Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • Mederi breekt al 20 jaar een lans voor een efficiënter georganiseerde (thuis)zorg

Mederi breekt al 20 jaar een lans voor een efficiënter georganiseerde (thuis)zorg

 • 19/06/2023

Een evenement met onder meer psychiater Dirk De Wachter en trendwatcher Herman Konings, een podcast die allerlei zorgthema’s bespreekt … Mederi laat zijn twintigste verjaardag niet zomaar voorbijgaan. De grootste erkende dienst voor zelfstandige thuisverpleging maakt het mogelijk dat verpleegkundigen zich volledig op hun patiënten concentreren

 

foto
CEO Willy Vertongen

 

 

tekening


Tekst Bart Vancauwenberghe - foto Luc Nimmegeers

Mederi verzorgt een heel brede dienstverlening voor zowat 250 praktijken van thuisverpleegkundigen in Vlaanderen en Brussel en helpt op die manier ongeveer 1.600 mensen. “Wij doen eigenlijk bijna alles, behalve de mensen verzorgen”, stipt CEO Willy Vertongen aan. “Een persoonlijke coach zorgt voor ondersteuning van a tot z, we staan in voor juridische hulp, tarificatie en facturatie, dispatchen zorgaanvragen, begeleiden starters, bieden stageplaatsen en een softwarepakket aan, enzovoort. Iedere thuiszorgpraktijk heeft bij ons een eigen contactpersoon, die kan terugvallen op een breed netwerk aan specialisten om de juiste antwoorden op de gestelde vragen te formuleren. Die ondersteuning is overigens broodnodig, want er zijn te weinig zorg- en verpleegkundigen.”

Stoppen met polarisering

De uitdagingen voor de sector zijn niet min, beseft Willy. “Ten eerste moeten we stoppen met de nefaste polarisering tussen zelfstandigen en loontrekkenden. Beide zijn perfect complementair. Secundo zou het enorm helpen om mensen in te schakelen volgens hun competenties. Nu staan veel verpleegkundigen ook in voor het basistoilet van hun patiënten, iets wat je – mits een korte opleiding – zonder kwaliteitsverlies ook door personen die geen 3 of 4 jaar hoger onderwijs volgden, zou kunnen laten doen. Ten derde moeten we ons durven afvragen of iedereen even doeltreffend bezig is. Er gaat in de thuiszorg veel tijd verloren door inefficiënt georganiseerde rittenschema’s. De digitalisering en zorg op afstand bieden talrijke mogelijkheden.”

Vertongen stelt vast dat er de voorbije jaren zowat 20.000 verpleegkundigen hun job vaarwel hebben gezegd. “Ik kan me niet voorstellen dat iedereen die ‘passie voor zorg’ is kwijtgespeeld, denk maar aan verpleegkundigen die eerst hun moederwens hebben ingevuld en nu misschien vrezen dat ze het niet meer in de vingers hebben. Via een korte vorming kan je die vrees weer wegnemen. Als je 5% van die mensen zou kunnen reactiveren, heb je er meteen weer 1.000 competente krachten bij. De job-voldoening van verpleegkundigen kan je nog verhogen door de regelgeving te verfijnen en de mensen niet met administratie te overstelpen.”

Er zijn te weinig zorg- en verpleegkundigen, dus moet je alles inzetten om hen te ondersteunen.”

CEO Willy Vertongen

Samenwerking

Ook harder inzetten op samenwerking zou een enorme troef zijn, vindt de CEO. “Wij vormen al langer één grote groep met i-mens, dat complementair inzet op aanvullende thuiszorg. Het zou onze maatschappij echt helpen als we hokjes-, zuil- en concurrentie-overschrijdend zouden nadenken over en samenwerken voor ziekte- en gezondheidsmanagement op lange termijn. Dat kan eerst en vooral door preventief te werken, bijvoorbeeld met aandacht voor voeding en levensstijl. Dat kan gerust via videogesprekken. Wordt iemand toch ziek, dan organiseer je de juiste onderzoeken op de juiste momenten en kan je ook thuiszorg efficiënter én duurzamer organiseren. Eigenlijk is het te gek dat je ’s morgens vroeg in dezelfde straat pakweg vier wagens van verschillende thuiszorgorganisaties ziet staan. Met de vergrijzing en de lagere instroom van zorgprofielen, moeten we dat debat echt eens durven voeren.”

Mederi

Drie Sleutelsstraat 74 | 9300 Aalst
078 15 61 11 |secretariaat@mederi.be | www.mederi.be

logo

Voka viert jarige bedrijven

Samen met Voka kan je jouw bedrijf in de kijker zetten met een reportage in Ondernemersmagazine en visibiliteit op ons Jaarfeest. 

Dit zijn de jubilarissen van 2023: 

 • 10 jaar: Advocura, Direct, mo-vis, Piet Andries, Wavemakers
 • 15 jaar: Effectis
 • 20 jaar: Coor, Mederi, WITTENSTEIN
 • 25 jaar: Soundfield
 • 30 jaar: AAROVA, Sumitomo Bakelite Europe (Ghent)
 • 40 jaar:  PVG Liquids, Transuniverse Forwarding, Van Tornhaut
 • 50 jaar:  Bostoen
 • 55 jaar: Van Damme Team
 • 60 jaar: VTB - Van Rijsselberhge Beton (te lezen in ons decembernummer)
 • 75 jaar: Welders
 • 100 jaar: CIAC, TotalEnergies

Ontdek ze allemaal via deze link

Viert jouw bedrijf in 2024 een jubileum? Laat het ons weten!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
OV - Festival van Vlaanderen
Gent Jazz 2024

Artikel uit publicatie