Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Matthias Thijsen brengt verhalen van sporters in beeld

Matthias Thijsen brengt verhalen van sporters in beeld

  • 12/01/2023

Matthias Thijsen is één van die gelukkige mensen die van zijn hobby zijn beroep kon maken. Sinds begin 2022 creëert hij met zijn bedrijf Vamos Studios content – foto’s en video’s – om voornamelijk sportprojecten in de spotlight te zetten. “Ik ben zelf een gepassioneerde sporter”, zegt Matthias Thijsen. “Hierdoor weet ik hoe atleten denken en hoe ze graag in beeld gebracht worden. Dat maakt me de geknipte persoon om verhalen over sport te vertellen.”

Matthias maakte eigenlijk van twee hobby’s zijn beroep. Als student Applied Artificial Intelligence aan de Thomas More Hogeschool in Geel begon hij te fotograferen en filmpjes te maken. Hij geraakte in de ban van die disciplines en verdiepte zich er steeds meer in. “Ik volgde nooit een opleiding, maar verslond online tutorials en bekeek héél veel filmpjes om zo de technieken op te pikken”, vertelt de tweeëntwintigjarige ondernemer. “Door het zelf veel te doen, ontdekte ik mijn aanleg voor deze media. Omdat ik zelf een fietser ben – als student had ik zelfs als U23 een contract bij een goede mountainbikeploeg – koos ik heel vaak de fiets als thema voor mijn foto’s en filmpjes. Vrienden en kennissen begonnen meer en meer te vragen om voor hen beelden of foto’s te maken. Daarom begon ik als studentondernemer nog tijdens mijn studies al betalende opdrachten aan te nemen. Eén van die opdrachten was het maken van een promofilmpje voor UCT Cycling Team, een bevriende amateurploeg. Dit filmpje gebruikten ze op hun website en social media.   

Alpecin Deceuninck

Het was dat filmpje dat de bal echt aan het rollen bracht. “Opeens kreeg ik een mail van de marketingverantwoordelijke van Alpecin Deceuninck, het team van Mathieu Van der Poel”, blikt Matthias terug. “Ik kon het eerst bijna niet geloven en dacht dat iemand me voor de gek aan het houden was. Maar al snel bleek het ernst: ze wilden graag dat ik filmpjes voor hun social media-kanalen ging maken. En het werd nog gekker, want een week later contacteerde Granfondoteam.be me. Dat is een team dat in heel Europa deelneemt aan marathontochten voor fanatieke fietsers. Zij wilden graag een jaarcontract afsluiten, zodat ik hen het hele jaar kon volgen om content voor de website en social media te maken.

Matthias Thijsen brengt verhalen van sporters in beeld

 

Bij Mathieu aan de keukentafel

Sindsdien is de rollercoaster voor Matthias vertrokken. “In januari 2022 ben ik met de renners van Granfondoteam.be mee op stage vertrokken naar Tenerife”, vertelt de kersverse zaakvoerder. “In totaal ben ik het eerste jaar meer dan honderd dagen voor opdrachten in het buitenland geweest. Met het team van Tour de Tietema ben ik zelfs mee naar de Ronde van Frankrijk geweest. Het is allemaal een beetje onwezenlijk, gisteren zat ik nog op de schoolbanken en vandaag werk ik – als ik dat zo al kan noemen – tussen al mijn helden. Zo zat ik opeens bij Mathieu Van der Poel aan de keukentafel (lacht). En het mooiste is dat ik hierdoor zelf ook nog eens regelmatig kan fietsen op tot de verbeelding sprekende fietslocaties.”

Gisteren zat ik nog op de schoolbanken en vandaag werk ik – als ik dat zo al kan noemen – tussen al mijn helden.

Referentie

De droom om profrenner te worden heeft Matthias intussen losgelaten, maar als ondernemer ziet hij het wel groot. “Ik ben tweeëntwintig jaar en nog maar een jaartje bezig”, weet Matthias. “Er is dus nog heel veel tijd om te groeien. Als ik zie welke stappen ik tijdens dit eerste jaar al heb kunnen zetten, dan smaakt het zeker naar meer. De eerste maanden moest ik alles alleen doen, vandaag krijg ik al de mogelijkheid om extra mensen bij de opdrachten te betrekken. Hierdoor kunnen we bijvoorbeeld opnames maken uit verschillende hoeken tegelijk en ook met dronebeelden werken. Dit levert veel dynamischere filmpjes op. Vandaag werk ik voor 90% voor wielerteams en merken.

In de toekomst wil ik heel graag ook voor andere sporttakken aan de slag. Content creëren over sport, daar ligt mijn kracht. Doordat ik zelf op een behoorlijk niveau sport, voel ik sportmensen goed aan. Ik weet hoe ze denken, wat ze voelen en hoe ze graag in beeld gebracht worden. Met elke filmpje en met elke foto vertel je een verhaal. Breng je een gevoel over. Naast het filmen en fotograferen, nemen we met Vamos Studios daarom ook meer en meer het social media management zelf in handen. Want het is belangrijk dat een foto of een film ook op de juiste manier gepresenteerd wordt. In de juiste beeldverhouding, met een correcte resolutie en met pakkende copy.

Op dit moment kan ik mijn creativiteit helemaal kwijt bij de wielerklanten, maar ik kijk er naar uit om ook voor andere sportdisciplines aan de slag te kunnen. Met Vamos Studios wil ik – samen met de gasten waarmee ik samenwerk – een referentie worden op het gebied van contentcreatie rond sportbeleving. De komende tijd is het dus belangrijk om stappen te blijven zetten, te investeren in kennis en kunde en op alle vlakken te groeien. En hopelijk komen we dan zo snel dichter bij de droom om voor een World Tour Team, een topmountainbiketeam of een groot sportmerk te kunnen filmen en fotograferen.”

Artikel uit publicatie