Skip to main content

Mayday, Mayday!

  • 12/06/2017

De uitslag van de Britse verkiezingen toont aan dat het land verdeelder is dan ooit. De brexit-onderhandelingen zullen hierdoor alleen maar moeilijker worden. Het verkiezingsresultaat moet dan ook vooral aangegrepen worden als een moment voor bezinning: Zo lijkt het resultaat aan te wijzen dat de Britse regering er goed aan zou doen om de harde brexit-lijn wat te verzachten.

Een ‘no deal’-scenario moet absoluut vermeden worden.

  • De verrassende verkiezingsuitslag in Groot-Brittannië zet de positie van premier Theresa May onder druk.
  • Het lijkt erop dat kostbare tijd verloren gaat voor de brexit-onderhandelingen.
  • Het goede nieuws is dat er nu mogelijk een zachtere versie van de brexit op tafel komt.

Toen de Britse eerste minister Theresa May op 18 april vervroegde verkiezingen uitschreef, beschouwden heel wat brexit-waarnemers dit als een ware meesterzet: alle peilingen voorspelden een monsterzege voor haar conservatieve partij, waardoor ze met een sterk mandaat op zak de brexit-onderhandelingen zou kunnen aanvangen met de EU.

De verbijstering was dan ook totaal vorige week vrijdag, toen bleek dat de conservatieve partij geen zetels had gewonnen maar integendeel de absolute meerderheid in het Brits Lagerhuis zelfs had verloren. De conservatieven moeten nu noodgedwongen op zoek naar een partner, bijvoorbeeld de eerder extreme Democratische Unionistische Partij, om aan de macht te blijven.

Het mag dan ook niet verbazen dat de positie van Theresa May zwaar onder druk staat: George Osborne, de voormalige Britse minister van Financiën en eeuwige rivaal van premier May, noemde haar ‘een wandelende dode vrouw’. Wie haar dan zou moeten opvolgen, blijft echter wel een groot vraagteken.

Wat betekent dit voor brexit?

Eerst en vooral is er opnieuw kostbare tijd verloren: tot op vandaag zijn de onderhandelingen nog steeds niet opgestart terwijl de klok onverbiddelijk blijft door tikken: op 29 maart 2019 moet er een akkoord op tafel liggen.

De vooropgestelde tijdslijn van de Europese brexit-onderhandelaar Michel Barnier die de onderhandelingen wil aanvangen op 19 juni, kan bovendien ook gemist worden: het is verre van zeker dat de Britten tegen dan al een regering zullen gevormd hebben.

Daarnaast hebben De Britten May niet het gewenste sterke mandaat gegeven om een brexit naar haar beeld te onderhandelen. Het scenario dat ze beschreef in haar befaamde ‘Lancaster House Speech’ was relatief hard: geen lidmaatschap van de Eenheidsmarkt en de Douane-unie maar in de plaats een ‘gedurfd en ambitieus vrijhandelsakkoord’.

Of deze lijn wordt aangehouden, lijkt nu ook verre van evident. May moet niet enkel onder ogen zien dat de oppositiepartij Labour – die aanstuurt op een zachtere brexit – er op vooruit is gegaan, en in haar eigen partij moet ze nu ook rekening houden met 12 nieuw verkozen pro-EU-parlementsleden uit Schotland die haar het vuur aan de schenen zullen leggen. Haar potentiële coalitiepartner is bovendien een Noord-Ierse partij die sterk gekant is tegen een ‘hard border’ met Ierland.

Meer dan ooit dreigt May dan ook vast te zitten tussen twee vuren: aan de ene kant een versterkte groep pro-EU-partijleden en aan de andere kant de bijzonder mondige Eurosceptische onderstroom die sterk verankerd zit in de conservatieve partij.

Het is echter van uitermate groot belang dat de onderhandelingen zo snel mogelijk worden aangevangen waarbij zowel de EU als het VK een constructieve houding aannemen. Als dit niet gebeurt, wordt het ‘no deal’-scenario immers weer een pak waarschijnlijker, en dat moet toch absoluut vermeden worden.

Het verkiezingsresultaat moet dan ook vooral aangegrepen worden als een moment voor bezinning: Zo lijkt het resultaat aan te wijzen dat de Britse regering er goed aan zou doen om de harde brexit-lijn wat te verzachten. Dit zou op zijn beurt goodwill creëren bij de EU die zich als gevolg wat toegeeflijker zou kunnen opstellen.

Contactpersoon

Gilles Suply

Adviseur Europese Zaken & Internationaal Ondernemen

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez