Een visionair, een creatieve geest, maar wel één met een hoek af. Er zijn er veel op deze aardbol waar iets mee scheelt, maar het niet-aflatende streven naar uitmuntendheid – tot op het maniakale af – is een eigenschap die de grootste innovatieondernemers van deze planeet verbindt.
Of het nu gaat om de sprong van baksteen naar smartphone, of van paard en wagen naar zelfrijdende auto’s, innovatie is de magische vonk die bedrijven transformeert en ons de nieuwste technologische wonderen brengt. Het is als een eindeloze reis naar de toekomst, waarbij we telkens nieuwe, opwindende bestemmingen ontdekken.
Bedrijven begrijpen het belang van innovatie maar al te goed. Het is niet langer voldoende om simpelweg producten of diensten aan te bieden. In een wereld die voortdurend evolueert, moeten bedrijven zichzelf heruitvinden om relevant te blijven. Innovatie stelt hen in staat om concurrentievoordeel te behalen, nieuwe markten te betreden en de verwachtingen van klanten te overtreffen. In Limburg steeg het aandeel van Vlaamse innovatiesteun voor het eerst boven de 20 miljoen euro. Het aantal mensen dat actief is in wetenschappelijke of technische beroepen kende zowaar een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Een teken dat de innovatieve motor aanslaat in Limburg, al hebben we nog ongelooflijk veel potentieel om te groeien en te versnellen.
Innovatie is niet alleen een zaak van bedrijven. Het heeft een diepgaand effect op de hele samenleving. Het verbetert de kwaliteit van ons leven, maakt onze steden slimmer en groener, en draagt bij aan de oplossing van wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering en gezondheidszorg. Denk aan de opkomst van duurzame energiebronnen en medische doorbraken die levens redden. Dit alles is te danken aan innovatie.
Innovatie is echter geen eenrichtingsverkeer. Het vereist een vruchtbare voedingsbodem van onderwijs, samenwerking en een cultuur waarin men fouten durft te maken. We moeten een omgeving creëren waarin creatieve geesten kunnen gedijen en waarin we de drang om te experimenteren aanmoedigen. Dit geldt voor zowel bedrijven als overheden. Wie niet probeert, zal nooit slagen. Kijk naar de coronapandemie, toen innovatieve producten en diensten uit onverwachte hoeken op het wereldtoneel verschenen. Het toont aan dat innovatie niet altijd volgens een strak plan verloopt, maar eerder een reis is vol onverwachte wendingen.
Om te eindigen zoals ik begon: “Blijf hongerig, blijf dwaas! Innovatie maakt het onderscheid tussen een leider en een volger.”
Aan u de keuze.