Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Meer dan 200 Belgische jongeren tonen met LEGO-robots technisch talent

Meer dan 200 Belgische jongeren tonen met LEGO-robots technisch talent

  • 22/03/2024

Het Sportpaleis in Antwerpen is komende zaterdag het decor voor de tweede editie van het BeLux Championship van de FIRST LEGO League, een grote techniekwedstrijd voor jongeren tussen 11 en 14 jaar. Meer dan 200 jongeren verdeeld over 23 teams nemen het met hun vertrouwde LEGO-robot tegen elkaar op tijdens spannende battles met als inzet de felbegeerde titel van BeLux Champion. “Als nationale verdeler van het FIRST LEGO League-programma in België zijn we bijzonder trots om deel uit te maken van het slotfestival van Flanders Technology & Innovation (FTI) in Antwerpen. De promotie van technologie, wetenschap en techniek is zo cruciaal voor onze samenleving dat we onze jongeren meer dan ooit bewust moeten maken van de kracht van STEM en de opportuniteiten die deze meebrengen op onze arbeidsmarkt”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar in de T2-campus in Genk organiseert Voka – Kamer van Koophandel Limburg komende zaterdag voor de tweede keer het BeLux Championship van de FIRST LEGO League. Dit keer vindt de grootse techniekwedstrijd voor kinderen tussen 11 en 14 jaar plaats in het Antwerpse Sportpaleis, en dat als apotheose van het slotfestival van Flanders Technology & Innovation (FTI), een initiatief van de Vlaamse overheid en zeven grote ondernemingen om Vlaanderen als innovatieve en hoogtechnologische regio op de kaart te zetten.

“Het FTI-slotfestival is een mooi platform om ons BeLux Kampioenschap in de kijker te zetten”, vertelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Met de FIRST LEGO League willen we jongeren warm maken voor wetenschap en techniek en het belang van STEM-opleidingen in het onderwijs onder de aandacht brengen. Dat we deze boodschap kunnen overbrengen in een bruisende en technologische omgeving geeft niet alleen een extra technische prikkel aan onze jonge deelnemers, maar zet tegelijk ook een megafoon op de boodschap die we aan het brede publiek willen verkondigen.”

Spelen met LEGO vs. Leren in de klas

Duizenden jongeren uit honderden scholen in België en Luxemburg hebben de afgelopen maanden het beste van zichzelf gegeven tijdens de afgelopen regiofinales. Meer dan 200 jongeren uit de 23 beste teams hebben een ticket kunnen bemachtigen voor het Kampioenschap in Antwerpen. Net als tijdens de regiofinales programmeren ze hun LEGO-robots op een van de verschillende wedstrijdtafels. Op basis van het robotontwerp en core values deelt een deskundige jury scores uit. Ze hebben in de tussentijd hun robot wel kunnen optimaliseren.

Daarnaast hebben de jongeren tijdens de lessen op school kunnen nadenken over een technische oplossing voor een dagdagelijks probleem. Zo gaan de kinderen dit jaar aan de slag met hun eigen hobby’s en interesses onder het thema MASTERPIECE. Ze vertrekken vanuit hun eigen leefwereld en maken de brug met de creatieve sector om te komen tot een idee of project dat een grotere draagwijdte creëert dan dat het vandaag de dag heeft. Er zijn in totaal acht awards te winnen. Het best scorende team – zowel op het vlak van robotontwerp, innovatieproject als de core values – mag zich de grote BeLux Champion noemen.

“Wie denkt dat robots bouwen met LEGO een vrijblijvende activiteit is zonder impact is verkeerd”, stelt Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging van Voka – KvK Limburg. “Internationale studies tonen aan dat leerlingen die op deze manier in contact komen met STEM-gerelateerde eigenschappen veel gemotiveerder zijn om in dit domein effectief een studierichting te kiezen dan leerlingen die louter theorie volgen in de klas. Onze  LEGO-jongeren leren ook vaardigheden ontwikkelen die van grote maatschappelijke meerwaarde zijn zoals bijvoorbeeld probleemoplossend denken en werken in teamverband. Het zijn niet toevallig ook deze profielen waar onze ondernemingen in Limburg en Vlaanderen naar snakken. Met de FIRST LEGO League bouwen we dus aan die cruciale afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Samen met onze partner Rockwell Automation blijven we dan ook rotsvast geloven in dit project en nemen we onze verantwoordelijkheid naar de toekomstige technische generatie.”

Contactpersoon

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs