Skip to main content
  • Nieuws
  • Mechelse bedrijfswereld steunt Car Free Day volop

Mechelse bedrijfswereld steunt Car Free Day volop

  • 20/09/2017

De Week van de Mobiliteit heeft Vlaanderen doen stilstaan bij zijn verplaatsingsgedrag, een initiatief dat Voka – Kamer van Koophandel Mechelen als werkgeversorganisatie graag ondersteunt. Zo heeft het personeel van de Mechelse Kamer op de Car Free Day van donderdag 21 september nog nadrukkelijker dan anders gekozen voor een duurzame vorm van vervoer om zich naar kantoor te begeven. Ook bij een aantal van haar leden ging er speciale aandacht uit naar de Car Free Day.

Van alle woon-werkverplaatsingen in Vlaanderen gebeurt 67% met een auto, waarin dan telkens slechts een bestuurder zit. Rechtstreeks gevolg van dit weinig duurzame verplaatsingsgedrag is dat we met z’n allen alsmaar vaker in alsmaar langere files staan. Dagelijks kosten die ons land en onze economie honderdduizenden euro aan directe schade, los van de kosten op vlak van gezondheidszorg die voortvloeien uit de gevolgen naar luchtvervuiling. In de Week van Mobiliteit wil de Car Free Day in die context tegengas geven, door werknemers te mobiliseren om Koning Auto die dag voor hun woon-werkverkeer aan de kant te laten staan.


“Meer dan ooit vormt aandacht voor duurzaamheid een belangrijke pijler in het ondernemerschap van onze leden. Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen bieden we hen zelfs een kader om hen te ondersteunen in hun inspanningen in die zin. Dan spreekt het voor zich dat we ons achter een lovenswaardig initiatief als de Car Free Day scharen. Het promoten van duurzame mobiliteit is bovendien een van de actiepunten om zelf het Voka Charter Duurzaam Ondernemen te kunnen behalen”, stelt algemeen directeur Roel Dockx van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen.

carfreepromo
Net als de Mechelse Kamer dragen heel wat bedrijven in de Mechelse regio de duurzame gedachte mee uit op de Car Free Day. Een bloemlezing van enkele opvallende initiatieven:


Bij Reynaers Aluminium in Duffel gaf een honderdtal medewerkers gehoor aan de oproep om de wagen voor de woon-werkverplaatsing aan de kant te laten staan. “Ze mochten rekenen op een ontvangst met een drankje en kregen een parkeerplaats dichtbij de prikklok, een lunchbon en een leuke verrassing”, zegt mobility coordinator Ellen Loosen van Reynaers Aluminium. Onder andere met een bedrijfsfietsenplan en carpoolteams zet deze onderneming al ettelijke jaren in op een duurzaam mobiliteitsbeleid.

Bouwgroep Willemen in Mechelen verwachtte 59 werknemers die op een duurzamere manier dan anders aan hun dagtaak begonnen. In haar vestiging van Franki in Kontich ging het om 40 deelnemers. “Naast de fruitmanden met seizoensgebonden stukken fruit die in de keuken werden aangeboden, kregen deze deelnemers een gezonde lunch aangeboden. Medewerkers van ’t Atelier gaven de fietsen van de fietsende collega’s gratis een klein onderhoud”, zegt communicatieverantwoordelijke Anne Dockx. “Op deze Car Free Day gaven we onze medewerkers ook de kans om kennis én een testrit te maken met een gevarieerd gamma (elektrische) fietsen en een CNG-aangedreven wagen.”

“Vijftig tot zestig van onze medewerkers spanden zich op deze Car Free Day mee in om met Continental Foods gezamenlijk ongeveer 1.400 met de auto gereden kilometer uit te sparen. Dit past in onze Continental Foods Fit challenge, waarbij we met het hele bedrijf door uiteenlopende uitdagingen op jaarbasis 150.000 kilometer in beweging willen zijn”, licht HR-manager Lieven van den Bosch van Continental Foods in Puurs toe. “Wie op deze Car Free Day naar het werk fietste, kon zijn energievoorraad aanvullen met een lekkere Imperialpudding van het huis. Bovendien boden we hen de mogelijkheid om hun fiets een kleine inspectie te geven.”

Ook de productie- en verpakkingssite van Pfizer in Puurs deed mee aan de jaarlijkse hoogdag van de duurzame pendelaar. “Enerzijds wilden we collega’s die al duurzaam pendelen bedanken en anderzijds hoopten we mensen aan te sporen om een alternatief vervoersmiddel te proberen. In die zin deelden we 15 Mobility-passen voor de trein en evenveel weekpassen van De Lijn uit”, geeft communications manager Steven Kussé mee. “De fietsers maakten kans op één van de 20 gratis onderhoudsbeurten, in samenwerking met de sympathieke mecaniciens van maatwerkbedrijf Flexpack. Om al dat duurzaam pendelplezier door te spoelen, was er voor hen een sportdrankje voorzien.”

Mivas in Lier ten slotte had de start van de Week van de Mobiliteit op maandag al gevierd door alle werknemers die op een duurzame manier naar het werk waren gekomen, ’s ochtends koffie of thee in een thermobeker en een gebakje aan te bieden. “Op de Car Free Day stopte ’s middags aan onze beide Lierse vestigingen een frituurwagen. Elke deelnemende werknemer kreeg een bon om erbij langs te gaan“, zegt gedelegeerd bestuurder Leo Mertens van Mivas. Dit maatwerkbedrijf zet ook al jarenlang in op een duurzaam mobiliteitsbeleid. Subsidies van het Pendelfonds zijn onder andere aangewend voor een bedrijfsfietsenplan, waarop intussen 140 werknemers ingeschreven zijn.

Contactpersoon

Jan Van de Poel

Communicatiemedewerker

IMU - vzw - Altez
AW_Welt_6stappenplan
IMU - vzw - Bebat
IMU - vzw - Salesforce
AW_Digitalisering
Proximus
Advertentie Festival van Vlaanderen
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
IMU - VZW - multibureau
Van Roey - September
IMU - vzw - Bank van Breda
IMU - vzw - salesforce