Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Meer dan 1 op 4 bedrijven in regio moet rem zetten op groeiplannen

Meer dan 1 op 4 bedrijven in regio moet rem zetten op groeiplannen

  • 20/04/2023

Meer dan een kwart van de bedrijven in de regio Mechelen en Kempen moet zijn groeiplannen in negatieve zin bijstellen. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van Voka Mechelen-Kempen. Eén op de drie gaat minder investeren. De reden: de hoge loon- en energiekosten. "Er is dringend een economisch beleid nodig dat inzet op concurrentiekracht en innovatie", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

De economische motor blijft sputteren, zo toont een nieuwe Voka-enquête aan. Zowel in de regio Mechelen-Kempen, als in de rest van Vlaanderen. Voor het tweede kwartaal van dit jaar zijn de ondernemingen duidelijk: er zit géén groei meer in. Voor heel 2023 gaan ze uit van amper 1,5 procent groei.

Het gevolg: meer dan een kwart (27%) stelt zijn groeiplannen in negatieve zin bij. Eén op de drie zegt minder te gaan investeren. Gemiddeld zouden de investeringen de komende twee jaar stagneren.

“We hebben net méér investeringen nodig om onze economie en onze bedrijven na enkele crisisjaren weer volop te doen draaien”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. “Dat is slecht nieuws voor ons allemaal, want als onze economie sputtert doet onze welvaart dat ook. En investeringen van vandaag zijn de jobs voor morgen.”

De grootste rem op de economische activiteit zijn de loonkosten: 44% van de bevraagde ondernemingen schuift dit als grootste belemmering naar voor. Bovendien duiken er alarmerende signalen op uit de retail en de bouw, waar de omzet en orderboeken snel slinken.

Niet houdbaar

Niet houdbaar

Voka Mechelen-Kempen vraagt daarom dringend een concurrentieplan. "Dat moet het systeem van de automatische indexering aanpakken. Want dit is onhoudbaar. Gemiddeld liggen de loonkosten vandaag 11% hoger dan een jaar geleden. Voor de volgende 12 maanden verwachten Vlaamse ondernemers een verdere stijging met nog eens 5%. Dit is onhoudbaar en duwt onze Vlaamse bedrijven uit de (internationale) markt. Onze concurrentiehandicap ten opzichte van de buurlanden is weer opgelopen", stelt Laveren.

Maar er is meer nodig. Zo vraagt Voka om niet te raken aan de investeringsaftrek, gericht op innovatie. Net als de regeling rond auteursrechten of het zwaarder belasten van de uitkering van de groepsverzekering. "Onze boodschap richting 1 mei is duidelijk: deze regering lijkt ondernemen en hard werken eerder te willen bestraffen dan net te willen aanmoedigen. Dat kunnen we niet tolereren.”