Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Meer slagkracht dankzij innovatiesubsidies

Meer slagkracht dankzij innovatiesubsidies

  • 20/05/2021

Vlaams-Brabant is de kennisregio bij uitstek. Met het platform Smart Hub Vlaams-Brabant ondersteunt de provincie de regio door samenwerkingen te initiëren en de ontwikkeling van innovaties te ondersteunen met subsidies. Deze provinciale ondersteuning is uniek in Vlaanderen en een mooie aanvulling op de Vlaamse steun.

Tekst: Cindy Raffo 

Direct inzetbaar bij de coronacrisis

"Deze subsidies geven onze regio de noodzakelijke financiële slagkracht om te blijven innoveren", zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie en innovatie. "Dit jaar kregen maar liefst zeven samenwerkingsprojecten een financiële zet in de rug." 

In totaal gaat het om 675.128 euro. De meeste projecten zijn direct inzetbaar bij de coronacrisis en goed voor meer dan anderhalf miljoen euro aan bedrijfsinvesteringen. "De initiatieven zullen de levenskwaliteit en tewerkstellingskansen van vele Vlaams-Brabanders verbeteren", aldus Schevenels. 

Zeven oplossingsgerichte projecten 

Iedereen kent het beeld van een zuurstofpatiënt, met slangetjes die van een zuurstoftank via de oren en de wangen naar de neus gaan. Heel zichtbaar allemaal en het houdt sommige patiënten zelfs tegen om naar buiten te gaan omdat ze beschaamd zijn. De 3D-geprinte Oxy-bril biedt een elegante oplossing. In het montuur van de bril zijn de zuurstofslangetjes discreet verwerkt. Het is een project van Aspyro, Upthrust en de COPD patiëntenvereniging. De provincie ondersteunt het project met een subsidie van 37.411 euro.

Foto onder: De 3D-geprinte Oxy-bril biedt een oplossing voor de indiscrete zuurstofbuisjes die zuurstofpatiënten moeten dragen. © Aspyro

Oxybril

Blended hulp voor mentaal welzijn is een project van Qit, in samenwerking met Panenco en KU Leuven. Goed voor een subsidie van 91.800 euro. Ook dit project kan rechtstreeks ingezet worden om de coronacrisis te tackelen. Het biedt een patiënt-specifieke mengvorm van live en online zorg. 
De vertrouwde sessies bij de psycholoog worden aangevuld met een zelfhulpaanbod dat de patiënt op eigen tempo in overleg met de behandelaar kan opnemen. Zo kunnen meer patiënten sneller toegang krijgen tot kwaliteitsvolle hulpverlening.  

En wist je dat 1,2 miljoen Belgen een longziekte heeft? Bij liefst 400.000 mensen is dit niet ontdekt. Het project Slimme spirometrie voor huisartsen kan hierbij helpen. Het zet in op een slim toestel dat de longfunctie meet in de praktijk van de huisarts. Opnieuw een hulp voor coronapatiënten. Werkten samen voor dit project: ArtiQ,KU Leuven Huisartenopleiding en producenten van spirometers . Het project wordt gesubsidieerd met 90.687 euro.

Met het project SPAT (Skin Prick Automated Test) blijven we in de medische sfeer. Een kleine robot gaat daarbij coronaproof zorgen voor een snelle plaatsing van allergische stoffen op de arm. Na 15 minuten krijgt de patiënt een correcte diagnose. De uitrol van het project start binnen anderhalf jaar in de ziekenhuizen en zal de screening van longziekten drastisch verbeteren. SPAT is een project van HippoCreates in samenwerking met imec.istart, Comate en drie ziekenhuizen: UZ Leuven, Jan Portaels Vilvoorde en Militair ziekenhuis. De provincie stelt hiervoor een subsidie van 149.677 euro ter beschikking.

Op de luchthaven in Zaventem wordt dag en nacht gewerkt om de vaccins in de strijd tegen het coronavirus te transporteren. Daarom krijgt ook het project BruCure een innovatie-subsidie. Bru staat voor BruCargo en Cure voor het verhelpen van de coronacrisis. Het is een heel systeem waarbij tal van bedrijven en mensen samenwerken om het vaccintransport zo optimaal mogelijk te organiseren. BRUcure is een project dat onze luchthaven nog performanter zal maken als logistieke hub voor de pharmasector. Dit vloeit voort uit een samenwerking van Air Cargo Belgium (ACB), Voka Vlaams-Brabant, Brussels Airport Company en een aantal bedrijven en experten. Het ontvangt een subsidie van 100.000 euro.

Foto onder: BRUcure is een project dat onze luchthaven nog performanter zal maken als logistieke hub voor de pharmasector.

Brucure

Plukvers fruit, het hele jaar rond. Binnenkort kan het dankzij project Digifruit. Dat houdt de rijpingstoestand van fruit nauwkeurig in de gaten. Door een nieuwe bewaarmethode zien appels en peren er niet alleen beter uit, ze zijn ook lekkerder en de methode maakt chemische rijpingsremmers overbodig. Een project van KU Leuven, in samenwerking met Optiflux (VCBT), veilingen BFV en Belorta, Better3Fruit, fruitbedrijven Devos groep, Wouters Fruit, en Healthy Fruit. Het project krijgt 102.770 euro subsidie.

Hekkensluiter van de innovatiesubsidies is het project Realtime datagedreven videoads, dat gesubsidieerd wordt met een budget van 102.783 euro. Want video advertenties zijn booming. We kennen ze allemaal van het internet. Maar soms zijn ze ronduit storend omdat ze niet inspelen op onze eigen belevingswereld. Het project ‘Realtime datagedreven videoads’ lost dit  probleem op. Op basis van verschillende datasignalen krijgt een consument video-advertenties te zien die zijn aangepast aan zijn of haar persoonlijke profiel. Het innovatietraject zorgt er ook voor dat lokale websites een extra middel hebben om advertentiebudgetten aan te trekken zodat de inkomsten niet wegvloeien naar de Amerikaanse techbedrijven. Voor dit project werkte AdSomeNoise samen met Doggybites (Adhese) en KU Leuven. 

Wil jij een innovatief project lanceren? 

Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor een provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech. Bovendien moet het project inzetten op een vermarktbaar product of dienst.

De subsidie bedraagt maximum 50% van de projectkosten met een maximum ondersteuning van 150.000 euro. 

Ook innovatieve plannen? Dien je project in voor 15 oktober 2021 via www.vlaamsbrabant.be/innovatiesubsidie. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met Pierre Faché, provinciaal initiator innovatie via pierre.fache@vlaamsbrabant.be.

De innovatiesubsidie is een initiatief van Smart Hub Vlaams-Brabant

Smarthub

Proximus

Artikel uit publicatie