Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Mechelen kampioen in Vlaanderen op vlak van lokale belastingen

Mechelen kampioen in Vlaanderen op vlak van lokale belastingen

  • 27/06/2022

Nergens anders in Vlaanderen zijn er zo veel lokale belastingen als in Mechelen. Voor 2022 gaat het om 34 soorten eigen belastingen. Dat blijkt uit onderzoek van Voka Mechelen-Kempen, op basis van data van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Van valse alarmmeldingen en sluikstorten, tot een belasting op het niét hebben van parkeerplaatsen. "Steden en gemeenten voeren meer en meer eigen belastingen in. En dat is niet goed", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.
 

Mechelen (34), Sint-Pieters-Leeuw (32) en Boom (32). Dat is de topdrie in Vlaanderen van steden en gemeenten met de meeste lokale belastingen in 2022. Zowel burgers als bedrijven betalen die lokale belastingen. De focus van dit onderzoek ging naar de 39 gemeenten in de regio Mechelen-Kempen. Voka Mechelen-Kempen doet de oefening omdat een heel aantal meerjarenplannen recent zijn aangepast. Bij de telling is enkel rekening gehouden met belastingen die ook effectief zijn ingeschreven en zullen worden geïnd in 2022.

hoge belastingen
 

Géén parkeerplaats

Zo’n 80 tot 85 procent van alle inkomsten via belastingen halen steden en gemeenten uit twee bronnen: de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Maar een stad of gemeente kan daarnaast ook eigen belastingen invoeren en innen. Die zijn goed voor gemiddeld 15 procent van de inkomsten. Geen 'peanuts' dus.

Wat houdt zo’n eigen belasting in? In Mechelen, Lier en Turnhout is er bijvoorbeeld een belasting op valse alarmmeldingen. In 10 van de 39 Mechelse en Kempense gemeenten betaal je een belasting omdat je géén parkeerplaats hebt. Steden en gemeenten gebruiken de eigen belastingen om bepaalde ongewenste 'effecten' of fenomenen te ontmoedigen. Zoals een belasting op leegstand, sluikstorten en de aanwezigheid van nachtwinkels.

"Een gemeente moet dat kunnen sturen. Daar kan niemand tegen zijn. Maar onze oproep gaat over efficiënt bestuur. Het aantal lokale belastingen is niet meer bij te houden. Vijf jaar geleden waren er per gemeente of stad gemiddeld 15 verschillende lokale belastingen. Dit jaar stijgt dat naar gemiddeld 16 à 17. Er blijven er dus bijkomen. Voka heeft begrip voor de vele taken die de besturen op zich nemen. We vragen niet om een afschaffing van die eigen belastingen. Wel om een sterkere focus. Besturen moeten snoeien in het aanbod", zegt Tom Laveren. "Zeker als je ziet dat voor bepaalde lokale belastingen maar 50 euro in totaal wordt ingeschreven. Dat is niet efficiënt."

Vijf jaar geleden waren er gemiddeld 15 verschillende lokale belastingen. Dit jaar loopt dat op tot 16 à 17.

Tom Laveren - Gedelegeerd Bestuurder

Minder

Mechelen steekt er met 34 eigen belastingen in 2022 bovenuit. In de regio én in Vlaanderen. "Een stad als Mechelen kan je natuurlijk niet vergelijken met een kleine gemeente. Toch zie je dat andere Vlaamse centrumsteden ook gerichter omspringen met die lokale belastingen. Een stad als Antwerpen heeft er dit jaar 18. Ook Gent (25), Oostende (24) en Leuven (22) doen het met minder. Het kan dus wel degelijk."
 

Memorandum

Voka Mechelen-Kempen zet zich de komende maanden verder in voor een eerlijke fiscaliteit voor ondernemers. Ook ruimte om te ondernemen, een vlotte mobiliteit en meer mensen aan de slag krijgen zijn belangrijke topics voor onze Kamer. Onderwerpen die ook terugkomen in het memorandum voor de federale, Vlaamse en gemeenteraadsverkiezingen van 2024. De aanloop naar dat memorandum zetten we nog voor de zomer van 2022 in.
 

Artikel uit publicatie